A karácsonyi vásárok igazi sztárja a forralt bor. De mennyit lehet belőle fogyasztani, hogy ne ártsunk vele az egészségünknek? A Wellandfitt utánajárt a forralt bor hatásainak.
A forralt bort régóta készítik az ünnepi vásárokban, és az adventi időszakban a felnőttek egyik kedvenc itala. A vörösborból és fehérborból készült italt fűszerekkel, gyümölcsökkel és cukorral ízesítik. Az ital lényege a nevével ellentétben nem az, hogy forrjon az elkészítése közben, mert így az alkohol (a két féle bor) elpárolog belőle, inkább a felmelegítés a lényege. Pont ezért is esik jól decemberben a hidegben a melengető italt kortyolgatni az adventi forgatagban.
A fűszerezését tekintve tartalmaz szegfűszeget, fahéjat, csillagánizst és szerencsendiót is, és a cukor mellett mézzel is édesítik.

A forralt bor a tél egyik legnépszerűbb itala (Foto: Gettyimages)
A forralt bor kortyolgatása: azonnali karácsonyi hangulat
Amikor beköszönt az advent, a karácsonyi vásárok megnyitják a kapuit. A legtöbb embernek családi és baráti program, hogy körbejárják az ünnepek előtt a vásárokat. Nézelődnek a standok között, vásárolnak és élvezik az ünnepi forgatag csillogását. Ilyenkor jól jön egy ital, ami felmelegíti a hidegben az embert, de élményt is okoz. A forralt bor az alkoholtartalmával kellemesen ellazítja az embert, de közösségi élményt is teremt. Ám a túlzásba vitt forralt borozásnak lehetnek árnyoldalai is.
A fő veszélyforrás: a cukor és az alkohol
A klasszikus forralt bor receptje kétféle bort is tartalmaz, így nem elhanyagolható az ital alkoholtartalma. Egy pohár ital alkoholtartalma 4-10% is lehet, függően attól, hogy mennyi és milyen alkoholtartalmú borból készítették el.
A forralt bor receptje bővelkedik hozzáadott cukorban és mézben is, így egy-egy pohár elfogyasztása akár 200-250 kalória pluszt is jelenthet. Egy karácsonyi vásárban akár 2-3 pohárral is megihatunk, így ez nem elhanyagolható kalóriabevitel. Ha rendszeresen fogyasztjuk ez könnyen pluszkilókhoz vezethet, ha nem figyelünk oda.
A magas cukortartalom megemeli a vércukorszintet, és fokozhatja az édesség utáni vágyunkat is, úgyhogy csak körültekintően fogyasszuk.
Így készíts egészséges forralt bort
Szerencsére a forralt bor elkészíthető otthon egészségesebb verzióban is. A cukrot cseréljük le édesítőszerre (pl stevia, eritrit stb.). Válassz jó minőségű bort, és a friss narancsot, almát is tegyél a borhoz, így egy vitaminban gazdag italt kaphatsz.
A forralt bor fogyasztása egy kellemes közösségi élmény, de a kulcsszó a mértéken van.