Krumplileves baconös aszalt szilvával
Hozzávalók
• 1 fej vöröshagyma
• 1 szál sárgarépa
• 75 g zeller
• 500 g burgonya
• 1 kisebb szál póréhagyma
• 2 ek. olívaolaj
• só, bors, cukor
• 2 zöldségleveskocka
• 2 kis köteg petrezselyem levél
• 4 szelet bacon
• 8 aszalt szilva
• 100 g tejszín
• 8 kisebb hurkapálcika
Elkészítés
1. lépés: A hagymát felaprítjuk, a burgonyát, zellert és sárgarépát megtisztítjuk, és kockára, az alaposan megmosott póréhagymát karikára vágjuk.
2. lépés: Az olajat felforrósítjuk, a hagymát beledobjuk, megfonnyasztjuk, majd a kockára vágott zöldségeket is hozzáadjuk, és rövid ideig együtt pároljuk. A zöldségeket sóval, borssal és kevés cukorral megszórjuk, majd kb. 800 ml vízzel felöntjük. Fedő alatt 25 percig főzzük.
3. lépés: Miközben a zöldségek főnek, a petrezselymet felaprítjuk. A szilvák köré egy-egy szelet bacont tekerünk, fogpiszkálóval rögzítjük, majd olajban megpirítjuk, és egy hurkapálcára tűzzük.
4. lépés: A megfőtt zöldségeket botmixerrel átdolgozzuk, belekeverjük a tejszínt, és újra felforraljuk. Ha szükséges, tovább fűszerezzük. Tálalás előtt petrezselyemmel megszórjuk.
Babérleveles libacomb ribizlimártással
Hozzávalók 6 személyre
A libához:
• 7 fej vöröshagyma
• 6 édesebb alma
• 5 ág fekete üröm
• só, bors, cukor
• 4,5 -5 kg-os konyhakész egész liba
• 1 csomag leveszöldség
• hurkapálca
• erősebb cérna
A szószhoz:
• 400 ml húsleves alaplé
• 2 ek. ribizlilekvár
• babérlevél
• bors, szegfűszeg, só
• teatojás
Elkészítés
1. lépés: A töltelékhez 4 hagymát felaprítunk, a 4 almát megmossuk, kimagozzuk, és kockákra vágjuk. A 3 szál fekete ürmöt megmossuk, szárítjuk, aprítjuk. Az almát, a hagymát és a fekete ürmöt összekeverjük, és egy teáskanálnyi sóval, kevéske borssal és fél teáskanál cukorral összekeverjük.
2. lépés: A konyhakész libát alaposan megmossuk, a vizet felitatjuk a húsról, kívül és belül sóval és borssal bedörzsöljük. Az 1. lépésben elkészített tölteléket belerakjuk, a nyílást a hurkapálcával lezárjuk, cérnával körbetekerjük. A liba szárnyait ugyancsak összekötözzük.
3. lépés: A sütőt 75-100 °C-ra előmelegítjük. A maradék három vöröshagymát is felaprítunk, a leveszöldségeket megmossuk, meghámozzuk, apróra vágjuk. Két almát megmosunk, kimagozunk és negyedelünk. Az összes zöldséget és az almát 2 ág morzsolt fekete ürömmel összekeverjük, egy tepsibe tesszük, majd ráfektetjük a libát. A mérsékelten forró sütőben körülbelül 7 órán keresztül sütjük, néha megszurkáljuk, hogy a zsír kifolyhasson.
4. lépés: 100 ml vizet egy evőkanál sóval összekeverünk. A libát a sütőből kivesszük, sütőrácsra helyezzük, majd visszatoljuk a sütőbe, és 150-175°C-on további 50-60 percig pirítjuk, 15 percenként a sós vízzel bekenegetjük.
5. lépés: A szószhoz a tepsiben sült zöldségeket, almát szűrőkanál segítségével áttesszük egy lábosba, hűlni hagyjuk.
6. lépés: A húsleves alaplébe belekeverjük a ribizlilekvárt. A teatojásba beletesszük az egész borsokat, szegfűszeget és a 2 babérlevelet, amit aztán a ribizlis alaplében 10 percig főzünk.
7. lépés: A teatojást eltávolítjuk, a mártást botmixerrel átdolgozzuk, két percig főzzük. ha szükséges, sóval, borssal tovább ízesítjük.
8. lépés: A libát a sült zöldségeken tálaljuk, a szósszal meglocsoljuk.
Körtepálinkás töltött körte
Hozzávalók 6 személyre
• 100 g aszalt áfonya
• 150 g keksz
• 4 ek. körtepálinka
• 6 db körte
• 2 ek. citromlé
• 2 ek. puha vaj
• 3 ek. folyékony méz
• 1/4 liter almalé
• csipetnyi szegfűszeg, kárdámom, fahéj
• citromfű és porcukor a díszítéshez
Elkészítés
1. lépés: Az áfonyát aprítjuk, 1 evőkanálnyi mennyiséget félreteszünk belőle. A kekszet apróra zúzzuk, összekeverjük az áfonyával, a pálinkával, és egy csipetnyi szegfűszeggel, fahéjjal és kárdámommal megszórjuk.
2. lépés: A körtét megmossuk, megszárítjuk, a végét fedélnek levágjuk, a vágásnál citrommal bekenjük. A körte magházát almakiszúróval kiemeljük, a belsejét óvatosan kifúrjuk.
3. lépés: A körtében kialakított üreget a kekszes, pálinkás, áfonyás masszával megtöltjük, a körtéket egy tepsibe “ültetjük”. Tetejüket kevéske vajjal megkenjük, rátesszük a levágott “fedőt”, majd mézzel megcsorgatjuk őket. A tepsit almalével felöltjük, a körtés remekművet a 150 °C-ra előmelegített sütőbe toljuk, 20-30 percig sütjük.
4. lépés: A sült körtét a maradék áfonyával és porcukorral megszórjuk, a tányért citromfűvel díszítjük, és akár vaníliafagylalttal, szósszal is tálalhatjuk.
Jó étvágyat!