3 karácsonyi reggeli, amit imádni fog a család

nlc | 2020. November 20.
Karácsonykor nemcsak az ebéd, de a reggeli is lehet ünnepi. Mutatunk három remek példát.

Szilvalekvárosmandulakrémes croissant

Hozzávalók 12 darabhoz:

Elkészítés:

A leveles tésztát lisztezett deszkán 3 darab, kb. 16×28 cm-es téglalapra nyújtjuk. A téglalapokat hosszában félbevágjuk, majd a feleket srégen, hosszában bevágjuk úgy, hogy szabálytalan háromszögeket kapjunk. A háromszögek végébe helyezünk egy-egy teáskanál mandulakrémet, arra pedig egy-egy teáskanál szilvalekvárt. Feltekerjük őket, majd megkenjük a tetejüket a felvert tojással. Körülbelül 15 perc alatt készre sütjük, frissen tálaljuk az ünnepi reggelit.

Szilvalekváros–mandulakrémes croissant (Profimedia)

Sütőtökösfetás frittata

Hozzávalók:

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A sütőtököt meghámozzuk (zöldséghámozóval a legkönnyebb), magját eltávolítjuk, és egyenletes méretű, kb. 1,5 cm-es kockákra vágjuk. Lobogó, sós vízben kb. 4 percig előfőzzük, hogy kissé megpuhuljon, de ne főjön szét. Leszűrjük, konyhai papírtörlővel felitatjuk.

A fetát a tökkel azonos méretű kockákra szeleteljük. A felvert tojásokat sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a lemorzsolt friss kakukkfüvet, majd belekeverjük az előfőzött sütőtököt, illetve a fetakockákat. Egy kiolajozott, kb. 26×15 cm-es jénaiba vagy tepsibe (vagy akár kerek tortaformába) öntjük, és 25 percig sütjük, amíg megszilárdul. Langyosan tálaljuk.

Sütőtökös–fetás frittata (Profimedia)

Házi füstölt lazac Vrábel Krisztától

Hozzávalók:

Elkészítés:

A harmadik ünnepi reggelihez készítsük el a fűszeres sót a hozzávalókból! Mossuk meg a lazacot, pikkelyezzük le, és töröljük szárazra. Állítsunk egy nagyméretű szűrőt egy tálba. A szűrő aljára tegyünk bőven a sóból, helyezzük rá a lazacot, majd fedjük be a maradék sóval. Fedjük le, és tegyük a hűtőbe 2 napra (az érlelés ideje függ a lazacfilé vastagságától, egy 1 kg-s darabnak 3-4 napra van szüksége). Akkor jó, amikor rózsaszínesen átlátszóvá válik a lazac húsa. Éles késsel vékonyan szeleteljük.

Házi füstölt lazac (Profimedia)

Mi legyen az ebéd?

Exit mobile version