nlc.hu
Ünnepi menü

Mitől lesz igazán omlós a bejgli?

Tutit tipp: így lesz igazán omlós a bejgli

A bejglidilemma nem arról szól, hogy diós vagy mákos legyen, a kérdés az, hogy sokkal több legyen-e benne a töltelék, mint a tészta, hogy lesz omlós, hogy nem reped szép?

A receptek többsége margarint vagy vajat ír a bejgli tésztájának elkészítéséhez, de ha igazán könnyed, omlós süteményt szeretnénk, akkor bevethetjük a zsírt és a tejfölt is.  

Ettől omlós a bejgli

Fotó: Getty Images

Bejgli egy csipetnyi tejföllel

Ebben az esetben álljunk neki a bejgli tésztájának, ahogy mindig is szoktunk: a lisztet a vajjal (inkább ezt használjunk margarin helyett) elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tojásokat, összedolgozzuk, majd jöhet a tejben elkevert cukor, élesztő, só és egy kevés tejföl (1.5 dl). Ennyi a titok.

Alapszabály, hogy a töltelék legyen ugyanolyan hőmérsékletű, állagú, mint maga a tészta, mert a túl cukros massza folyóssá válik sütés közben, ami megrepeszti a bejglit. A töltelék és a tészta 1:1 arányban optimális.

A bejgli tésztáját fontos, hogy ne keleszd túl, mert akkor is könnyen megrepedhet. 2 óránál többet ne keleszd! Sarkalatos pont a sütő előmelegítése is, a bejglinél fontos, hogy forró sütőbe tegyük!

Bejgli zsírral

Ahhoz, hogy omlós, könnyed legyen a bejgli tésztája, vajból magas zsírtartalmút használjunk, de tehetünk hozzá állati zsiradékot is. Használjunk sertészsírt, ami egyharmad-kétharmad arányban legyen összedolgozva. A zsírtól teljesen megváltozik a tészta szerkezete, sokkal szaftosabb marad és hosszabb eltarthatóságot biztosít a zsír.

Ezt esetben: 50dkg lisztet dolgozzunk össze 15 dkg vajjal, 10 dkg sertészsírral, adjunk hozzá 5 dkg porcukrot, hogy könnyebben eldolgozható legyen, 2 dkg élesztőt, 2 db tojássárgáját, csipet sót és 1 dl tejet (vagy vizet).  

Apró trükk, hogy a bejglink hetekig elálljon:

A tölteléket nem szabad tejjel forrázni, hanem egy klasszikus vizes forrázással kell elkészíteni. Azért jobb a víz, mint a tej, mert a tej egy hét alatt bepenészedhet. A vízzel viszont a bejglink  – ha jól van sütve – közel 4 hétig is eláll.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top