Húsimádók ünnepi menüje

V.D. | 2021. December 16.
Ha számodra az ünnep a gazdag levesekről, a szaftos, omlós húsokról, és a mennyei tortákról szól, akkor ezt a menüt elejétől a végéig el fogod készíteni!

Legyen szó levesről, vagy főételről, ha húsban gazdag receptet keresel erre a karácsonyra, akkor ez az összeállítás neked készült!

Holland zöldséges marhahúsleves

Hozzávalók:

Holland zöldséges marhahúsleves (Fotó: Profimedia)

Elkészítése:

  1. Öntsd az olívaolajat egy fazékba (a legtökéletesebb az öntöttvas edény). Borítsd rá a marhahúst és pirítsd öt percig.
  2. A húst szedd ki egy szűrőlapáttal, majd dobd a fazékba a zellert, a hagymát és kis lángon pirítsd úgy öt percig.
  3. Borítsd vissza a húst, majd öntsd fel vízzel, hogy egy ujjnyira ellepje, mehet bele a húsleves kocka, a paradicsom, a burgonya, a sárgarépa, a fokhagyma granulátum és a babérlevél is.  Forrald fel, majd fedő alatt főzd 45 percig, míg a hús és a zöldségek megpuhulnak.
  4. Ezután tedd bele a kukoricát és a zöldbabot és esetleg a csiliszószt, majd főzd további 30 percig.

Áfonyás-mogyorós Wellington pulyka

Hozzávalók:

Karácsonyi Wellington (Fotó: Profimedia)

Elkészítés:

  1. Az olajat és a vajat olvaszd össze egy serpenyőben és pirítsd üvegesre rajta a hagymát és a fokhagymát. Szórd rá a zsemlemorzsát és pirítsd aranybarnára. Add hozzá a mogyorót, a kakukkfüvet, az áfonyát, majd szórj rá sót és borsot. A szárnyas alapléból annyit adj hozzá, hogy a massza jól formázható legyen.
  2. Tegyél sütőpapírt egy nagyméretű tepsire, majd helyezd óvatosan az első levelestészta-lapot rá. A tészta közepére tedd a tenyérnyire vágott pulykaszeleteket, a lap szélét pedig kend meg a tojás és a víz keverékével. Halmozd a húsra a tölteléket, rendezgesd ovális, csinos formába, majd tedd rá a másik levelestésztát. A szélét úgy négy centiméterre a tölteléktől vágd körbe, majd hajtsd vissza és nyomkodd le villával, hogy sehol ne tudjon kifolyni a töltelék. A levágott tésztadarabokból vághatsz rá dekorációt – például magyallevél formákat. Kend le a vizes tojáskeverékkel az egész tésztát, majd egy éles késsel négy-öt helyen szúrd át a tésztát, hogy képződő gőz távozni tudjon.
  3. Fél órára tedd a hűtőbe a Wellingtont, közben melegítsd elő a sütőt 200 fokra. 15 percig süsd 200 fokon, majd mérsékeld 180 fokra a hőfokot, és további 45 percig süsd. Közben folyamatosan figyeld, nehogy megégjen. Szeletelés előtt várj 10-15 percet.

Karácsonyi sonka

Hozzávalók:

Karácsonyi sonka (fotó: Profimedia)

Elkészítés:

  1. Tedd a sonkát egy nagyobb fazékba, öntsd fel a ciderral. Add hozzá a répát, a hagymát, a babérlevelet, a zellert és az egész borsot. Forrald fel, majd gyöngyözve főzd fedő alatt egy órán át. Szűrd le, tedd félre a levet. Hagyd kihűlni.
  2. A sütőt melegítsd elő 200 fokra (légkeverésen 180 fok). Miután kihűlt a sonka, egy éles késsel óvatosan távolítsd el a bőrét, de úgy egy centiméternyi zsíros részt hagyj rajta. Vágj apró lyukakat a zsíros részbe és nyomj mindegyikbe egy-egy szegfűszeget. Keverd össze a mustárport vagy a mustárt a cukorral és 1 evőkanál forró vízzel, várd meg, még picit lehűl, majd kend be a masszával a sonkát.
  3. Tedd a sonkát alufóliával bélelt tepsibe és locsolj egy keveset a főzővízből, hogy a sütés közben ne száradjon ki a hús. Toldd a sütőbe és süsd 25-30 percet, amíg szép, aranybarna nem lesz a sonka. Időnként locsolgasd meg a főzővízzel. Ha elkészült, vedd ki a sütőből és 10-15 perc pihenés után szeletelheted.

Mennyei burgonya gratin

Hozzávalók:

Remek ünnepi köret (Fotó: Profimedia)

Elkészítés:

  1. Melegítsd elő a sütőt 190 fokra. Vajazz ki egy jénai tálat. Karikázd fel a burgonyát úgy félcentis szeletekre, majd tedd vízbe, hogy ne barnuljon be.
  2. Egy serpenyőben olvaszd meg a vajat. Dobd rá a fokhagymát és állandó kevergetés mellett úgy egy percig pirítsd. Add hozzá a tejszínt, a tejet, a kakukkfüvet, a szerecsendiót, a sót és az őrölt paprikát. Forrald fel, majd lassú tűzön főzd tíz percig. Húzd le a tűzről.
  3. A jénai tálba tedd a burgonya harmadát, úgy, hogy burgonyák egy kis része fedje egymást, borítsd rá a krémes-tejes szósz egyharmadát, majd ezt ismételd meg kétszer. Szórd meg reszelt Gruyére sajttal, vagy más félkemény, tehéntejből készült sajttal. Fedd be alufóliával, és süsd 45 percig, majd vedd le a fóliát, szórd meg reszelt parmezánnal és süsd 15-20 percig, amíg szép, aranybarna lesz a teteje.

Kelbimbó baconnel

Hozzávalók:

Kelbimbó baconnel (Fotó: Profimedia)

Elkészítés:

  1. Vágd félbe a kelbimbókat és öt percig gőzöld. A bacont szeleteld fel és egy serpenyőben kevés olívaolajon a kelbimbóval és a fokhagymával pirítsd meg, míg a zöldség picit megbarnul. Tálalás előtt ízesítsük kevés balzsamecettel.

Karácsonyi torta

Nincs karácsony desszert nélkül! Persze ne kövessük el azt a hibát, mint Rachel a Jóbarátokban, és NE tegyünk húst a desszertbe, de ez a finomság remekül fog esni, ennyi húsos főfogás után!

Hozzávalók:

A marcipán bevonathoz

A díszítéshez

Karácsonyi fehér torta (fotó: Profimedia)

Elkészítés:

  1. Reszeld le a narancs és a citrom héját, préseld ki a levét egy nagyobb tálba. Keverd bele az apróra vágott aszalt gyümölcsöket és a kandírozott cseresznyét. Öntsd nyakon a teával, majd takard le folpackkal és pihentesd legalább egy órát vagy akár egy egész éjszakát a hűtőben.
  2. Melegítsd elő a sütőt 150 fokra, egy 20 centiméteres kapcsos tortaformát vajazz ki. Konyhai mixerrel keverd össze a vajat a cukorral és a melasszal, amíg könnyű, krémes állagú lesz. Egyenként add hozzá a tojásokat.
  3. Egy másik tálban keverd össze a lisztet, a darált mandulát, a mézeskalács fűszerkeveréket és a sütőport. A száraz hozzávalókat keverd a vajas keverékhez. A beáztatott gyümölcsök is mehetnek a masszába, illetve a dió, mandula. Öntsd a masszát a tortaformába, egyengesd el a tetejét. Két órára told a sütőbe, míg szép aranybarna nem lesz. Ellenőrizd tűpróbával.
  4. Miután kivetted a sütőből, egy óráig pihentesd a formában, majd fordítsd sütőrácsra.
  5. Melegítsd fel a baracklekvárt és egy ecsettel vond be az egész tortát. Szórd meg egy kis porcukorral, majd nyújtsd ki a marcipánt és helyezd a tortára. Simítsd rá a tortára, majd vágd körbe a szélét. Ha időben kezded a tortát csinálni, egy éjszakára még beteheted a hűtőbe, ám ha ez már nem fér bele, készítsd el a cukorbevonatot.
  6. A porcukrot a tojásfehérjével és a citromlével addig verd, míg szép, fényes lesz. Szélesebb pengéjű kés segítségével kend be a tortát a mázzal, mintha a hó lepte volna be. Díszítésként tehetsz rá kisebb műfenyőt, vagy ehető gyöngyöket.
Exit mobile version