Mézeskalácsos kenyérpuding
Hozzávalók:
• 0,5 kg szikkadt kenyér (barna és fehér is lehet)
• 3 tojás
• 1 liter tej
• 5 ek barna cukor
• 1 tk mézeskalács-fűszerkeverék
• 5 dkg vaj
A kenyereket megkenjük vajjal, majd felaprítjuk kisebb falatokra. Egy hőálló tálat kivajazunk, majd belefektetjük a kenyereket. A tejet elkeverjük a cukorral, a fűszerkeverékkel és a tojással, és ráöntjük a kenyérre. 180 fokos sütőben 15-20 perc alatt ropogósra sütjük.
Mézeskalácsos palacsinta
Hozzávalók:
• 40 dkg finomliszt
• 10 dkg vaj megolvasztva
• 6 dl tej
• 2 db tojás
• 1 csomag sütőpor
• 2 ek cukor
• 1 tk mézeskalács-fűszerkeverék
A vajat megolvasztjuk. A lisztet elkeverjük a sütőporral, a fűszerkeverékkel, majd hozzáadjuk a tojásokat, a cukrot és végül a tejet. Csomómentesre keverjük. Beleforgatjuk a vajat és 20 percre hűtőbe tesszük. Kivajazott serpenyőben kisütjük.
Tipp: Hideg vajjal és juharsziruppal tálalva a legfinomabb.
Mézeskalácsos gofri
Hozzávalók:
• 20 dkg liszt
• 0,5 csomag sütőpor
• 6 dkg porcukor
• 1 ek kristálycukor
• 6 dkg vaj
• 2,5 dl tej
• csipet só
• 2 tojás
• 1 tk mézeskalács-fűszerkeverék
A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjéből és a porcukorból habot verünk. A sárgáját elkeverjük a cukorral és az olvasztott vajjal. Összeforgatjuk a keveréket, majd hozzáadjuk a sütőporral és a fűszerkeverékkel elkevert lisztet. Állandó kevergetés mellett hozzáadjuk a tejet is. 20 percre hűtőbe tesszük, majd kisütjük.