A karácsonyi vacsorára elkél néhány villantós fogás a rokonok és ismerősök lenyűgözésére, de ezek nem törvényszerűen bonyolult és időigényes receptek. A mini hagymás kosárkák például látványos előételnek számítanak, de (hála a boltban megvehető leveles tészta csodájának) villámgyorsan elkészülsz velük!
Hozzávalók:
- 1 evőkanál extraszűz olívaolaj
- 2 fej vöröshagyma felkarikázva
- 1 evőkanál friss kakukkfű
- 3 evőkanál zsíros tejszín
- 12 evőkanál reszelt Gruyère sajt (más sajttal is helyettesíthető)
- 1 evőkanál vaj
- só és bors
- 1/2 csésze marhahúsalaplé
- 1 csomag leveles tészta
Elkészítés:
- A sütőt melegítsük elő 180 fokra. Egy muffinformát vajazzunk ki.
- Egy nagyobb serpenyőben hevítsünk olívaolajat és vajat. Dobjuk rá a hagymát. és süssük közepes lángon, míg karamellizálódni nem kezd, úgy 25-30 perc alatt. Ízesítsük sóval, borssal és a kakukkfűvel.
- Öntsük fel a marhahúsalaplével, és forraljuk, míg a folyadék szinte teljesen elpárolog. Keverjük hozzá a zsíros tejszínt is.
- A leveles tésztából vágjunk kisebb darabokat, amelyekből alakítsunk ki kis kosárkákat a muffinformában. Töltsünk a kosarakba kb. 2-2 evőkanálnyi tölteléket, a tetejüket szórjuk meg a reszelt sajttal.
- 20-25 perc alatt süssük készre a kosárkákat.