Az ünnepi menü és a karácsonyi sütik alapos megtervezése mellett érdemes a vendégváró falatokra is gondolni. Egyszerűbb receptet is hoztunk, hogy akkor se ess kétségbe, ha váratlan vendégek toppannak be, és bonyolultabb vendégváró falatokat is mutatunk, ha bőven van időd bíbelődni a különleges falatkákkal.
Kanapé házi májkrémmel és lilahagyma-lekvárral
Hozzávalók:
A májkrémhez:
- 40 dkg csirkemáj
- 1 fej vöröshagyma
- 5 dkg bacon
- só, bors
- 2 kk. mustár
- 2-3 ek. tejszín
- ízlés szerint: szárított bazsalikom, szárított kakukkfű
A lilahagyma-lekvárhoz:
- 0,5 kg lila hagyma
- kevés étolaj
- 3 ek. cukor
- 1 ek. vörösborecet
- friss baguette
1. A májat megtisztítjuk, megmossuk, és félretesszük. Apróra vágjuk a hagymát, a bacont felkockázzuk, majd egy serpenyőben zsírjára pirítjuk. Hozzáadjuk a hagymát, és üvegesre pároljuk.
2. Hozzáadjuk a májat, és sütjük 10-12 percig, vigyázva, hogy a máj ne keményedjen meg. Ha kész, levesszük a tűzről, és kicsit hűlni hagyjuk.
3. Turmixgépbe kanalazzuk a hagymás-szalonnás májat, hozzáadjuk a mustárt, a tejszínt és a fűszereket és egyneműre pépesítjük.
4. A lilahagymát felkarikázzuk, és kevés olajon fedő alatt kb. 25 percig pároljuk. Közben enyhén sózzuk-borsozzuk. Hozzáadjuk a cukrot és a vörösborecetet,összeforgatjuk, és még további 5-10 percig főzzük.
5. A baguette-et felkarikázzuk, megpirítjuk, megkenjük a májkrémmel és a lilahagyma-lekvárral tálaljuk.
Sajtos-gombás minilepények
Hozzávalók:
- 1 csomag mirelit leveles tészta kiolvasztva
- 15 dkg natúr krémsajt
- 5 dkg darált reszelt gouda
- só, bors
- 25 dkg csiperke gomba
- kevés étolaj
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 tojás a lekenéshez
- petrezselyem a díszítéshez
1. A kiolvasztott leveles tésztát kiterítjük, és kis téglalapokra vágjuk.
2. A krémsajthoz hozzáadjuk a reszelt gouda sajtot, enyhén sózzuk-borsozzuk, és alaposan összekeverjük.
3. A gombát megtisztítjuk, és felszeleteljük. Az olajat egy serpenyőbe öntjük, illatosra pirítjuk a felszeletelt fokhagymát, majd hozzáadjuk a gombát, és kb. 10 percig pirítjuk.
4. A levelestészta-lapokat megkenjük a sajtos krémmel, és ráterítünk 2-3 szelet gombát. A széleket felhajtjuk, a peremét lekenjük tojással, és 200 fokos sütőben kb. 15-20 perc alatt készre sütjük. Petrezselyemlevélkékkel díszítve tálaljuk.
Mini zöldséges tortilla feta sajttal
Hozzávalók:
- tortillalapok
- madár, ruccola és/vagy lolo rosso saláta
- feta sajt
- fekete és zöld olívabogyó
- kápia paprika
- uborka
- kevés olívaolaj
- só, bors
1. Az uborkát felkockázzuk, a paprikát és az olívát felszeleteljük. A salátához hozzáadjuk az olívát, paprikát, és az uborkát, összeforgatjuk, sózzuk-borsozzuk és kevés olívaolajjal locsoljuk meg.
2. Felkockázzuk a fetát, és összeforgatjuk a salátával.
3. A tortillalapokat félbevágjuk, és serpenyőben pár perc alatt megsütjük. Tölcsért formázunk a lapokból, és megtöltjük a salátával. Kis poharakba állítjuk, vagy papírba tekerjük és tálcára fektetjük a salátás tortillatölcséreket.
Kecskesajtos-fügés crostini
Hozzávalók:
- 1 nagy baguette
- 3-4 füge
- 15 dkg natúr krémsajt
- 10 dkg kecskesajt
- balzsamecet
- pár szem dió durvára vágva
1. A kecskesajtot villával szétnyomkodjuk, és összekeverjük a krémsajttal.
2. A baguette-et és a fügét felszeleteljük.
3. A baguette-szeleteket megpirítjuk, megkenjük a kecskesajtos krémmel, fügeszeleteket helyezünk rájuk, és pár cseppnyi balzsamecetet csorgatunk rá. Durvára vágott dióval megszórva tálaljuk.
Spenótos-lazacos tekercs
Hozzávalók:
- 25 dkg spenót
- 5 db tojás kettéválasztva
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- só, frissen őrölt bors
- 5 dkg reszelt parmezán
A töltelékhez:
- 20 dkg krémsajt
- 5 dkg tejföl
- 1 citrom reszelt héja és facsart leve
- 25 dkg füstölt lazac
- só, frissen őrölt bors, friss kapor
1. A spenótot kevés olajon megfonnyasztjuk, majd ha már kihűlt, kinyomkodjuk, hogy minél szárazabb legyen. Robotgépbe tesszük, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a szódabikarbónát, bátran sózzuk-borsozzuk, és krémesre turmixoljuk.
2. A tojásfehérjéket habbá verjük, és óvatosan összeforgatjuk a spenótos keverékkel.
3. Sütőpapírral bélelt tepsibe kanalazzuk a masszát, és 180 fokos sütőben 8-10 percig sütjük, majd hagyjuk egy kicsit hűlni. Közben egy másik sütőpapírt előkészítünk, megszórjuk a reszelt parmezánnal, és még melegen ráhelyezzük a spenótos tésztát.
4. A töltelékhez a krémsajtot összekeverjük a tejföllel, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a citrom reszelt héját és levét, és kaporral fűszerezzük.
5. A tölteléket elkenjük a kihűlt spenótos tésztán, ráterítjük a lazacszeleteket, és szorosan feltekerjük. Hűtőbe tesszük, majd vékony szeletekre vágjuk, és fogpiszkálóra szúrva tálaljuk.