1. Mézeskalács
A mézeskalács illata az advent hivatalos illata – nincs karácsony nélküle. Már december elején elkészíthetjük, hiszen idővel csak finomabb lesz, a fűszerek összeérnek, a tészta puhul. A gyerekek imádják díszíteni, a felnőttek pedig elcsenni egy-egy darabot a dobozból. A méz, a fahéj, a szegfűszeg és a gyömbér együtt olyan hangulatot teremtenek, amitől az egész lakás ünnepivé válik. Ráadásul ajándéknak is tökéletes – egy szép dobozban, masnival átkötve.
Tovább a receptre: Mézeskalács

Svéd mézeskalács (Fotó: Rosanics Petra/Nosalty)
2. Linzerkarika
A linzer az egyik legjobban tárolható sütemény, ráadásul napok alatt összeérnek az ízei. A lekváros közepű, porcukros tetejű karikák igazi klasszikusok, amik minden ünnepi asztalon ott vannak. A tészta omlós, a lekvár savanykásan édes, és együtt olyan, mintha egy régi karácsonyi képeslap elevenedne meg. Már advent elején megsüthetjük, és akár dobozban tárolva hetekig is eláll. A linzer az a süti, amit mindenki ismer, és mindenki szeret – generációkon átívelő kedvenc.
Tovább a receptre: Linzer

Fotó: Lakos Benedek/Nosalty
3. Kókuszgolyó
Gyors, egyszerű, és nem kell hozzá sütő – a kókuszgolyó igazi jolly joker. Már advent elején elkészíthetjük, és akár napokig eláll a hűtőben, sőt, egyre finomabb lesz. A rumos ízvilág és a kókusz együtt igazi ünnepi hangulatot varázsol, ráadásul a gyerekek is szívesen segítenek a golyók formázásában. A darált keksz, a kakaó és a lekvár együtt olyan, mint egy édes emlék a gyerekkorból. Vendégvárónak is tökéletes – egy tálban kínálva mindig elfogy az utolsó darabig.
Tovább a receptre: Kókuszgolyó

Fotó: Rosanics Petra/Nosalty
4. Vaníliás-diós kifli
A diós kifli az egyik legnosztalgikusabb sütemény – nagymamák receptjei alapján készül, és minden falatban ott van a gyerekkor. A dió, a vaníliás cukor és a puha tészta együtt igazi adventi csoda, amit már december elején megsüthetünk. Omlós, illatos, és tökéletesen illik egy bögre forró tea vagy kávé mellé. A porcukros teteje alatt megbújó diótöltelék olyan, mint egy titkos karácsonyi ajándék. Ráadásul jól tárolható, így akár több napra előre is készíthetjük.
Tovább a receptre: Vaníliás-diós kifli

Diós kifli (fotó: Kiki/Nosalty)
5. Narancsos csokis keksz
A narancs és a csoki párosa az ünnepek egyik legfinomabb kombinációja. Ez a keksz nemcsak finom, hanem illatos is – tökéletes egy adventi délutánhoz, egy bögre forró tea mellé. A narancshéj frissessége és a csokoládé mélysége együtt olyan ízélményt ad, amitől az ember rögtön karácsonyi hangulatba kerül. Ráadásul gyorsan elkészíthető, és jól záródó dobozban napokig eláll. Ajándéknak is kiváló – egy szép celofánba csomagolva igazi kézműves meglepetés.
Tovább a receptre: Csokis keksz

Narancsos-csokis keksz (fotó: Kiki/Nosalty)
6. Zserbó
A zserbó igazi ünnepi sütemény, amit már adventkor is elkészíthetünk. A dió, a lekvár és a csoki rétegei együtt egy olyan klasszikust alkotnak, amit nem lehet megunni. Bár kicsit időigényesebb, minden percet megér, hiszen a végeredmény egy gazdag, szaftos sütemény, ami napokig eláll. A zserbó az a süti, amit a nagymamák mindig előre megsütöttek, és karácsonyig gondosan elrejtettek. Ma már nem kell rejtegetni – inkább osszuk meg, és élvezzük együtt!
Tovább a receptre: Zserbó

Zserbó (Fotó: Gerzsenyi Flóra/Nosalty)
7. Hólabda
A hólabda puha piskótája, a vaníliás krém és a kókuszréteg együtt igazi téli élmény. Már advent elején elkészíthetjük, és napokig élvezhetjük a hűtőből elővéve. A krémes, kókuszos süti olyan, mint egy havas mese – minden falatban ott van a tél varázsa. A gyerekek imádják, a felnőttek pedig titokban repetáznak belőle. Ha egyszer elkészítjük, biztos, hogy minden évben visszatér az ünnepi repertoárba.
Tovább a receptre: Hólabda

Hólabda (Fotó: Simon Gábor/Nosalty)
8. Marcipános sütemény
A marcipán az ünnepek egyik legkedveltebb alapanyaga – édes, mandulás, és minden süteményt különlegessé tesz. Ez a süti igazi adventi finomság, amit már december elején is bátran megsüthetünk. A marcipános réteg lágyan olvad a szájban, miközben a tészta finoman omlik. Aki szereti a mandulát, annak ez a süti kötelező darab az ünnepi időszakban. Ráadásul jól záródó dobozban napokig megőrzi frissességét.
Tovább a receptre: Marcipános sütemény

Fotó: Rosanics Petra/Nosalty Ételfotó
9. Fahéjas csiga
A fahéjas csiga illata betölti az egész lakást – adventkor különösen jól esik egy frissen sült adag. A puha tészta és a fahéjas cukor együtt igazi lélekmelengető kombináció. Már a sütés közben olyan illatok szállnak, hogy az egész család a konyhában gyűlik össze. A csiga frissen a legfinomabb, de jól záródó dobozban pár napig is eláll. Egy bögre forró kakaóval vagy teával tökéletes adventi reggeli.
Tovább a receptre: Fahéjas csiga

Fahéjas tekercs (Fotó: Rosanics Petra/Nosalty Ételfotó)
10. Karamellás szelet
A karamell édes, lágy, és igazi ünnepi ízvilágot hoz. Ez a szelet nemcsak finom, hanem látványos is – tökéletes vendégváró sütemény, amit már advent elején elkészíthetünk. A rétegek szépen mutatnak a tányéron, és minden falatban ott van a vaj, a cukor és a szeretet. A karamellás süti olyan, mint egy ünnepi ölelés – meleg, édes és emlékezetes. Ha egyszer kipróbáljuk, biztosan visszatérő vendég lesz az ünnepi asztalon.
Tovább a receptre: Karamell szelet

Fotó: Getty Images
Címlapkép: Unsplash