Citromos csirke paprikás bulgurral
Hozzávalók 2 személyre:
- 12 dkg bulgur (81,6 g)
- 4-5 ek. extra szűz olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma (3 g)
- 25 dkg kaliforniai paprika (12,5 g)
- 1 csapott ek. frissen tört római kömény
- 1 csokor petrezselyem
- 1 csokor menta
- 30 dkg csirkemellfilé
- tengeri só, frissen őrölt bors
- 1 gerezd fokhagyma
- fél citrom leve
A bulgurt sós vízben főzzük ki, ha megpuhult szűrjük le, keverjük el 1 evőkanál olívaolajjal. Az apróra kockázott hagymát dinszteljük meg 1 evőkanál olívaolajon, adjuk hozzá a felkockázott paprikát, pároljuk puhára.
Keverjük el a bulgurral, adjuk hozzá a tört római köményt, az aprított petrezselymet, mentát. (A zöld fűszerekből tegyünk félre a csirkéhez is.) A megmosott, szárazra törölt csirkemellszeleteket sózzuk, borsozzuk, zúzott fokhagymával ízesítve a maradék olívaolajon süssük készre mindkét oldalát.
Locsoljuk meg a citromlével, forgassuk meg a maradék aprított zöld fűszerben, és a bulgurral tálaljuk.
Egy adag szénhidráttartalma:
48,5 g
Kalória: 608 kcal
Elkészítési idő: 45 perc
Sonkás-zöldséges túrós lepény sült koktélparadicsommal
Hozzávalók 2 személyre:
- 15 dkg sárgarépa (12 g)
- 2 szál újhagyma (4 g)
- 10 dkg füstölt, főtt sonka
- 15 dkg sovány tehéntúró (6 g)
- 8 dkg morzsolt kukorica (17 g)
- 3 tojás
- 1 dl natúr joghurt (4 g)
- só, frissen őrölt bors
- 2,5 dkg teljes kiőrlésű liszt (17 g)
- olívaolaj
- 25 dkg koktélparadicsom (10 g)
A répát hámozzuk meg, reszeljük le nagy lyukú reszelőn. A hagymát aprítsuk, a sonkát kockázzuk fel. Tegyünk mindent keverőtálba, adjuk hozzá a túrót, a kukoricát. Keverjük el a tojásokat, keverjük hozzá a joghurtot, sózzuk, borsozzuk, keverjük el a többi hozzávalóval és a liszttel.
Egy teflonserpenyőt hevítsünk fel, öntsünk bele fél dl olívaolajat, szedjük bele a masszát. Takarék lángon süssük, amíg megszilárdul annyira, hogy egy tányérra kiborítva meg tudjuk fordítani.
Süssük pirosra a másik oldalát is. A megmosott koktélparadicsomokat egészben süssük meg 220 °C-os sütőben vagy grillsütőben, míg kicsit megpirulnak, megszottyadnak.
Egy adag szénhidráttartalma:
35 g
Kalória: 730 kcal
Elkészítési idő: 35 perc
Fonnyasztott leveles spenótot is rakhatunk a lepény tésztájába.
Cukorbetegség, inzulinrezisztencia vagy akár fogyókúra is lehet az oka annak, ha valakinek 160 grammos diétát írnak elő az orvosok. Receptgyűjteményünkben bemutatjuk, hogyan tudjuk az előírt napi 160 gramm szénhidrátbevitelt betartani úgy, hogy az étrendünk lemondások nélküli, ínycsiklandó fogásokból álljon és változatos legyen. Egyszerűen elkészíthető fogások pontosan kiszámolt szénhidrát- és kalóriaértékekkel, elkészítési idővel, új receptekkel.
Még több ünnepi menü az NLCafén!
- Áfonyás pulyka Wellington és forralt boros sörbet: Jamie Oliver karácsonyi menüje
- Pisztáciás pulykarolád és sóbundás lazac: Martha Stewart karácsonyi menüje
- Eperboros kacsamell és szalonnás sertéstekercs: húsimádók karácsonyi menüje
- Lazactekercs és narancsos pisztráng: könnyű ünnepi halfogások
- Céklás kanapé és ráksaláta: vendégváró ünnepi falatkák