A karácsonyi ünnepek alatt könnyen felszalad ránk pár kiló, ha nem figyelünk oda. Átlagosan 2-3 kilót hízunk az ünnepek alatt.
Ez ellen azonban tehetünk!
Ipsits Anita, élelmiszergyártócég-tulajdonos elárulta, hogyan előzhetjük meg a hízást és a túlevést az ünnepek alatt.
“Nagyon sok olyan trükk és tipp van, amivel lehet ez ellen segíteni. A legfontosabb, hogy ne éheztessük ki magunkat a karácsonyi időszakra, például a bejgliből vagy a zserbóból! Érdemes már december elejétől picikét beiktatni, picikét megkóstolni. Tehát nem úgy fogunk leülni december 24-én vagy 25-én a családi asztalhoz, hogy egy éve nem láttam bejglit és akkor ide nekem az összeset! Ha már egy picikét már tudatosan beépítjük az elkövetkező 3 hétbe, akkor nem olyan éhséggel fogunk ennek nekiesni” – tanácsolta a Mokkában.
Véleménye szerint az alapanyagok minőségével is lehet nagyon sokat segíteni a kalóriabevitelen. Például nem olajban sütjük a rántott húst vagy a rántott halat, hanem megsütjük a sütőben, és éppen csak egy picit lespricceljük olaj-spray-vel.
“Egy 20 százalékos zsírtartalmú tejfölt 10 százalékosra cserélhetünk. Olyan lisztből sütünk, aminek magas a rosttartalma, szénhidrát-csökkentett. A cukrot pedig lehet édesítőre cserélni. Ezekkel egy bejglinél már 500-800 kalóriát tudunk spórolni. (…) Egy sült krumplit zabköretre lehet cserélni, mert annak magasabb a rosttartalma, lassabban szívódik fel. A tányérunk fele pedig legyen mindig zöldség minden főétkezésnél” – hívta fel a figyelmet.
Kiemelt fotó: illusztráció, iStock