nlc.hu
Ünnepi menü

Karácsonyi halvásárlás

Csak most vennéd meg a halat? Erre számíts!

Ilyen most a helyzet a boltokban, piacokon.

Folyamatosan szállítják a halakat a boltokba – számolt be ma reggel az MTI. Több tíz tonna feldolgozott, illetve élő hal kerül az üzletekbe ezekben a napokban a hortobágyi halgazdaság telelőtavaiból. Az itt megtermelt halnak egyébként 80 százaléka ponty, mintegy 15 százaléka busa és amur, a többi pedig ragadozó (harcsa, csuka és süllő). 

halárus

Halas stand kínálata a budapesti Központi Vásárcsarnokban – Fotó: MTI/Soós Lajos

Nagy István agrárminiszter mindenkit megnyugtatott: „Van elég hal, és mindenki megtalálja a karácsonyi asztalra valót az üzletekben.”

Ponty a húzó

A hazai haltermelésen és a hazai termelési halak fogyasztásán belül a ponty a meghatározó faj, a második az afrikai harcsa. Sokan azonban a pontynál is olcsóbb kárászt veszik az ünnepi fogásokhoz.

Ami az árakat illeti, a tavalyihoz képest idén 30-40 százalékkal nőtt a hal ára. Az élő hal iránt – a kedvezőbb ára miatt – az idén megnőtt a kereslet. Az élő hal vásárlása esetén ugyanis a feldolgozott halfiléhez és a halszeletekhez képest jóval gazdaságosabban juthatunk halhúshoz.

rántott hal,

A rántott hal kihagyhatatlan karácsonyi fogás – Fotó: iStock

Az élő ponty ára az előző évhez képest mintegy 40 százalékkal lett magasabb, kilója 1800 és 2200 forint között alakul idén. Az ünnepi asztalról azonban akkor sem hiányozhat a halászlé vagy a rántott hal, ha az árak ebben az évben már magasabbak. 

Éttermi vs. otthoni halászlé?

Sokan döntenek úgy, hogy nem bajlódnak az elkészítésével, és inkább étteremben rendelik a halászlét. A csárdák, vendéglők azonban idén már 10 százalékkal drágábban kínálják ezt a ünnepi fogást, mint tavaly.

Az nlc amúgy kiszámolta, hogy mennyibe kerül egy jó halászlé idén karácsonykor – figyelembe véve az alapanyagárakat –, ha mi főzzük otthon. A kalkulációink szerint 10 805 forintra jött ki, azaz 10 ezer forint alatt nem lehet megúszni a halászlé elkészítését otthon. Ha pedig még bajai módra gyufatésztát is főzünk bele, közel 11 ezer forintba kerülhet a halászlé.

 

Még mindig nem eszünk eleget

Bár lassan bővül a hazai halfogyasztás – a korábbi egy főre jutó éves 4,5 kilogrammról 6,7 kilogrammra nőtt –, még mindig jelentősen elmarad az Európai Unió tagállamainak 20 kilogrammos átlagától.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top