Ugyan pár hete, az aranyló őszben még felhúzott szemöldökkel szemléltük az üzletek karácsonyi dekorációját és áruválasztékát, most viszont már valóban elmondhatjuk, hogy közeleg a tél és az adventi sütés-főzés. Ideje tehát, hogy úgy lélekben, mint a gyakorlatban, felkészüljünk rá.
Mint minden, ez is a tervezéssel kezdődik. Megfigyelésem szerint a karácsonyi menü a legtöbb családban kőbe van vésve, minden évben ugyanaz kerül az asztalra. Az advent folyamán elkészített sütemények azonban lenyűgöző változatosságot mutatnak. A körülmények ugyanis általában úgy hozzák, hogy minden évben beesik egy-két rendezvény, ahol megcsillogtathatjuk fergeteges konyhatündér képességeinket, és hát nem vihetjük minden iskolai karácsonyi vásárba ugyanazt a zserbót. Meg hát, valamennyi évnek megvan a maga sláger sütije, és jó háziasszony abszolút képben van a divattal.
A bevásárlást legjobb már most elkezdeni. Nem kell külön köröket futni, legegyszerűbb, ha a normál, heti bevásárláskor mindig bedobálunk pár dolgot a bevásárlókocsiba azokból a termékekből, amik biztosan kelleni fognak. Ehhez különösebben még tervezni sem kell, anélkül is simán megejthetjük. Ennél jobbat nem is tehetnénk magunkkal, mert annál bosszantóbb dolog kevés van, mint mikor ott állunk kötényben, maszatos kézzel, kigyúrt tésztával a konyhában és hopp, kiderül, hogy elfogyott a sütőpapír. Mi most jól átgondoltuk, hogy mi mindenre lesz szükség, hogy neked már ne kelljen.
És még egy hasznos, jó tanács: itt az ideje ellenőrizni, hogy működik-e minden konyhai gép és eszköz. Zúz-e a kávédaráló, megvan-e a robotgép dagasztó és habverő karja, visszaadta-e a barátnőnk a sodrófát, amit még hónapokkal ezelőtt kért kölcsön. Ha nem, tegyük meg a szükséges lépéseket! Ugyanígy, ellenőrizzük a fűszer készleteinket is, és ha valamelyik fogytán van, pótoljuk!
Bevásárlólista az adventi sütimaratonhoz
Ez egy teljesen átlagos bevásárlólista, a teljesen átlagos karácsonyi sütikhez. Természetesen, ha nem áll szándékodban keksztekercset vagy hasonlót készíteni, nem kell kekszmorzsát venni, és ha utáljátok a mazsolát, azt sem kell vásárolni. Elsőként ezeket húzd ki a listáról, hogy ne zavarjanak. A többi pedig sokáig eláll, ezért nyugodtan vehetünk belőlük jó sokat.
- liszt
- só
- cukor
- porcukor
- vaj vagy margarin
- olaj (tökmagolaj, mákolaj, stb., amit a recept kíván)
- tojás
- mascarpone
- tejföl
- görög joghurt
- szárított élesztő
- vaníliás cukor
- sütőpor
- habfixáló
- szalalkáli (ha hatlapost sütnénk)
- zselatin
- pudingpor
- holland kakaópor
- kókuszreszelék
- rum vagy rumaroma, mandulaaroma
- ételfesték (ha vannak ilyen terveink)
- szórócukor dekorációnak
- mák
- dió, mogyoró, mandula (a recepttől függően egész, darált vagy szeletelt)
- tökmag, pisztácia, egyéb spéci magvak, ha vannak velük terveink
- lekvár (sárgabarack és szilva)
- Nutella, pisztáciakrém
- méz
- fehér és vörös bor (flódniba, körte pároláshoz, párolt káposztába)
- csokoládé, ét-, tej és fehér.
- tej (UHT, jó sokági eláll)
- habtejszín (UHT)
- fűszerek: fahéj, szegfűszeg, csillagánizs, vanília, kardamom, rózsabors
- panírmorzsa
- búzadara
- alma
- kezeletlen citrom
- narancs
- lime
- gyömbér
- mazsola
- aszalt gyümölcsök (szilva, sárgabarack, stb.)
- kandírozott gyümölcsök
- fagyasztott gyümölcsök
- kekszmorzsa
- vodka (ha gyártanánk likőröket)
- sütőpapír
- sütőzacskó
- karácsonyos muffinpapír, panettone papír, cake pop pálcika
- papírtörlő
- frissentartó fólia
Jó ötlet kinyomtatni a listát, és ami már megvan, azt kihúzni róla, így biztosan minden kéznél lesz, mire elkezdődik az év legjobb időszaka, a nagy sütimaraton.