nlc.hu
Ünnepi menü
Fácánleves recept

A fácánleves maga a csoda és csak egyetlen titka van

Ha létezik a húslevesnek szuperlatívusza, az egészen biztosan a fácánból készülő, ízletes étel. Egy dolog kell hozzá csak sok: türelem.

Húslevest főzni szertartás. Eleve egy személyiségfejlődési folyamat kell hozzá, hogy az ember hozzáfogjon, mert a jó húsleveshez kell némi konyhai rutin, kellő alapanyag ismeret, és szív. Mert

az igazi húsleves a cseppfolyós szeretet maga.

Persze ízlés dolga, ki miből szereti, marhahúsból, orjacsontból és tyúkból is lehet fantasztikusat készíteni, de ezekhez a húsokhoz bármikor hozzájuthat az ember. Vadat viszont nem eszünk mindennap ugyebár, és egy jó fácán felkutatása azért melósabb ügy, mint vásárolni egy kapirgálós tyúkot a csarnokban. De ha olyan szerencsés helyzetben vagyunk, hogy már a konyhapulton figyel a kincsnek minősülő fácán, akkor a legjobb, amit tehetünk, hogy csodásan gyöngyöző fácánlevest főzünk belőle.

Ennek elkészítése pedig nem is különbözik nagyon a többi húslevesfélétől, egyetlen dologból kell sokkal több, és az

az idő.

A fácán húsa ugyanis sokkal lassabban fő meg és kevésbé zsíros az állat – ahogy ez a vadaknál lenni szokott. Cserébe persze sokkal ízletesebb is, mint holmi háziállat. Szóval aki nekikezd egy jó fácánleves elkészítésének, az szánjon rá előkészítéssel együtt úgy 4 órát az életéből.

Egy jó fácánleves gyógyír minden bajra. (Fotó: Profimedia)

Egy jó fácánleves gyógyír minden bajra (Fotó: Profimedia)

Most pedig nézzük magát a receptet:

Hozzávalók:

  • 1 konyhakész fácán
  • 5 db nagyobb sárgarépa
  • 3 db petrezselyemgyökér
  • 1 közepes zellergumó
  • 1 fej vöröshagyma
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 2 csomag petrezselyem zöldje
  • 1 karalábé
  • 1/4 fej kelkáposzta
  • 1 tv paprika
  • 1 paradicsom
  • egy marék kelbimbó
  • 3-4 szem közepes csiperkegomba
  • 2 szem burgonya
  • só, egész bors, pici őrölt szerecsendió

Elkészítés:

Az alapanyagokat szépen megtisztítjuk, a madár végtagjait levágjuk a törzséről. Egy méretes fazékba beletesszük a húst, felengedjük vízzel, megsózzuk, és a hagymákkal, valamint a fűszerekkel elkezdjük főzni. (Az egész borsot célszerű teatojásban vagy teafilterben a leveshez adni.) Így főzzük lassú tűzön nagyjából egy órán át. Ha esetleg felhabzik, a habot eltávolítjuk róla. Egy óra elteltével hozzáadjuk a megtisztított, nagy darabokban hagyott gyökérzöldségeket, csak a krumplit tesszük félre későbbre, és a levesünket tovább gyöngyöztetjük (nem forraljuk!). Másfél-két óra még biztos kell neki, hogy a hús megpuhuljon. Közben kóstoljuk meg a levest, ha szükséges, adjunk még hozzá sót.
Amikor a hús már majdnem teljesen puha, tegyük a levesbe a megpucolt, egészben hagyott burgonyákat is meg a kelbimbót, és főzzük tovább az ételt lassú tűzön addig, amíg minden meg nem puhul.

A kész leveshez aztán tetszés és igény szerint adhatunk levesbetétet – csigatésztát, cérnametéltet vagy daragaluskát is –, a lényeg az, hogy ne a levesbe főzzük azt bele, hanem egy külön lábosban készítsük el.

Végül pedig egy pazar megoldás Bodrogi Ádámtól, kemencetulajdonosoknak:

Terítéken a nagy klasszikusok:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top