Bátran használjunk fűszereket akár grillezett, akár sült vagy párolt halak ízesítéséhez. Egy dologra érdemes figyelni: nem szabad túlfűszerezni, mert akkor élvezhetetlenné válik a hal íze. Az alapfűszerek, amiket minden esetben bevethetünk: citrom, só, bors.
A rántott hal fűszerezése
A citrom elmaradhatatlan, hiszen elveszi a hal esetleges mellékízét. A rántott halat készítés előtt fél órával érdemes megsózni. Sokszor ennyi is elég, de például a tonhalat lehet még őrölt borssal is bolondítani. A növényevő halaknak nagyon jól áll valamilyen szárított zöld fűszer, például rozmaring vagy kakukkfű.
Ha szereted a csípőset, akkor tegyél csilit a panírba.
A grillezett, és sült hal fűszerezése
A grillezett halételek nagyobb nedvességtartalma miatt érdemes különböző fűszerkeverékeket is bevetni, amik tökéletesen kihozzák a hal ízét.
A legjobb fűszerkeverék készülhet hagymából, pirospaprikából, paradicsomból, petrezselyemzöldből, zellerből, szerecsendióból, citromból, borsikafűből, mustárból, babérlevélből, bors, só, rozmaring, kapor és tárkonyból. A tonhal még ennél több ízt is elbír: a mediterrán országokban a paradicsom és a bazsalikom együtt jár, ha még fokhagymát is teszel mellé, isteni lesz a sült halad.
Érdemes egy kis köménymagot is becsempészni a páclébe, akár egészben vagy őrölve. Remekül kiegészítik egymást a korianderrel, de a citromos pácban is remek szolgálatot tesz. A bazsalikom-citrom páros igazi ízbomba, ami minden haltípushoz remek választás, de a tőkehalhoz a jolly joker fűszerek.
Egy kávéskanál fokhagyma-granulátum, fél kávéskanál őrölt fehér bors, egy teáskanál szárított kapor, bazsalikom, egy csipetnyi currypor és egy kiskanál reszelt citromhéj egyvelegéből olyan gazdag fűszerkeveréket alkothatsz, ami remekül harmonizál a sült és még a párolt halételekhez is.
Tipp: A petrezselyem tökéletes kiegészítője a sült halnak, enyhén kesernyés aromájával ellensúlyozza a hal sós ízét.
Összefoglalva, a halakhoz illő fűszerek, amikkel nem nyúlhatsz mellé: tengeri só, petrezselyem, vöröshagyma, fekete bors, fokhagyma, mustármag, curry, rozmaring, zeller, paradicsom, zöld- vagy pirospaprika, szerecsendió, babérlevél, citrom, kapribogyó, mustár, gomba, fekete és fehér bors, borsikafű.