A sok készülődés és ajándékvásárlás mellett a karácsony leginkább a pihenésről és lazításról szól. Ahhoz pedig mindig jól jön egy finom koktél. Mutatunk pár egyszerű receptet, amellyel még jókedvűbbé varázsolhatod az ünnepet.
Vörösboros forró csokoládé (6-8 kis csészényi)
Hozzávalók
3,5 dl tej
2,5 dl vörösbor
60 gramm csokidarabka
kókuszos tejszínhab (opcionális)
Egy serpenyőben, közepes hőfokon keverd össze a tejet a csokoládéval. Folyamatosan habosítsd, míg a csokoládé megolvad a tejben, és vastag, krémes masszát kapsz. Öntsd hozzá a vörös bort, és melegítsd még egy kicsit az egészet. Ha kész, töltsd át az italt bögrékbe, és kedved szerint díszítsd a tetejüket kókuszos tejszínhabbal.
Fűszeres-vaníliás, körtés cider
Hozzávalók
2 liter almabor
2 liter cukormentes körtelé
2 rúd fahéj
1/4 teáskanál szerecsendió
1/2 teáskanál ánizs
1 rúd vanília kikapart magja
rum vagy bourbon (opcionális)
Öntsd egy nagy tálba a leveket és a fűszereket, majd tedd bele a kikapart vaníliát. Alacsony lángon párold az italt, és keverd meg sokszor, nehogy leégjen. Körülbelül 5-10 percig főzd, majd öntsd át egy kancsóba. Ízlés szerint tegyél hozzá alkoholt, de anélkül is nagyon finom.
Fűszeres-áfonyás koktél
Hozzávalók
9,5 dl víz
350 gramm friss áfonya
1 rúd fahéj
1/4 teáskanál ánizsmag
5 gerezd szegfűszeg
1/8 evőkanál őrölt gyömbér
67 gramm kristálycukor
0,6 dl almabor
1 evőkanál citromlé
2 dl vodka
Forrald fel a vizet és az áfonyát egy nagy serpenyőben, majd add hozzá a fűszereket. Takard le a serpenyőt, és hagyd főzni 20-25 percig.
Ha kész, szűrd le az italt, és tedd vissza a serpenyőbe. Add hozzá a cukrot, az almabort és a citromlevet, és alacsony hőfokon főzd tovább még egy kicsit.
Öntsd át az italt elegáns poharakba, és keverd hozzá a vodkát, mielőtt felszolgálnád.