
Fotó: Getty images
Tejföl nélkül szinte elképzelhetetlen a magyar konyha. Levesben, főételben és mártásokban is bérelt helye van, a legtöbb sütemény pedig egyenesen fellélegzik tőle. De mit tegyünk, ha laktózérzékeny vendégünk érkezik, szeretnénk növényi étrendre váltani vagy egyszerűen csak könnyebb és tudatosabb alternatívára váltanánk?
Életemben először idén magam is érintetté váltam. Legjobb barátnőm volt kénytelen laktózmentes étrendre váltani, így a közös ünnepi ebédet kétségbeesve kezdtem már előre újragondolni. Kiderült azonban, hogy aggodalomra szerencsére semmi ok: nem kell lemondanunk a tejföl selymes, friss ízéről ekkor sem. A szerkesztőség vegán tagjai a Dr. Oetker Creme VEGA szója alapú tejföl-alternatívájára esküsznek, mely a megszólalásig hasonlít a megszokott ízhez és állaghoz. A jó hír pedig, hogy kiderült, nemcsak tökéletesen igazuk van, de még számos élettani előnnyel is jár a megszokott ételek újragondolása.
Kíméli a gyomrot, segítséget nyújt ételérzékenység esetén
A laktózérzékenység, a tejfehérje-allergia vagy a tejtermékek túlzott fogyasztása okozta puffadás sokak számára napi szintű kellemetlenséget jelent. A Creme VEGA úgy nyújtja a tejföl krémes frissességét, hogy megóv a diszkomfort érzéstől. Az ízélmény mellett pedig így a hangulat is teljes marad a közös ebéd vagy vacsora után. Ez pedig olyan bónusz, amit a család nem vegán tagjai is különösen értékelni fognak.
Kompromisszummentes íz és állag
A modern növényi tejfölök textúrája és íze ma már egyre inkább közelít a hagyományos tejföléhez. A Creme VEGA azonban még ennél is többet nyújt: szinte tökéletes egyezést. Sőt állaga még krémesebb is, ezért különösen jól viselkedik sütés közben is. És hogy mit tapasztaltunk kóstolásakor? Mellékíztől mentes, gazdag és telt ízt, mely főfogások mellett desszerthez is szuper választás. Előételként egy klasszikus fokhagymás mártogatós, főételként harcsapaprikás túrós csuszával, desszertként pedig citrusos pohárkrém vizsgázott kitűnően a tesztfőzésen, és egytől-egyig kifogástalanul hozták azt, amit reméltem tőlük. Sőt még többet is!
Így tesz csavart a karácsonyi fogásokba
Karácsonykor a roskadásig telt ünnepi asztalon gyakran kifejezetten nehéz fogások kerülnek a tányérunkra. Töltött káposzta, fűszeres mártás, krémes sütemény? Egymás után érkeznek sorra, alig győzzük megrágni a finomabbnál finomabb falatokat, pedig a menü végére már sokszor szinte mozdulni sem bírunk. A Creme VEGA abban is segít, hogy kissé fellélegezzünk, ez adja hozzá azt az igazi extrát, amitől végképp megszerettük, és amitől végképp bérelt helyet nyert a konyhánkban. Növényi tejfölként ugyanis a hagyományos változathoz képest:
- zsírszegényebb alternatíva, így kevésbé terheli meg az emésztést,
- könnyebben emészthető, ezért elkerülhető a karácsonyi „kajakóma”,
- nem nehezíti el a tésztákat és krémeket, így a sütemények is légiesebbek maradnak.
Ami pedig az ünnepi sütésnél igazán számít: sütésálló tulajdonságainak köszönhetően megbízhatóan tartja állagát és ízét, így krémes töltelékekhez is bátran bevethető.
Kreatív lehetőségek a konyhában
A vegán tejföl sokoldalúsága miatt egyre több konyhában vált mára a háziasszonyok és professzionális séfek kedvencévé. Így használd ki a Creme VEGA sokoldalúságát a hétköznapokon és karácsonykor is:
- tejföl helyett a hagyományos fogásokhoz a könnyebb és húsmentes élményért,
- sütemények tésztájába és krémjébe a lágy és krémes állagért,
- szendvicskrémek és vegán sajtkrémek alapjaként,
- pudingok és desszertkrémek lágyítására,
- tortilla és wrap szósznak,
- sült zöldségek tetejére az extra ízért és textúráért.
Ha pedig a karácsony után marad belőle egy kis felesleg, vagy csak rágcsálnál valamit két étkezés között az ünnepek alatt, akkor egy gyors fokhagymás-zöldfűszeres mártogatós máris új életet ad neki. Sárgarépával, szárzellerrel és karalábészeletekkel a legtökéletesebb.