nlc.hu
Ünnepi menü

Szilveszteri sült malac készítés

5 trükk, aminek segítségével überfinom lesz a szilveszteri sült malac

Sült malac nélkül a szilveszteri vacsora mit sem ér. Így kezdj neki, ha az eddigi években nem sikerült jól, vagy ha teljesen kezdő vagy a témában!

Belül omlós, kívül ropogós: azt mondanánk, ez a két legfőbb szempont, amit a malacsült készítésénél figyelembe kell venni. Ugyanakkor nyilván az ízvilág sem mindegy, és a sütés módja sem. A következő kis útmutató segítségével akkor is tökélyre fejlesztheted a malacsütés mikéntjét, ha korábban nem voltál szakértője a témának.

Nem mindegy, hol veszed

Az elkészítés csak másodlagos, valójában a legfontosabb, hogy hol szerzed be a húst, illetve, hogy milyet veszel. A legjobb, ha megbízható hentestől vásárolod, és olyat választasz, amin szemmel látható zsírréteg van, ettől lesz igazán omlós a végeredmény. Ha nem elég zsíros a hús, könnyen kiszáradhat, márpedig a száraz sültet senki nem szereti.

Előkészítés

Nulladik lépésként meleg vízben mosd meg a húst és itasd le róla a nedvességet. Ezután jöhet a keresztirányú bevagdosás – ehhez egy jó éles késre van szükség. Nem kell nagyon mély bevágásokat ejteni, néhány milliméter bőven elég, hogy csak a bőre legyen bemetszve, ezeket azonban hosszában és keresztben is ejtsd meg.

Fűszer és pác a hús lelke

A pácolás kissé időigényes mulatság, de megéri szöszmötölni vele, mert ennek köszönhetően lefaragható a sütési idő. Szárazpác esetén a húst kell bedörzsölni alaposan, de vigyázva, hogy a bőrös részre ne jusson belőle. Hagyma, fokhagyma az, ami a bevágásokba nyugodtan mehet. Ezt érdemes egy-két napot így pihentetni, de ha erre nincs idő, akkor nedves pácot is keverhetsz olívaolajból, fűszerekből és felaprított hagymával. Ez megint csak mehet a barázdákba.

Amit fontos megjegyezni, hogy a bőrös felszínt sose sózd, mert tönkreteszi a végeredményt!

Sült malac

Fotó: Getty Images/from_my_point_of_view

Sütési jótanácsok

Melegítsd elő a sütőt 240 fokra és a bőrös oldalával lefelé helyezd be a malachúst. Bő negyedóra után fordítsd meg teljesen, tegyél alá pici vizet, fedd le alufóliával, és nagyjából 180 fokra visszahűtve a sütőt, adj neki még másfél órát. Ha sok időd van pepecselni, akkor úgy is csinálhatod, hogy közepes, 130-15 fokos sütőbe teszed be bőröstül felfelé, ebben az esetben azonban nagyjából négy órára biztosan szüksége van, hogy átsüljön.

Mindegy, melyik megoldást választod, az idősebb süldőt időnként érdemes locsolni, vagy szalonnazsírral megkenni, hogy tényleg omlós és szaftos legyen belül. Ha fiatal malacból csinálod, az nem igényel ilyen odafigyelést, de azért arra figyelj, hogy nehogy lesüljön az alja, az elfőtt vizet lehet pótolni.

Mikor a sütési idő a végéhez közeledik, érdemes villával vagy késsel megszúrni, ha könnyen belemegy, akkor jó, ezután még alufólia nélkül nagyjából 20 perc, amíg a bőre is szépen megpirul.

És ami ezután jön…

Pihentetés! A malacsültet érdemes tálalás előtt pihentetni picit, mert ettől még omlósabbá válik a húsa.

Forrás: taste.com.au

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top