Nemcsak újévkor érdemes lencsét enni a vágyott gazdagság reményében, érdemes jóban lenni vele az év többi napján is. A lencse ugyanis rendkívül egészséges, szervezetünket vassal, káliummal, magnéziummal és kalciummal is ellátja, valamint fontos bioaktív anyagok is megtalálhatóak benne, mint a szaponin, a flavonoid és a fenolsav, melyek csökkentik az egyes rákfajták kialakulásának a rizikóját. És itt még nincs vége: rengeteg vitamint is tartalmaz, mint például A-, B1-, B6-, és E-vitamint.
Ha idén újévkor szeretnél beújítani, akkor a következő receptet szívből ajánljuk:
Csili-csicseriborsós vöröslencse-leves
Hozzávalók
- 2 teáskanál köménymag
- nagy csipet chilipehely
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 vöröshagyma, apróra vágva
- 140 g vörös lencse
- 850 ml zöldségalaplé vagy víz
- 400 g paradicsomkonzerv
- 200 g konzerv csicseriborsó
- kis csokor koriander, durvára aprítva
- 4 evőkanál 0%-os görög joghurt, tálaláshoz
Elkészítés:
1. LÉPÉS
Egy edényben piríts szárazon 2 teáskanál köménymagot és egy nagy csipet chilipehelyet 1 percig, vagy amíg elkezdenek ugrálni a serpenyőben, és kiengedik az aromáikat.
2. LÉPÉS
Adj hozzá 1 evőkanál olívaolajat és 1 apróra vágott vöröshagymát, majd főzd 5 percig.
3. LÉPÉS
Keverj hozzá 140 g vörös lencsét, 850 ml zöldséglevet vagy vizet és egy 400 g paradicsomkonzervet, majd forrald fel. 15 percig párold, amíg a lencse megpuhul.
4. LÉPÉS
A levest botmixerrel vagy aprítógépben verd kemény habbá, majd öntsd vissza az edénybe, add hozzá a 200 g-os lecsöpögtetett és leöblített csicseriborsót.
5. LÉPÉS
Közepes lángon melegítsd, jól fűszerezd be, és tegyél bele egy kis csokor apróra vágott koriandert. Kész is vagy! Tálald 4 evőkanál 0%-os görög joghurttal és pár darab korianderlevéllel.