nlc.hu
Ünnepi menü

A rétes, mint karácsonyi desszert

Így lesz brutál finom karácsonyi desszert a rétesből!

A kuriózumnak számító kígyórétes az ünnepi asztal dísze is lehet.

Magyarország igazi rétesnagyhatalom, egy felmérés szerint 50-60 különféle ízesítésű és tésztájú rétest fogyasztunk. Kusper Tímea, a Poroszlói Rétesház vezetője az egyik tudója a tradicionális finomság többféle elkészítésének. A Mokka riportjában megmutatta a kuriózumnak számító kígyórétes (azaz a töltött fonatos rétes) elkészítését.

rétes

Kígyórétes: mutatós és finom – Forrás: TV2 / Mokka – videó

Kígyórétes túrótöltelékkel

Ehhez 30 deka lisztre van szükségünk. A kimért lisztet öntsük egy tálba, adjunk ehhez 15 deka házi zsírt, 1 deci tejben 1 kanál cukorral felfuttatott fél élesztőt és 1 egész tojást. Keverjük össze, majd a meggyúrt tésztát felezzük el vágódeszkán. Az első cipóból egy szabályos téglalapot nyújtsunk. Harmadoljuk el a hosszabbik oldalt és a tészta két szélén ugyanennyi, 8 centis bevágást ejtünk egymástól 3 centis távolságban ferdén. A tészta közepére terítsünk el búzadarát, arra helyezzük el a túrókrém felét – elhelyezhetünk a túrókrém tetején pár szem szőlőt is –, majd a tészta két oldalán bevágott széleket hajtogassuk egymásba.

rétes

Forrás: TV2 / Mokka – videó

Ezután óvatosan nyúljunk a rétes alá és helyezzük a tepsibe. Kenjük át a tetejét felvert tojással, majd tegyük a sütőbe körülbelül 20 percre. 

rétes

Forrás: TV2 / Mokka – videó

Ez a látványos édesség az ünnepi asztalon is megállja a helyét karácsonyi desszertként:

rétes

Forrás: TV2 / Mokka – videó

rétes

Forrás: TV2 / Mokka – videó

rétes

Forrás: TV2 / Mokka – videó

Videón a kígyórétes elkészítése:

Még több karácsonyi desszert az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top