nlc.hu
Kezdők karácsonya

Csináld magad: karácsonyi illatosítók

Kipróbáltuk a legnépszerűbb csináld magad karácsonyi illatosítókat – ez lett az eredmény

Otthon elkészíthető, karácsonyi illatosító praktikák tucatjaival találkozhatunk a neten. Minket viszont az érdekelt, hogy melyiket, mennyire macerás elkészíteni, és melyik kölcsönöz igazán tartós ünnepi illatot a lakásnak. Mutatjuk a végeredményt!

Az adventi készülődés nem csupán az ajándékok vásárlásában és az adventi koszorú, vagy éppen naptár elkészítésében merül ki a legtöbb családnál, hanem fontos szerepe van abban, hogy ráhangolódjunk az ünnepre, érezzük, amint egy kicsit egyre közelebb kerülünk a karácsony napjaihoz. Ebben sokat tud segíteni, ha illatossá teszed a lakást, méghozzá nem akármilyen kellemes aromával töltöd meg, hanem ünnepi hangulatúval.

Bár nincsenek kőbe vésett szabályok, a legtöbben mégis viszonylag tipikusnak mondható illatokról asszociálunk az ünnepre. Ilyen például a narancs, a fahéj, a vanília, a szegfűszeg, a mézeskalács illata. Persze képtelenség úgy élni, hogy minden percben narancsot pucolj, vagy megállás nélkül mézeskalácsot süss. Ezért is próbáltunk ki néhány beváltnak hitt tippet, és ezért is néztünk körbe, milyen megoldásokban érdemes gondolkozni.

Szegfűszeg a narancsba

Örök klasszikusnak számít, rendkívül egyszerű és még olcsó is a megoldások közül. Papíron nincs más dolgod, mint fogni egy szép, dekoratív narancsot, majd jó sok, viszonylag egyenletesen elrendezett, egész szegfűszeggel megtűzdelni. Gyerekjáték az elkészítése. Kellemes, meghitt hangulatot ad, de akad azonban néhány gond vele. Amikor frissen készíted, valóban erős illatot ad, de ugyanolyan gyorsan el is illan. Kicselezheted ezt azzal, ha radiátorra teszed, ahol intenzívebben érzed kipárolgást a hőtől. Túl sokáig viszont nemigen tudod tárolni, mert egy idő után bizony a narancs elkezd összeesni, sőt akár még penészedni is, ha nagyon jól szigetel a lakás.

Tartósság: 5/2

Szegfűszeg a narancsba

Szegfűszeg a narancsban (Fotó: nlc)

Fahéjrudak

Szép és illatot ígérő, ha vásárolsz néhány fahéjrudat, masnival átkötve pedig egy mutatós tálba helyezed. Sajnos viszont azon kívül, hogy jól néz ki, nagy illúzióid cseppet se legyenek. Közelről érzed majd ugyan az illatot egy darabig, a lakásba belépve viszont egyáltalán nem fog átható és mesebeli buké szíven ütni. Ezért ezt inkább kiegészítő elemként érdemes használnod.

Tartósság: 5/2

Radiátor, a tökéletes helyszín

Nagyon kellemes eredményt érhetsz el, ha egy tálkába narancsot, mandarint, esetleg némi citromot is hámozol, a héjakat kiegészíted néhány egész szegfűszeggel, továbbá fahéjrudakat is helyezel bele. Mindezt pedig a konvektorod vagy radiátorod tetején helyezd el, mert ott kellemesen mozog a levegő, egyenletesen oszlatja el a tál aromáját a szobában, a hő pedig segít a héjak olajainak melegen tartásában is. Ha ügyes kezű vagy, akkor egészen szép látványt is elérhetsz, de ha nem a dekoráció az erősséged, akkor is hosszan tartó, intenzív illatra számíthatsz ezzel a megoldással. Tesztünk alapján ez az egyik legjobb megoldás. Ráadásul a narancsnak és a mandarinnak is csupán a héjára van szükség hozzá, így nem csak hogy kulturáltan és egyenletesen szárad majd ki a tálka tartalma, de a gyümölcsök húsát is elfogyaszthatod.

Tartósság: 5/4

téli illatosító

Nem szép, de remek megoldás, és tartósan érezhetjük a karácsonyi illatot (Fotó: nlc)

Olajok

Ha már használtál korábban olyan illatosítót, amely fapálcikákkal megtűzdelt, olajos üvegcse volt, akkor mindössze annyit kell tenned, hogy újrahasznosítod a kiürült üveget. Ha nincs otthon ilyesmid, akkor megfelelő a célra bármilyen kisebb üvegcse, melybe hurkapálcákat kell illesztened később. Önts az üvegbe semleges, bázisként használható illóolajat, például mandulaolajat, majd csepegtess bele ízlésed szerint fahéj, szegfűszeg, narancs vagy éppen mézeskalács illatú olajokból néhány cseppet, amíg a kívánt hatást el nem éred. A pálcikák, ha beleilleszted őket a keverékbe, nagyszerűen megszívják magukat ezzel a finom keverékkel, és egyenletesen, hosszan fogják eloszlatni a lakásban a karácsonyi hangulatú aromát.

Tartósság: 5/4

karácsonyi olajok

A boltban vásárolt illatosítót megtölthetjük otthon karácsonyi illóolajokkal. Használj fahéj, szegfűszeg, téli álom illatokat! (Fotó: nlc)

Gyors segítség

Ha vendégeket vársz, és szeretnél hamar elérni kellemes, ünnepi illatot különösebb macera és előkészület nélkül, akkor tarts otthon forralt boros fűszerkeveréket. Mielőtt megérkeznek a vendégeid, forró vízben keverd el a fűszert, kicsit hagyd lobogni is a mixet, és zseniális lesz a hatás. Ennél még gyorsabb és egyszerűbb, ha narancsot pucolsz érkezés előtt, melynek héját illóolaj híján akár egyszerű vanília- vagy rum aromával is megcsepegtetheted, a desszerteknek fenntartott konyhapolcról leemelve. Tartós megoldásnak nem ideális, alkalmi hangulatteremtésre viszont kiváló módszer.

Tartósság: 5/2

Fenyőágak

Kevés annál autentikusabb és szebb kivitelezés létezik a karácsonyi illatok előteremtéséhez, mint néhány fenyőág elhelyezése egy szép tálcán. Azonban ez is elsősorban a gyorssegélyek közé tartozik. Az illat ugyanis hamar elillan, illetve a tűlevél is viszonylag gyorsan potyogni kezd.

Tartósság: 5/2

Alma

Az alma és a fahéj kombinációja eszméletlenül finom. Nem csoda, ha te is odáig vagy érte. Illólajok formájában javasoljuk leginkább, mert kár lenne kihagyni, ugyanakkor az alma nem ideális partner, ha gyümölcsként szeretnéd bevetni a készülődésbe. Egészben vagy gerezdekre vágva hamar kezd el barnulni és rúttá válni, szeletekre bontva pedig önmagában nem sokat ér. Amennyiben távol áll tőled a fentebb már leírt, üvegcsés módszer, akkor remek megoldás a potpourris tálra csepegtetni időnként egy keveset ezekből az illatú olajokból.

Tartósság: 5/3

Potpourri

El is érkeztünk az egyik örök kedvenchez, a potpourrihoz, melyet házilag is előállíthatsz, nem szükséges boltban megvásárolnod. Először is szükséged lesz hozzá egy, már sokat emlegetett, szép tálra, lehetőleg kissé öblösebb, de nem túlságosan mély fajtából, hiszen ez egyúttal a lakás egyik ékessége is lesz. Szárított összevetőkkel dolgozz, melyeket magad is elkészíthetsz. Helyezz a tálba néhány fenyőágat, tobozt, fahéjrudat, házilag néhány nap alatt megszárított narancskarikát és csipkebogyót. Adj hozzá egész szegfűszeget, egy-két vaníliarudat és csillagánizst. Kompozíciód illata eleinte intenzív lesz, néhány nap után már inkább haloványabb, viszont bármikor felfrissítheted illóolajok cseppjével a fentebb leírt módon.

Tartósság: 5/4

Karácsonyi potpourri

Ünnepi potpourri (Fotó: Profimedia)

Illatpárnácskák

Potpurrit nem csupán tálba, hanem használt levendulás zsákocskákba, vagy magad által készített kis, masnikkal átkötött szövettasakokba is helyezhetsz. Azért különösen jó megoldás ez, mert a lakás több pontján is elhelyezheted őket, kedves díszítésként is szolgálhatnak, illatukat pedig hosszú távon megőrzik az alapanyagok, köszönhetően annak, hogy a szövetanyag, mely körülveszi őket, egyben is tartja az aromákat.

Tartósság: 5/4

Illatpárnácskák

A házi készítésű illatosítókkal újra megtölthetünk egy illatpárnácskát. Így a ruhásszekrényben is forralt bor illat lesz (Fotó: nlc)

Jön a karácsony!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top