Ünnepi menü

Gesztenyekrémleves és fenyőmagos körte: gluténmentes karácsonyi menü

Ezt a gluténmentes ünnepi menüt még azok is szeretni fogják, akik egyébként nem gluténérzékenyek. Újítsatok idén, ezzel a menüvel érdemes!

Minden évben eljön ez a pillanat, amikor össze akarjuk állítani az ünnepi menüt, majd megtorpanunk egy picit, mert rájövünk, hogy sok minden, amit korábban szerettünk, most nem jöhet szóba a glutén miatt. Szerencsére rengeteg olyan különleges étel van, amit a gluténérzékenyek is ehetnek, így a gluténmentes ünnepi menü összeállítása ma már nem is olyan bonyolult. Mi idén ezekkel a receptekkel készülünk. 

Körte roqueforttal

Hozzávalók:

  • 6 db körte
  • 15 dkg roquefort sajt
  • 5 dkg fenyőmag
  • 1 dl fehérbor
  • tálaláshoz néhány mentalevél

A körtéket meghámozzuk, félbevágjuk, és magházukat eltávolítjuk. Sütőtálba tesszük őket vágott felükkel felfelé, és a magház helyére szétmorzsolt roquefort sajtot teszünk. Megszórjuk fenyőmaggal, aláöntjük a bort, és alufóliával fedjük le a tálat. 180 fokos sütőben kb. 20-25 percig sütjük.

Gesztenyekrémleves

Hozzávalók:

  • fél kg meghámozott sült vagy főtt gesztenye
  • 10 dkg bacon
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 db sárgarépa
  • 1 dl tejszín
  • 1 liter zöldségalaplé
  • só, bors

A bacont felkockázzuk, és egy serpenyőben közepes lángon lepirítjuk, félidőben hozzáadjuk a felaprított hagymát is. A répát is felkockázzuk, és a hagymás-baconös keverékhez adjuk a gesztenyével együtt. Sózzuk, borsozzuk, és felöntjük az alaplével. Közepes lángon puhára főzzük, majd hozzáadjuk a tejszínt, és összeforraljuk. Botmixerrel turmixoljuk.

Egészben sült csirke

Hozzávalók:

  • 1 egész csirke belsőségek nélkül (kb. 1,5 kg)
  • 
10 dkg vaj
  • 
1 tk. só
  • 1 tk. frissen őrölt bors
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 1 citrom

A csirkét alaposan megmossuk, és papírtörlővel megszárítgatjuk. A vöröshagymát meghámozzuk, félbevágjuk, és a szintén félbevágott citrommal együtt a csirke belsejébe tömjük. A vajat megolvasztjuk, elkeverjük benne a sót és a borsot, majd alaposan bekenjük, bemasszírozzuk vele a csirkét (minden oldalát). Előmelegítjük a sütőt 200 fokra (légkeverésen, ha van), és egy mélyebb sütőtálba helyezzük a csirkét. Sütőbe toljuk 80-90 percre úgy, hogy a melle legyen lefele, és 20 percenként megforgatjuk, hogy mindenhol megpiruljon. Édesburgonyát, lila hagymát, burgonyát sütünk mellé.

Pavlova narancsos tejszínhabbal és csokival

Hozzávalók:

  • 6 tojásfehérje
  • 30 dkg cukor
  • 2 kk. étkezési keményítő
  • 1 mk. ecet

A tetejére:

  • 10 dkg olvasztott csokoládé
  • 3 dl hideg habtejszín
  • 5-10 dkg porcukor
  • 1 narancs reszelt héja

Melegítsük elő a sütőt kb. 140 fokra. Verjük habbá a tojásfehérjéket, és kanalanként adagoljuk hozzá a cukrot. Minden egyes kanál után jó alaposan tovább verjük. A hab egyre keményebb lesz. Utoljára adjuk hozzá a keményítőt és az ecetet. Keverjük addig, amíg kemény, formázható állaga nem lesz a masszának. Fektessünk sütőpapírt egy lapos tepsire, és kanállal kenjünk a masszából rá 8 kisebb kupacot. Kezdjük sütni, majd nagyjából 5 perc után mérsékeljük tovább a hőfokot, és résnyire nyitva hagyott sütőajtónál süssük még kb. 25 percig. Így, kissé nyitott ajtónál hagyjuk kihűlni. Ha teljesen kihűlt, a habtejszínt felverjük a porcukorral, és hozzáadjuk a narancs reszelt héját is. Tálaláskor a teljesen kihűlt habcsókokra kanalazzuk a narancsos tejszínhabot, és olvasztott csokoládét locsolunk rá.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top