nlc.hu
Ünnepi menü
Karácsonyi halászlé recept pontypatkóból

Tuti halászlé – kipróbált házi recept

Bajai? Szegedi? Pontyból, vagy több fajta halból készítsük? Örök kérdések, ha karácsonykor halászléfőzésre adjuk a fejünket. Jöhet a mi bevált receptünk?

A halászlé nehéz eset. Ráadásul ahány, ház, annyi szokás. Vannak, akik a sűrűbb karácsonyi halászlére esküdnek, mások a hígabb verzió mellett teszik le a voksukat. A halászlére bizony ez a jellemző: kevés alapanyag, kicsi mozgástér, nagy elvárások. Fontos, hogy jó alapanyagokból dolgozzunk. A nagy öregek szerint az élő pontyból a legjobb a halászlé, de azt hiszem, ezt soha nem fogom kipróbálni. Marad a jégen terített szép pontyszelet, a jó minőségű házi pirospaprika és a kellő tisztelet. Ami jár.

Hozzávalók:

  • 2 kg pontyszelet
  • 1 fakanálnyi libazsír
  • 2 púpos fakanálnyi pirospaprika
  • 3 zöldpaprika
  • 3 paradicsom
  • haltej
  • ikra
Karácsonyi halászlé

Karácsonyi halászlé pontypatkóból (Fotó: SMAG/Nosalty)

Elkészítés:

  1. A zsíron megdinsztelem a laskára vágott vöröshagymát (ehhez minden esetben használok 3-4 evőkanálnyi vizet), lehúzom a tűzről, megszórom pirospaprikával, majd ráteszem a passzírozásra szánt halat, és felöntöm annyi vízzel, amennyi épp ellepi. Takarékon elkezdem párolni a halat.
  2. Eközben a paprikákat, a paradicsomokat és a krumplikat is hozzáadom.
  3. Úgy egyórányi fődögélés után, mikor már szétesnek a halszeletek, késznek ítélem, és egy fémszűrőn átpasszírozom, úgy, hogy a krumplit szépen hozzáadagolom a halhoz (könnyíti a passzírozást).
  4. Az alaplevet hígítom, majd összeforralom. Hozzáadom a halszeleteket, az ikrát és a pontytejet.
  5. Takarékon hagyom, hogy megfőjön a hal. Ekkor már nem kevergetem, csak a fülénél fogva rázogatom a lábost, hogy ne törjenek el a pontypatkók.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top