Szilvalekváros–mandulakrémes croissant
Hozzávalók 12 darabhoz:
- 1 csipet só
- 1 tojás
- 4 dkg vaj
- 40 dkg mirelit leveles tészta
- 1 tojássárgája
- 4 dkg porcukor
- 8 dkg darált mandula
- 12 dkg szilvalekvár
Elkészítés:
A leveles tésztát lisztezett deszkán 3 darab, kb. 16×28 cm-es téglalapra nyújtjuk. A téglalapokat hosszában félbevágjuk, majd a feleket srégen, hosszában bevágjuk úgy, hogy szabálytalan háromszögeket kapjunk. A háromszögek végébe helyezünk egy-egy teáskanál mandulakrémet, arra pedig egy-egy teáskanál szilvalekvárt. Feltekerjük őket, majd megkenjük a tetejüket a felvert tojással. Körülbelül 15 perc alatt készre sütjük, frissen tálaljuk az ünnepi reggelit.
Sütőtökös–fetás frittata
Hozzávalók:
- ízesítéshez só
- 8 tojás
- ízesítéshez bors
- ízesítéshez kakukkfű
- sütéshez olívaolaj
- 20 dkg feta
- 25 dkg sütőtök
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A sütőtököt meghámozzuk (zöldséghámozóval a legkönnyebb), magját eltávolítjuk, és egyenletes méretű, kb. 1,5 cm-es kockákra vágjuk. Lobogó, sós vízben kb. 4 percig előfőzzük, hogy kissé megpuhuljon, de ne főjön szét. Leszűrjük, konyhai papírtörlővel felitatjuk.
A fetát a tökkel azonos méretű kockákra szeleteljük. A felvert tojásokat sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a lemorzsolt friss kakukkfüvet, majd belekeverjük az előfőzött sütőtököt, illetve a fetakockákat. Egy kiolajozott, kb. 26×15 cm-es jénaiba vagy tepsibe (vagy akár kerek tortaformába) öntjük, és 25 percig sütjük, amíg megszilárdul. Langyosan tálaljuk.
Házi füstölt lazac – Vrábel Krisztától
Hozzávalók:
- kb. fél kg bőrös lazacfilé
- kb. 20 dkg tengeri só
- 1 ek. cukor
- 1 csokor kapor felaprítva
- frissen őrölt bors
- 1 citrom reszelt héja
Elkészítés:
A harmadik ünnepi reggelihez készítsük el a fűszeres sót a hozzávalókból! Mossuk meg a lazacot, pikkelyezzük le, és töröljük szárazra. Állítsunk egy nagyméretű szűrőt egy tálba. A szűrő aljára tegyünk bőven a sóból, helyezzük rá a lazacot, majd fedjük be a maradék sóval. Fedjük le, és tegyük a hűtőbe 2 napra (az érlelés ideje függ a lazacfilé vastagságától, egy 1 kg-s darabnak 3-4 napra van szüksége). Akkor jó, amikor rózsaszínesen átlátszóvá válik a lazac húsa. Éles késsel vékonyan szeleteljük.