Ünnepi menü

Mandulakrémleves és sült kelbimbó – laktózmentes ünnepi menü

Pár éve még lehet, hogy nagy fejtörést okozott, ha volt a családban valaki, aki laktózmentes étrendet követett, de ma már szerencsére szó sincs ilyesmiről. Könnyen összeállíthatunk egy komplett laktózmentes ünnepi menüt, amit a család minden tagja élvezni fog.

A klasszikus karácsonyi menü mellett már egyre több helyen készül húsmentes ünnepi menü, gluténmentes ünnepi menü, és sokan már paleó receptekkel is készülnek az ünnepekre. Változatos, de különleges ételeket lehet készíteni akkor is, ha a hagyományos töltött káposzta vagy bejgli nem jöhet szóba. Ez a laktózmentes ünnepi menü is nagyon jó példája annak, hogy nincs igazán lemondás, sőt! Eszetekbe sem fog jutni, hogy ez egy „mentes” menü.

Sült kelbimbó baconnel és szárított paradicsommal

Hozzávalók:

  • fél kg kelbimbó
  • 20 dkg bacon
  • 15 dkg szárított paradicsom

A kelbimbót megtisztítjuk, megmossuk, és torzsájukat levágjuk. Egy sütőtálba kevés olajat öntünk, és rádobjuk a kelbimbót. Kicsit megrázogatjuk, hogy az olaj mindenhol érje a kelbimbódarabokat, majd enyhén megsózzuk, és kb. 30 percig sütjük – egyszer-kétszer átforgatjuk közben őket. A bacont feldaraboljuk, és serpenyőben jó roppanósra sütjük. Ha elkészült a kelbimbó, feldaraboljuk a szárított paradicsomot. Minden összekeverünk, és azonnal tálaljuk.

Mandulakrémleves

Hozzávalók:

  • 12 dkg mandula
  • 1 l mandulatej
  • 10 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 4 dl laktózmentes habtejszín
  • 2 ek. étkezési keményítő

A megtisztított mandulát szárazon megpirítjuk, és kissé összetörjük. A mandulatejhez hozzáadjuk a cukrokat és a fahéjat, és lassan felforraljuk, majd 20 percig főzzük lassú tűzön. Simára keverjük a tejszínt az étkezési keményítővel, és a mandulával együtt a leveshez adjuk. Újból felforraljuk, majd pirított mandulával és aszalt gyümölcsökkel tálaljuk.

 

Gesztenyével és májjal töltött csirke

Hozzávalók:

  • 1 egész csirke
  • só, bors, majoranna
  • kevés olaj

A töltelékhez:

  • 2 ek. olívaolaj
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 10 dkg gomba
  • a csirke mája
  • 2 szikkadt zsemle
  • 40 dkg főtt gesztenye
  • 2 tojás
  • 1 csokor petrezselyem felaprítva
  • 0,5-0,5 tk. só, bors

A töltelékhez a felhevített olajon megpirítjuk a hagymát, hozzáadjuk a finomra vágott gombát és puhára pároljuk, majd lehúzzuk a tűzhelyről és hagyjuk hűlni. A zsemléket vízbe áztatjuk, kinyomkodjuk, a májat elkapirgáljuk, a gesztenyét és a tojást villával széttördeljük. Mindent egy tálba öntünk, és összedolgozzuk.

A csirkét kívül-belül sózzuk, borsozzuk, és megtöltjük a töltelékkel. Olajjal lekenjük, és letakarjuk egy alufóliával. 150 fokon 1,5 órán át sütjük letakarva, majd fólia nélkül 200 fokon újabb fél órát sütjük.

Ha nem fért bele az összes töltelék, akkor a maradékból gombócokat formázunk, és egy másik tepsiben kisütjük. 

Narancsos csokikrém mogyoróval

Hozzávalók: 

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 2 érett avokádó
  • 2 banán
  • 2 ek. cukrozatlan kakaópor
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1 tk. méz (elhagyható)
  • pirított mogyoró a tetejére

Az avokádót félbevágjuk, magját eltávolítjuk, húsát kikanalazzuk. Hozzáadjuk a felszeletelt banánt, a kakaóport és a narancs reszelt héját és botmixerrel turmixoljuk. A krémet poharakba adagoljuk, és pirított mogyoróval megszórva tálaljuk. 

Mandarin csokival és pisztáciával

Hozzávalók:

mandarin
laktózmentes étcsokoládé
kevés sós vagy sótlan pisztácia

A mandarint gerezdekre bontjuk. Az étcsokoládét vízgőz felett vagy mikróban megolvasztjuk, a pisztáciát durvára daraboljuk. Sütőpapírt terítünk egy tálcára. A mandaringerezdeket megmártjuk az olvasztott csokiban, megforgatjuk a pisztáciában, és a sütőpapírral bélelt tálcára tesszük. Ha kész, hűtőbe tesszük dermedni. 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top