Narancsos golyók kókuszreszelékben
Hozzávalók kb. 25 golyóhoz::
- 2 db narancs reszelt héja
- 50 g porcukor
- 500 g mascarpone
- 1 db narancs leve
- 100-120 g darált keksz
Hempergetéshez:
- 5-10 dkg kókuszreszelék
Elkészítés
A mascarponét kikeverjük a narancsok reszelt héjával, a porcukorral és a narancslével, majd a legvégén hozzákeverjük a darált kekszet is. Hűtőbe tesszük legalább 1 órára. Tálalás előtt diónyi golyókat formázunk a masszából, és kókuszreszelékben hempergetjük meg.
Hófehér torta
Hozzávalók 18 cm átmérőjű tortaformához:
- 130 g liszt
- 80 g cukor
- 2 db tojás
- 75 g vaj
- 1 teáskanál sütőpor
- 150 g natúr joghurt
- 50 g kakaópor
- fél teáskanál szódabikarbóna
- 100 ml kávé
A fehér takaró:
- 20 dkg cukor
- 3 db tojásfehérje
- 0,5 teáskanál citrom leve
- 1 db vaníliarúd kikapart magjai
Díszítés:
- forma kikenéshez vaj
- forma előkészítéshez kakaópor
- arany/ezüst díszítő cukor
Elkészítés
Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, kivajazunk és kakaóporral szórunk körbe egy 18 cm átmérőjű tortaformát. A puha vajat habosra keverjük a tojásokkal és a cukorral, majd hozzáadjuk a joghurtot és a kávét is. Egy másik tálban elkeverjük a száraz hozzávalókat: a lisztet, a kakaóport, a sütőport és a szódabikarbónát. A két tál tartalmát összekeverjük, és a kész masszát a tortaformába öntjük. 25 perc alatt készre sütjük, tűpróbával teszteljük, hogy mindenhol átsült-e. Ha kész, hűlni hagyjuk.
Közben elkészítjük a hófehér takaróként szolgáló tojáshabot:
A tojásfehérjéket a cukorral, a citrom levével és a vanílarúd kikapart magjaival egy tálba mérjük, és vízgőz felett, elektromos habverővel 4-6 perc alatt fényes habbá verjük, majd levesszük a vízgőzről és további 1 percig még verjük.
A kihűlt tortát 3 lapra vágjuk, és minden lapot megkenünk a tojáshabbal, majd egymásra helyezzük a lapokat, és az emeletes torta tetejét és oldalait is bevonjuk a habbal. Szórócukorral díszítjük.
Túrómousse tojás nélkül
Hozzávalók kb. 10 kis adaghoz:
- 500 g túró
- 5 evőkanál tejföl
- 4 dl habtejszín
- 5 evőkanál porcukor
Elkészítés
A túróhoz hozzáadjuk a tejfölt és a porcukrot, botmixerrel krémesre keverjük. A habtejszínt kemény habbá verjük, és óvatosan a túrós keverékhez adjuk, vigyázva, hogy minél kevésbé törjük össze a habot. Kis poharakba adagoljuk, és hűtőbe tesszük tálalásig. Magában vagy akár meggyel, málnával, olvasztott csokival is kínálhatjuk.