Ünnepi menü

Különleges karácsonyi halvacsora – ilyen egy igazi halimádó ünnepi menüje!

Pontykocsonya, halgolyó és pisztráng, ebből áll egy igazi halimádó karácsonyi vacsorája.

Egészben sült pisztráng mandulamártással, zöldfűszeres burgonyapürével

Hozzávalók 4 személyre:

  • pár csipet só
  • 6 dl zöldség alaplé
  • 8 levél zsálya
  • 2 dl főzőtejszín
  • ízlés szerint szerecsendió
  • 25 dkg mandula
  • 80 dkg burgonya
  • fél szál póréhagyma
  • 4 szák rozmaring
  • 1 teáskanák szójaszósz
  • 8 levél bazsalikom
  • 6 evőkanál olívaolaj
  • 6 evőkanál vaj
  • 1 csokor petrezselyem
  • 4 szál kakukkfű
  • 2 db babérlevél
  • 1 dl fehérbor
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 4 db egész pisztráng
Kategóriavacsora
Elkészítési idő: 45 perc
 

Fotó: iStock

Elkészítés

A pisztrángok belsejét bedörzsöljük sóval és a zúzott fokhagymával, majd mindegyikbe teszünk rozmaringot, kakukkfüvet és bazsalikomot. Serpenyőben 4 evőkanál olívaolajon mindkét oldalát megpirítjuk, majd tepsibe tesszük, és 180 °C-os sütőben 5 perc alatt készre sütjük. A tisztított mandulát megpirítjuk 2 evőkanál olívaolaj és 1 evőkanál vaj keverékén, három evőkanállal félreteszünk a tálaláshoz. A többi mandulához adjuk a fehérbort, az apróra vágott póréhagymát és a szójaszószt, majd a bort elforraljuk. Felengedjük a zöldséglevessel, 20 perc főzés után az egészet összeturmixoljuk, majd átszűrjük. Sóval, reszelt szerecsendióval ízesítjük, a tejszínnel összemelegítjük. A megtisztított burgonyát sós, babérleveles vízben megfőzzük, leszűrjük. Pürésítjük 5 evőkanál vajjal, a vágott petrezselyemmel és zsályával. Tálaláskor a pürét szépen kiformázzuk (használhatunk csillagcsőrös habzsákot), melléhelyezzük a pisztrángot és a szószt, majd a félrerakott pirított mandulával díszítjük.

Pontykocsonya

Hozzávalók 4 személyre:

  • pár csipet só
  • 2 szál angolzeller
  • 1 kg ponty
  • 4 lap zselatin
  • 4 szál tárkony
  • 4 dkg gyömbér
  • 2 szál rozmaring
  • 1 csokor koriander
  • 2 szál fehérrépa
  • fél db zeller
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 20 dkg sárgarépa
  • 3 db babérlevél
  • 6 db (egész) bors
  • 2 dl fehérbor
  • 1 fej fokhagyma
  • 12 db fürjtojás
Kategóriaelőétel
Elkészítési idő: 180 perc
 

 

Fotó: iStock

Elkészítés

A pontyot kifilézzük, a fejből eltávolítjuk a keserűfogat, a csontokat és a fejet hideg vízben feltesszük főni. Lehabozzuk, majd hozzáadjuk a tisztított, darabolt sárgarépát, zellert, angolzellert, fehérrépát, a megmosott, félbevágott fokhagymát, a meghámozott, szeletelt gyömbért, a koriandert, egész borsot, sót, babérlevelet. Lassan, hogy ne forrjon, két órán keresztül főzzük. (A sárgarépát és a zellert kivesszük, amikor megfőtt.) Az ételt pihentetjük 25 percig, majd leszűrjük.

A zselatinlapokat langyos vízbe áztatjuk, majd a leszűrt léhez adjuk, az egészet újra felmelegítjük, lassan kevergetve. Közben a fürjtojásokat megfőzzük, megtisztítjuk, félbevágjuk. A félretett pontyfiléket nagyobb kockákra vágjuk, sóval ízesítjük, és az olívaolajon serpenyőben megpirítjuk. Felengedjük a fehérborral, sóval, a vágott rozmaringgal ízesítjük, lassan készre pároljuk (6-7 perc). A zellert és a sárgarépát a tányérba halmozzuk, megszórjuk aprított tárkonylevelekkel, mellétesszük a fürjtojást, rátesszük a halfiléket, majd ráöntjük a levet. Hideg helyen kidermesztjük.

Halgombóckák sült szalonnás cikóriával

Hozzávalók 4 személyre::

  • ízlés szerint cukor
  • 4 db cikória
  • 3 evőkanál maceszliszt
  • fél csokor snidling
  • 40 dkg bőr nélküli halhús
  • 4 szelet füstölt szalonna
  • 5 dkg gyömbér
  • 1 db citrom
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 db tojásfehérje
  • 5 evőkanál vaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 db tojás
  • pár csipet só
  • ízlés szerint fehérbors
Kategóriadesszert
Elkészítési idő: 120 perc
 

 

Fotó: iStock

Elkészítés

A halhúst ledaráljuk, sóval, borssal ízesítjük, hozzáadjuk az egész tojásokat, a zúzott fokhagymát, az apróra vágott snidlinget, a reszelt gyömbért, a maceszlisztet és 2 evőkanál olvasztott vajat. Az egészet összeturmixoljuk, majd óvatosan hozzákeverjük a habbá vert tojásfehérjét. A masszát 1 órát hűtőben pihentetjük, majd  kis gombócokat formázunk belőle. Forrásban lévő sós vízben kifőzzük (4-5 perc).

A cikóriát sós, cukros, citromos vízben enyhén puhára főzzük, majd rögtön hideg vízbe tesszük. Amikor lehűlt, a vizet kinyomkodjuk belőle, és hosszában négybe vágjuk. Egyenként füstölt szalonnát tekerünk a cikória alsó részére, és kiolajozott tepsibe tesszük. 180 °C-os sütőben addig sütjük, míg a szalonna megpirul. Tálaláskor a cikóriát a tányérra helyezzük, rátesszük a maradék vajban átforgatott, de nem pirított gombócokat, végül ráöntjük a serpenyőben maradt vajat.

Kiemelt kép: iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top