Thai rákleves és kakukkfüves lazac jázminrizzsel
Thai rákleves
Hozzávalók:
- 30 dkg garnéla (pucolt, előfőzött)
- diónyi friss gyömbér
- egy csokor újhagyma
- 3 nagyobb paradicsom
- 2 ek. szójaszósz
- 4 dl kókusztej
- ½ l alaplé
- olaj
- 1 csilipaprika
Elkészítés:
Kevés olajon megdinsztelem a karikára vágott újhagymát. Hozzáadom a reszelt gyömbért, az apróra vágott csilipaprikát, kicsit megfuttatom, majd felöntöm a kókusztejjel és az alaplével. Beleteszem a megmosott rákokat és az apróra vágott paradicsomot. Hozzáadom a szójaszószt, és kicsit sózom.
Nagyon finom, különleges.
Kakukkfüves lazac
Hozzávalók:
- 1 kg lazacpatkó
- 2 tk. kakukkfű
- 1 lime leve
- olívaolaj
- só
Elkészítés:
A lazacszeleteket egy tálba fektetem. Kakukkfűvel megszórom, ráfacsarom egy lime levét, olívaolajjal meglocsolom, majd egy napra beteszem a hűtőbe.
Másnap elkészítem a jázminrizst. Majd mikor a rizs már sínen van, előszedek egy méretes, mély serpenyőt, vékony réteg olívát terítek az aljára, és közepes lángon hagyom, hogy átforrósodjon. Ezután ráhelyezem a halszeleteket, picit sózom és szépen átsütöm. Nem kell, hogy ropogós legyen, elég, ha egyenletesen rózsaszínné válik.
Kevés vajat kikeverek sóval és kakukkfűvel. Tálaláskor a lazacszeletekre egy-egy diónyit teszek belőle.