Camembert körtével
Hozzávalók egy darabhoz:
• 1 kb. 230 g-os kerek camembert vagy brie sajt, hidegen
• 1 ek. vaj (nem sózott)
• 1 nagy körte, meghámozva és kb. fél cm-es kockákra vágva
• 2 ek. konyak
• 1 tk. friss rozmaring felvágva, és még egy kevés a díszítéshez
• 2 ek. balzsamecet
• 1 ek. méz
• 8 szem dió, elfelezve
Elkészítése:
- Vízszintesen félbevágjuk a sajtot, majd félretesszük.
- Egy közepes méretű serpenyőben közepes lángon megolvasztjuk a vajat. Hozzáadjuk a körtét, és kb. 3 percig főzzük, amíg megpuhul. Hozzáöntjük a konyakot, és még egy percig főzzük.
- Hozzákeverjük a rozmaringot. Levesszük a serpenyőt a tűzről, és a körtés keverék nagyobb részét a felvágott sajt alsó szeletére halmozzuk. A sajtot arra a tányérra helyezzük, amin tálalni fogunk.
- Visszatesszük a serpenyőt a tűzre, és forrásig hevítjük a balzsamecetet és a mézet. Addig forraljuk a keveréket, amíg kissé besűrűsödik (kb. 3 percig). Félretesszük hűlni 5 percre. A gláz egyik felét a sajt alsó szeletére (és a körtés keverékre) öntjük. A másik felét a sajt tetejére locsoljuk, miután a maradék körtekockákat idehalmoztuk. A dióval és a maradék rozmaringgal díszítjük.
- Tálaljuk azonnal.
Karamellizált gesztenye kelbimbóval
Hozzávalók 8 főre:
• 340 g gesztenye
• 2 ek vaj (nem sózott)
• 1 ek olívaolaj
• 900 g kelbimbó, meghámozva és félbevágva
• só, frissen őrölt fekete bors
• 120 ml borecet
• 100 g cukor
• 120 ml szárnyasalaplé (a receptben valami spéci amerikai pulykaalaplé szerepelt)
Elkészítése:
- Előmelegítjük a sütőt 200 Celsius-fokra. Egy hámozókéssel nagy X-eket vágunk a gesztenyék egyik oldalába. Tepsibe tesszük őket egy rétegben, a megvágott felükkel felfelé. Addig sütjük őket, amíg a húsuk megpuhul (kb. 20-25 percig).
- Kivesszük a gesztenyéket a sütőből, és azonnal leválasztjuk a héjukat úgy, hogy a gesztenyék egyben maradjanak, ha lehetséges. Félretesszük a gesztenyéket.
- Egy nagy serpenyőben felolvasztjuk a vajat és az olívaolajat, közepes lángon. Beletesszük a kelbimbókat, sóval és borssal ízesítjük őket. Addig sütjük, amíg aranyszínűek lesznek, kb. 16-18 percig. Közben gyakran megkeverjük őket.
- Hozzáadjuk a sült gesztenyéket. További 20-25 percig főzzük az ételt, amíg a kelbimbók megpuhulnak. Ne felejtsük el gyakran megkeverni.
- Hozzáöntjük az ecetet, a cukrot és a szárnyas alaplevet. 4-5 percig főzzük, alkalmanként megkeverve, amíg a lé összesűrűsödik. Tálaljuk.
Kacsasült balzsamos glazúrral és sült zöldségekkel
Hozzávalók 8 adaghoz:
• két 2 kg-os kacsa, sütésre előkészítve
• durva tengeri só
• frissen őrölt bors
• 6 ek. olívaolaj
• 2 fej fokhagyma
• 4 gumós édeskömény (a kacsához a külső réteget használjuk fel)
• 1,4 l csirkealaplé
• 1 citrom, keresztben felvágva
• 1 csokor kakukkfű
• 240 ml balzsamecet
• 1 citrom leve
Elkészítése:
- Előmelegítjük a sütőt 180 Celsius-fokra. Egy ráccsal ellátott sütőtálcára helyezzük a kacsákat. Egy villával megszurkáljuk a kacsa bőrét, ügyelve arra, hogy ne tegyünk kárt a húsban. (Így ki tud csorogni a bőr alatt levő zsiradék.) Besózzuk a kacsát a tengeri sóval, és 30 percre állni hagyjuk.
- Ezalatt levágjuk a kacsa szárnyait és a nyakát. Egy nagy serpenyőben közepes lángon olajat hevítünk. Beletesszük a kacsa nyakát és a szárnyakat, és addig sütjük, amíg megbarnulnak.
- Az egyik fej fokhagymáról leválasztjuk a gerezdeket. Alacsony hőfokra állítjuk a tűzhelyet és a serpenyőbe tesszük a fokhagymagerezdeket és az édesköményt. Főzzük, kevergetjük, amíg a zöldségek megpuhulnak. Hozzáadjuk a csirkealaplevet, és addig főzzük, amíg a lé a felére sűrűsödik, kb. 40 percig. Egy kisebb serpenyőbe öntjük a nagyobb serpenyő tartalmát. Leszedjük a zsírt, és félretesszük a levet.
- A megmaradt fokhagymát elfelezzük és kíméletesen összenyomjuk. A citromot, a kakukkfüvet és a fokhagymát egyenletesen eloszlatjuk a kacsa üregeiben. Betesszük a sütőbe, 25 percenként megforgatjuk, amíg barnulni kezd.
- Ezalatt összekeverjük az ecetet és a citromlevet. Amikor a kacsa elkezd barnulni, elkezdjük locsolni az ecetes lével, majd tovább sütjük, amíg a bőre sötétbarna lesz, a húsa pedig kezd leválni a csontról (kb. 2-3 órás folyamat).
- Kivesszük a kacsát a sütőből, és 5 percig pihentetjük. Ezalatt újra felmelegítjük a pecsenyelét, és addig forraljuk, amíg eléri a kívánt sűrűséget. A kacsát ezzel a szósszal és a sült zöldségekkel (lásd alább) tálaljuk.
Sült zöldségek
Hozzávalók:
• 120 ml olívaolaj
• 450 g közepes méretű sárgarépa, meghámozva, függőlegesen félbevágva
• 450 g közepes méretű paszternák, meghámozva, függőlegesen félbevágva
• 4 db gumós édeskömény – a körethez a belső rétegeket használjuk fel
• 450 g közepes méretű lila hagyma, félbevágva
• 1 fej fokhagyma, gerezdekre szedve, nem kell meghámozni
• fél csokor friss kakukkfű
• 1 ek. só
• salsa a tálaláshoz
Elkészítése:
- Előmelegítjük a sütőt 200 Celsius-fokra.
- Az olívaolajat egy nagy serpenyőben magas hőfokon felhevítjük. Hozzáadjuk a répát, a paszternákot, az édesköményt és a hagymát. Addig sütjük a zöldségeket, amíg kissé barna színt kapnak. Közben megkeverjük őket.
- Levesszük a tűzről a serpenyőt, és beletesszük a fokhagymát és a kakukkfüvet, majd megsózzuk.
- Sütőbe tesszük a zöldségeket, és addig sütjük őket, amíg megpuhulnak és megbarnulnak (kb. 40 percig).
- Salsával tálaljuk.
Forrás: Martha Stewart
Kiemelt kép: illusztráció, iStock