Olyan karácsonyi pohárdesszertet mutatunk, amit a vegánok és a diétázók megkönnyeznek örömükben. Ebbe az isteni, mézeskalácsízű karácsonyi desszertbe se liszt, se tojás, se vaj nem került, mégis minden egyes falat aranyat ér belőle. Ha pedig még karácsonykor is a kalóriákat számolgatod, megnyugtatunk: egy adagban mindössze 100 kalória található.
Karamellás mézeskalácsos pohárdesszert (vegán)
Hozzávalók:
16 adaghoz
- 12 banán
- 3 ek. melasz
- 1 tk. frissen reszelt gyömbér
- 2 tk. fahéj
- 1 tk. narancshéj
- 3 ek. és 1 tk. narancslé
- 1 tk. vaníliakivonat
- 3 csésze almalé
- egy 2,5 centis gyömbérdarab, meghámozva
- 2 ek. kókuszvaj
- 1/4 tk. tengeri só
- 1/2 csésze pörkölt mandula
Elkészítés:
- A banánokat tedd fagyasztóba egy éjszakára.
- A fagyos banánok egyik, majd másik felét is turmixold krémmé.
- A banános krémhez add hozzá a melaszt, a reszelt gyömbért, a fahéjat, a narancshéjat és a narancslevet. Turmixold össze. Az így kapott krémet öntsd egy nagyobb edénybe, és tedd fagyasztóba minimum 2 órára.
- A karamellszószhoz melegítsd fel az almalevet egy lábosban, dobd bele a gyömbérdarabokat, majd forrald fel. Szedd ki belőle a gyömbért, és hagyd hűlni 5 percet.
- Ekkor keverd hozzá a kókuszvajat, a sót, és kis láng felett addig keverd, amíg be nem sűrűsödik.
- A hideg mézeskalácskrémből egy fagyiskanál segítségével készíts adagokat, majd kínáld meg őket a karamellszósszal és pörkölt mandulával.