Minden évben eljön ez a pillanat, amikor össze akarjuk állítani az ünnepi menüt, majd megtorpanunk egy picit, mert rájövünk, hogy sok minden, amit korábban szerettünk, most nem jöhet szóba a glutén miatt. Szerencsére rengeteg olyan különleges étel van, amit a gluténérzékenyek is ehetnek, így a gluténmentes ünnepi menü összeállítása ma már nem is olyan bonyolult. Mi idén ezekkel a receptekkel készülünk.
Körte roqueforttal
Hozzávalók:
- 6 db körte
- 15 dkg roquefort sajt
- 5 dkg fenyőmag
- 1 dl fehérbor
- tálaláshoz néhány mentalevél
A körtéket meghámozzuk, félbevágjuk, és magházukat eltávolítjuk. Sütőtálba tesszük őket vágott felükkel felfelé, és a magház helyére szétmorzsolt roquefort sajtot teszünk. Megszórjuk fenyőmaggal, aláöntjük a bort, és alufóliával fedjük le a tálat. 180 fokos sütőben kb. 20-25 percig sütjük.
Gesztenyekrémleves
Hozzávalók:
- fél kg meghámozott sült vagy főtt gesztenye
- 10 dkg bacon
- 1 fej vöröshagyma
- 1 db sárgarépa
- 1 dl tejszín
- 1 liter zöldségalaplé
- só, bors
A bacont felkockázzuk, és egy serpenyőben közepes lángon lepirítjuk, félidőben hozzáadjuk a felaprított hagymát is. A répát is felkockázzuk, és a hagymás-baconös keverékhez adjuk a gesztenyével együtt. Sózzuk, borsozzuk, és felöntjük az alaplével. Közepes lángon puhára főzzük, majd hozzáadjuk a tejszínt, és összeforraljuk. Botmixerrel turmixoljuk.
Egészben sült csirke
Hozzávalók:
- 1 egész csirke belsőségek nélkül (kb. 1,5 kg)
- 10 dkg vaj
- 1 tk. só
- 1 tk. frissen őrölt bors
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 1 citrom
A csirkét alaposan megmossuk, és papírtörlővel megszárítgatjuk. A vöröshagymát meghámozzuk, félbevágjuk, és a szintén félbevágott citrommal együtt a csirke belsejébe tömjük. A vajat megolvasztjuk, elkeverjük benne a sót és a borsot, majd alaposan bekenjük, bemasszírozzuk vele a csirkét (minden oldalát). Előmelegítjük a sütőt 200 fokra (légkeverésen, ha van), és egy mélyebb sütőtálba helyezzük a csirkét. Sütőbe toljuk 80-90 percre úgy, hogy a melle legyen lefele, és 20 percenként megforgatjuk, hogy mindenhol megpiruljon. Édesburgonyát, lila hagymát, burgonyát sütünk mellé.
Pavlova narancsos tejszínhabbal és csokival
Hozzávalók:
- 6 tojásfehérje
- 30 dkg cukor
- 2 kk. étkezési keményítő
- 1 mk. ecet
A tetejére:
- 10 dkg olvasztott csokoládé
- 3 dl hideg habtejszín
- 5-10 dkg porcukor
- 1 narancs reszelt héja
Melegítsük elő a sütőt kb. 140 fokra. Verjük habbá a tojásfehérjéket, és kanalanként adagoljuk hozzá a cukrot. Minden egyes kanál után jó alaposan tovább verjük. A hab egyre keményebb lesz. Utoljára adjuk hozzá a keményítőt és az ecetet. Keverjük addig, amíg kemény, formázható állaga nem lesz a masszának. Fektessünk sütőpapírt egy lapos tepsire, és kanállal kenjünk a masszából rá 8 kisebb kupacot. Kezdjük sütni, majd nagyjából 5 perc után mérsékeljük tovább a hőfokot, és résnyire nyitva hagyott sütőajtónál süssük még kb. 25 percig. Így, kissé nyitott ajtónál hagyjuk kihűlni. Ha teljesen kihűlt, a habtejszínt felverjük a porcukorral, és hozzáadjuk a narancs reszelt héját is. Tálaláskor a teljesen kihűlt habcsókokra kanalazzuk a narancsos tejszínhabot, és olvasztott csokoládét locsolunk rá.