A karácsonyi cupcake csodásan mutat az ünnepi asztalon, de gondosan bedobozolva kézzel készült ajándéknak sem utolsó! A cupcake alapjául szolgáló süti teteje nem domborodik úgy, mint a muffin, hiszen ha így lenne, nem lehetne olyan klasszul dekorálni.
A cupcake, amit tündértortának is neveznek, nemcsak csapatban mutat jól, hanem szépen feldíszítve egyenként is – épp ezért a karácsonyi asztalon akár egy-egy fogpiszkálóra rögzített ültetőkártyát is szúrhatsz a tetejébe. Az alaptészta elkészítése egyáltalán nem nagy ördöngösség, különösebb konyhai rutin nélkül is belevághatsz. Ahhoz, hogy tényleg szemet gyönyörködtető tündértortákat kapj a sütés végén, az egyik legfontosabb „hozzávaló” a türelem, mind az alaptészta, mind a krém elkészítésénél, sőt még dekorálás közben is!
Karácsonyi cupcake alaprecept
Hozzávalók 12 darabhoz:
- 200 g átszitált liszt
- 150 g porcukor
- 125 g vaj
- 125 ml tej
- 1 vaníliarúd kikapart belseje
- 1 csipet só
- 2 tojás
- 2 kiskanál sütőpor
Így készül:
- A vajat robotgéppel elkezdjük kihabosítani. Amikor szemmel láthatóan megpuhul és az állaga krémesre változik, beleszórjuk a porcukrot, hozzáadjuk a vaníliarúd kikapart belsejét, a sót és a tojásokat.
- Több részletben belekeverjük a sütőporral elkevert lisztet, majd tejjel lazítjuk a tésztát. Fontos, hogy simára keverjük a tésztát!
- A sütőt előmelegítjük 180 fokra és kb. 20 perc alatt készre sütjük a muffinformába kanalazott tündértortákat.
- Mielőtt kikapcsolnánk a sütőt, tűpróbát végzünk, ha nem lenne kész, még pár percre visszatoljuk.
- Az elkészült karácsonyi cupcake-alapokat sütőrácsra tesszük és hagyjuk kihűlni. (Ez utóbbi elengedhetetlen a sikerhez, a krém ugyanis még a langyos sütiről is lefolyik: tényleg szobahőmérsékletűnek kell lennie ahhoz, hogy csinosan kanyarogjon majd a tetején a vajkrém!)
Pillekönnyű vaníliás vajkrém
Hozzávalók:
- 220 g krémsajt
- 180 g porcukor
- 2 kiskanál frissen facsart citromlé
- 50 g vaj
- 100 g fehér csokoládé
Így készül:
- Vízgőz felett felolvasztjuk az apró darabokra tördelt csokit és félretesszük hűlni.
- A krémsajtot és a szobahőmérsékletű vajat 15 percig habosítjuk robotgéppel, a porcukrot pedig 2-3 részletben keverjük bele.
- Az elkészült krémbe beleforgatjuk az olvasztott csokoládét és hozzákeverjük a citromlevet.
- Hűtőbe tesszük, hogy könnyen kezelhető állagú legyen.
Pillekönnyű csokoládés vajkrém
Hozzávalók:
- 300 g étcsokoládé (legalább 70%-os kakaótartalmút válassz!)
- 140 ml habtejszín (minél magasabb a zsírtartartalma, annál jobb!)
- 165 g szobahőmérsékletű vaj
- 50 g porcukor
Így készül:
- Vízgőz felett felolvasztjuk az apró darabokra tördelt csokoládét, majd hozzáöntjük a tejszínt és rövid idő alatt félretesszük hűlni.
- A szobahőmérsékletű vajat a porcukorral alaposan kihabosítjuk. Nem szabad összecsapni, egészen biztos, hogy nem készül el 15 percnél hamarabb, úgyhogy adunk legalább ennyi időt a robotgépnek.
- A kihűlt csokoládét összeforgatjuk a vajjal, majd az egészet hűtőbe tesszük, hogy szépen formázható állaga legyen.
Tündértorta-praktikák
- A krém elkészítéséhez mindig szobahőmérsékletű, puha vajjal dolgozunk.
- A vajkrémet legalább 15 percig habosítjuk a robotgéppel.
- Mielőtt a krémet habzsákba töltenénk, hogy feldíszítsük a kihűlt tündértortákat, egy kis időre hűtőbe tesszük.
- A kezünk melegétől túlzottan felpuhulhat a krém, ahogy a habzsákot nyomjuk, ha ezt látjuk, tegyük vissza egy kis időre a hűtőbe.
- Ha a sütidíszítéshez használt vajkrém túl hideg, megkeményedik és nem lehet szépen kinyomni a habzsákból, ilyenkor érdemes egy kis ideig szobahőmérsékleten pihentetni.
- A sütik tetejére nyomott vajkrémet tovább díszíthetjük kedvünk szerint színes cukorkákkal, mályvacukorral, darált pisztáciával, kakaóporral, kókuszreszelékkel, friss vagy kandírozott gyümölcsökkel.
Fotó: Getty Images