Ünnepi menü húsfalóknak

nlc | 2017. December 12.
Ha legszívesebben a húst is hússal ennétek, és el sem tudjátok képzelni a karácsonyt húsos fogások nélkül, akkor gyorsan készítsetek elő egy jegyzetfüzetet, mert meghoztuk kedvenc húsos karácsonyi receptjeinket.

Az már kiderült, hogy a vega ünnepi menü is lehet nagyon jó, sőt még diétás karácsonyi receptekből is igazán szép kis ünnepi ételsort állíthatunk össze, de a húsimádóknak karácsonykor is hús jár. Jamie Oliver ünnepi menüjében is van egy tökéletes húsos főétel, és idén biztos, hogy kipróbáljuk a pezsgőben sült csirkét is, de ötletből soha nem elég, ezért hoztunk még 4 szuper húsos receptet az ünnepi menühöz.

Fűszeres kacsaleves petrezselymes csillaggal

Hozzávalók 4 személyre:

Levesbetét:

A leveshez az aprólékot mossuk és tisztítsuk meg, a bőr nagy részét távolítsuk el, hogy ne legyen nagyon zsíros a leves. Tegyük fel főni a húst annyi vízben, amennyi bőven ellepi. Adjuk hozzá egészben az almát, a megpucolt fokhagymát és vöröshagymát, a fahéjat, a szegfűborsot és a szegfűszeget, enyhén sózzuk. Főzzük a húst, amíg megpuhul. Ekkor adjuk hozzá a meghámozott, feldarabolt zöldségeket, és főzzük a levest, amíg ezek is megpuhulnak. Sózzuk, borsozzuk.

A levesbetéthez a tojással keverjünk el annyi lisztet és a tejfölt, hogy sűrű palacsintatésztát kapjunk. Sózzuk, keverjük bele a felaprított petrezselymet. Süssünk belőle kevés olajon vastag palacsintát, majd kicsi, csillag alakú kiszúróformával formázzuk. Ezzel a levesbetéttel kínáljuk a levest.

Pulykarolád

Hozzávalók 4 személyre:

A pulykamellet vágjuk be úgy, hogy téglalapnak szét tudjuk hajtani. A fenyőmagot serpenyőben pirítsuk meg zsiradék nélkül, amikor kihűlt, törjük durvára. Az olívaolajba reszeljük bele a citrom héját, adjuk hozzá a római köményt, a tengeri sót, 1 evőkanál citromlevet, frissen őrölt borsot. Keverjük el alaposan. A zöld fűszereket aprítsuk fel.

A pulykaszeletet kenjük meg a fűszeres olajjal, egyenletesen szórjuk rá a tört fenyőmagot, majd az összekevert koriandert és petrezselymet. Tekerjük fel szorosan a húst. Csomagoljuk alufóliába, tegyük sütőlemezre, majd süssük 220 fokos sütőben 50 percen keresztül. Amikor kihűlt, csomagoljuk ki, vékonyan szeleteljük, zöld salátával kínáljuk hideg előételnek.

 

Gombás sertésszűz batyuk

Hozzávalók:

A sertésszüzet megmossuk, papírtörlővel leszárítjuk, majd körben sózzuk, borsozzuk. A vaj és az olaj keverékén körben megpirítjuk, kérgesítjük. Nem kell teljesen átsütni, a serpenyőt a lángról félrehúzzuk, és lefedjük.

A hagymát megtisztítjuk, és finomra vágjuk, a gombát megmossuk, és felkockázzuk. A hagymát az olívaolajon megpároljuk, majd hozzáadjuk a gombát és a kakukkfüvet, sózzuk, borsozzuk, készre pároljuk.

A húst 6, kb. 5 cm-es darabra vágjuk. 2 szalonnaszeletet keresztirányban egymásra fektetünk, teszünk rá a gombás pépből, ráültetjük a húst, majd a tetejére is teszünk a gombából, és a szalonnákkal körbefogjuk. A leveles tésztából nagyobb darabokat vágunk, a batyura borítjuk és az aljánál összenyomkodjuk. Felvert tojással megkenjük, és 180 fokos sütőben pirosra sütjük.

 

Pulyka petrezselymes, citromos, diós töltelékkel

Hozzávalók:

A pulykamellet megmossuk, papírtörlővel leszárítjuk, kettévágjuk, és kinyitjuk, mint egy könyvet. Fóliával letakarjuk, és kissé kiklopfoljuk, hogy könnyebb legyen megtölteni. Mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk.

A töltelékhez a diót száraz serpenyőben megillatosítjuk, majd felaprítjuk vagy ledaráljuk. Hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, a zúzott fokhagymát, az apróra vágott petrezselymet, sózzuk, borsozzuk a tölteléket, és az olajat is belekeverjük. A tölteléket eloszlatjuk a húson, majd feltekerjük. A szalonnát egymásra átlapoltan lefektetjük és ebbe burkoljuk a húst, majd megkötözzük. 3 hagymát megtisztítunk, és negyedbe vágunk. Egy kerámiatálba szórjuk a hagymákat, közepére ültetjük a húst, rálocsoljuk a sört, és fóliával lefedve 200 fokon 1 órát pároljuk, majd a fóliát levéve megpirítjuk rajta a szalonnát. Szeleteljük, krumplipürével, sült zöldségekkel, salátával kínáljuk.

 

Exit mobile version