Ha szereted a hagyományos retró karácsonyi menüsort, de idén valami pluszt is tennél az ételekhez, akkor ezt az ünnepi menüt készítsd el!
Fűszeres halleves
Magyarországon a retró karácsonyi ételek egyik legnagyobb klasszikusa a sűrű halászlé, de tény, van, ahol inkább hallevest készítenek, ami kétség kívül idő-és energiaspórolóbb. Akár tésztával készíted, azaz a bajai halászlevet preferálod, akár a tészta nélküli szegedi a kedvenced, ha idén valami csavart is vinnél a dologba, akkor ezt a receptet próbáld ki!
Ezt a hallevest készítheted pontyból, és tengeri halból is. Ha az utóbbi mellett döntesz, akkor tehetsz bele kagylót és tengeri herkentyűket is. A mennyiség ebben az esetben 0,7 kg tengeri hal és 40 dkg tengeri herkentyű.
Hozzávalók:
- 1 kg ponty
- 3 db édesburgonya
- 3 szál sárgarépa
- 3 szál fehérrépa
- 2 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 4 szelet bacon
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 2 db babérlevél
- 1 mokkáskanál szerecsendió
- 2 teáskanál majoránna
- só, őrölt fekete bors
- 2 dl vörösbor
- olaj
- 3 liter víz
Elkészítés:
Első lépésként szeleteld fel a hagymákat, majd fogj egy nagy fazekat, amiben a hallevesed főni fog, önts bele olajat, és dobd rá a hagymát. Dinszteld meg, közben tisztítsd meg, és zúzd össze a fokhagymát, majd add hozzá a vöröshagymához. Ezután jöhet a bacon, amit kockázz fel, és szintén hagyd egy kicsit pirulni a hagymákkal.
Pucold meg a répát, a fehérrépát, karikázd fel őket, majd jöhet az édesburgonya, amit szintén hámozz meg, aztán vágj kockákra. Ha ezzel megvagy, dobd bele a fazékba a zöldségeket, szórd rá a fűszereket, öntsd fel vízzel az egészet, és főzd 20 percig.
A pontyot közben filézd ki, vágd fel szeletekre, és add a levesedhez. Ezután add hozzá a vörösbort a leveshez, és addig főzd, amíg a zöldségek és a hal is puha nem lesz. Ha szükségét érzed, fűszerezz, ízesíts utána. Tálaláskor petrezselyemzölddel szórd meg a hallevest!
Töltött káposzta szerbesen és csomborral fűszerezve
Te is azt vallod, hogy töltött káposzta nélkül nincs karácsony? Nemcsak mi, magyarok szeretjük a töltött káposztát, hanem a világ számos országának a favoritja. Van, amelyik nagyon hasonlít a mienkre, van, amelyik jobban eltér, de tény, hogy sokan rajonganak a káposzta-hús kombóért.
Nagyon hasonlít a mi töltött káposztánkhoz a szerbek szárma nevű étele, amit azért is érdemes kipróbálni, mert a megszokott ízek mellett egy kis csavart is vihetsz bele, amitől még finomabb lesz az egész. Tény, a szerbek nem tesznek bele csombort, de mi kipróbáltuk, és nagyon finom lett, úgyhogy megéri idén borsikafűvel is fűszerezned.
A szárma (sarma) egyébként török eredetű szó, és annyit jelent: becsomagolt. Az étel eredetileg szőlőlevélbe tekert húst jelent, amit a törökök éppúgy imádnak, mint az arab országok lakói. Attól függően, hogy épp melyik ország töltött káposztájáról van szó, bulgur, lencse és csicseriborsó is kerül a töltelékbe. A bolgároknál apróra vágott májat, tüdőt tesznek a káposztalevelekbe, és rizzsel vegyítik, mint mi.
Hozzávalók:
- 4 kg savanyú káposzta
- 1 nagyobb káposztafej
- 1 kg darált sertéshús
- 20 dkg rizs
- 2 közepes vöröshagyma
- 5 gerezd fokhagyma
- 1 tojás
- 2 ujjnyi vastag füstölt szalonna
- 20 dkg füstölt csülök szeletelve
- 1 mokkáskanál pirospaprika
- só, őrölt fekete bors
- 1 teáskanál pirospaprika
- 1 mokkáskanál csombor
- a rántáshoz zsír, liszt, pirospaprika
- tejföl a tálaláshoz
Elkészítés:
Először szedd le a káposztafej külső leveleit, majd mosd meg a felhasználni kívánt belsőbb leveleket, és főzd őket 15 percig, hogy kicsit megpuhuljanak. Közben készítsd el a tölteléket. Fogj egy tálat, tedd bele a darált húst, öntsd hozzá a rizst, add hozzá az egész tojást. Tisztítsd meg a vöröshagymát, vágd apró kockákra, a fokhagymát zúzd össze, és ezeket is dobd a tálba.
A szalonnát kis kockákra szeld fel, mehet hozzá a többihez, végül add hozzá a sót, a borsot, fél mokkáskanál csombort és a pirospaprikát, majd az egészet alaposan dolgozd el, hogy egységes masszát kapj. Most fogd a megpuhult káposztaleveleket, és mindegyik közepére kanalazz a töltelékből, majd tekerd fel a leveleket, és a végüket két oldalon tűrd be, hogy ne jöjjön ki a töltelék főzés közben.
Vegyél elő egy nagyobb lábast, és kezdd el a rétegezést: az aljára kerüljön savanyú káposzta, rá a töltött káposzta, arra a füstölt csülök szeletek, majd újra savanyú káposzta, ismét a gombócok és a csülök. Addig folytasd, amíg meg nem telik a lábas, a füstölt csülöktől egyébként nagyon finom, karakteres íze lesz a töltött káposztának.
Ha mindezzel megvagy, öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje, és főzd körülbelül 1 órán át. Közben készítsd el a rántást: a zsírt melegítsd fel egy kis lábasban, keverd el a liszttel és a pirospaprikával, majd amikor már megfőtt a káposzta, vedd le a tűzről, keverd el benne a rántást, tedd vissza a tűzhelyre, és az első rottyanásig főzd. Tálaláskor tejföllel kínáld.
Sült hal helyett halfasirt
A retró karácsonyi menü másik nagy ásza a sült hal. De azt se felejtsük el, hogy mi, magyarok imádjuk a darált húsos ételeket, a fasírtot is, aminek sokunknál ugyanúgy ott a helye az asztalon ünnepek alakalmával, mint egy szimpla hétköznapon.
Éppen ezért, ha ötvözöd a két legnagyobb klasszikust, abból csoda fog születni, de minimum egy nagyon finom, kívül ropogós, belül puha halfasírt. Előre szólunk, hogy ha a halat ebben a fasírt formában teszed az asztalra, gyorsnak kell lenned, hogy neked is maradjon!
Hozzávalók:
- 50 dkg ponty
- 50 dkg fehér kenyér
- 1 nagy vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- só, őrölt bors,
- 3 teáskanál pirospaprika
- 3 csipet kakukkfű
- 25 dkg panko morzsa
- olaj
Elkészítés:
Áztasd be a kenyérszeleteket vízbe, és közben filézd ki a halat, majd vág fel kisebb darabokra. Tisztítsd meg a vöröshagymát, zúzd össze a fokhagymát, majd fogj egy lábast, önts bele olajat, és dinszteld meg rajta a hagymákat. Végül dobd rá halat, öntsd fel vízzel, sózd, borsozd, és főzd meg.
Ha megfőtt a hal, szűrd le a vizet, tedd az aprítóba vagy turmixgépbe, add hozzá a fűszereket, és pépesítsd le. Ez után a vízben ázott kenyeret nyomkodd ki, majd a hagymás-fűszeres hallal dolgozd el, és formálj gombócokat belőle. Hagyd kihűlni őket, majd tedd be a hűtőbe fél órára. Ha kellőképpen összeálltak, forgasd bele panko morzsába, és süsd ki olajban aranybarnára a halgombócokat. Majonézes krumplival tálald, a siker garantált!