Itt a pisztáciás bejglitöltelék receptje!

nlc | 2022. December 12.
Az örök klasszikusnak számító diós és mákos bejglitöltelék mellett vagy helyett idén próbáld ki a pisztáciásat is!

A hagyományos karácsonyi édességet, azaz a bejglit már ezerféleképp lehet tölteni, a gesztenyés mellett tavaly sokak kedvence lett a zöld diós bejgli, de mangós, marcipános, vörösboros, sütőtökös vagy aszalt szilvás változatban is az asztalra tehettük a kreatív cukrászoknak köszönhetően. Az olajos magvak közül a kesudióban, a mogyoróban, a fenyő- és napraforgómagban is sokan láttak fantáziát, a mi kedvencünk a pisztáciás bejglitöltelék lett, aminek most a receptjét is elhozzuk!

Pisztácia-praktikák

Pisztáciával is töltheted a bejglit!

Pisztáciás bejglitöltelék

Ez a mennyiség a fél kiló lisztből készült bejglitészta megtöltéséhez elegendő, akkor lesznek igazán csinosak a bejglirudak, ha 4 egyenlő részre osztjuk a tésztát, és a töltelékkel is így teszünk. Nem túlzás konyhai mérleget ragadni és grammra pontosan negyedelni a készülő süteményt, mert a szemmértékre hagyatkozva borulhatnak az arányok, és ez a karácsonyi desszertnek igen rosszat tehet!

Hozzávalók:

Így készül: 

  1. A pirított pisztáciát ledaráljuk, összekeverjük a porcukor felével és a zsemlemorzsával.
  2. A tejet egy kisebb edénybe öntjük, hozzáadjuk a megmaradt cukrot, egy csipet sót, a vaníliarúd kikapart belsejét és a vaníliarudat. Közepes lángon forráspontig melegítjük, kivesszük a vaníliarudat, majd hozzákeverjük a pisztáciához.
  3. Egy tányérra simítjuk és megvárjuk, hogy kihűljön. Ezt azért fontos megvárni, mert így éri el a tökéletes állagot: kissé morzsásnak kell lennie, de ha összenyomjuk, szépen összeáll.
  4. Ekkor 4 egyenlő részre vágjuk, a szépen kinyújtott bejglitésztán egyenletesen elosztjuk, majd feltekerjük.

(Fotó: Getty Images)

Exit mobile version