1. Diós-mákos bejgli
A bejgli a karácsony koronázatlan királynője – nincs ünnepi asztal nélküle. A mákos és diós töltelékek illata már gyerekkorunk óta összefonódik az ünnepi készülődéssel. A tészta omlós, a töltelék gazdag, és ha szépen reped, az csak azt jelenti: házi. Ez a recept a klasszikus vonalat képviseli, amit minden generáció szeretni fog.
Tovább a receptre: Diós-mákos bejgli

Diós és mákos bejgli (Fotó: Rosanics Petra/Nosalty Ételfotó)
2. Zserbó
A zserbó az ünnepi sütemények királynője – dió, lekvár, csokoládé és omlós tészta rétegei együtt alkotják ezt a gazdag, szaftos csodát. Bár elkészítése időigényes, minden percet megér, mert a végeredmény egy olyan sütemény, amitől mindenki elájul. A zserbó nemcsak finom, hanem nosztalgikus is – sok családban generációk óta készítik karácsonykor.
Tovább a receptre: Zserbó

Fotó: Rosanics Petra/Nosalty Ételfotó
3. Mézeskalács
A mézeskalács illata az advent hivatalos illata – nincs karácsony nélküle. A méz, a fahéj, a szegfűszeg és a gyömbér együtt olyan hangulatot teremtenek, amitől az egész lakás ünnepivé válik. A gyerekek imádják díszíteni, a felnőttek pedig elcsenni egy-egy darabot a dobozból. Ráadásul ajándéknak is tökéletes – egy szép dobozban, masnival átkötve.
Tovább a receptre: Karácsonyi rögtön puha mézeskalács

Svéd mézeskalács (Fotó: Nosalty Ételfotó)
4. Narancsos-csokis kuglóf
A kuglóf mindig elegáns választás, de ha narancs és csoki is kerül bele, akkor igazi ünnepi különlegességgé válik. A narancshéj frissessége és a csokoládé mélysége együtt olyan ízélményt ad, amitől az ember rögtön karácsonyi hangulatba kerül. A formája is gyönyörű, így akár a terített asztal közepére is tehetjük. Frissen a legfinomabb, de másnapra is megőrzi puhaságát.
Tovább a receptre: Narancsos-csokis kuglóf

Fotó: Kristyán Fanni/Nosalty Ételfotó
5. Vegán bejgli
A bejgli vegán változata azoknak is ünnepi élményt nyújt, akik növényi alapokon étkeznek. A tészta omlós, a töltelék gazdag – és senki meg nem mondaná, hogy nincs benne vaj vagy tojás. Ez a recept bizonyítja, hogy a hagyományos ízeket újra lehet gondolni úgy, hogy közben semmit sem veszítünk az élményből. A vegán bejgli nem kompromisszum – hanem új kedvenc.
Tovább a receptre: Vegán bejgli

Ünnepi bejgli (Fotó: Kristyán Fanni/Nosalty Ételfotó)
6. Gluténmentes mákos süti
A mák az ünnepek egyik legfontosabb alapanyaga – gazdag, aromás, és minden süteményt különlegessé tesz. Ez a recept gluténmentes, így azok is bátran fogyaszthatják, akik érzékenyek a búzára. A süti puha, szaftos, és a mák mellett a narancs is megjelenik benne, ami frissességet ad. Egy szelet belőle olyan, mint egy ünnepi ölelés.
Tovább a receptre: Gluténmentes bögrés mákos

Mákos-meggyes bögrés süti (Fotó: Kristyán Fanni/Nosalty Ételfotó)
7. Kókuszos csók
A kókuszos csók az egyik legkedvesebb aprósütemény – kívül roppan, belül lágy, és minden falatban ott van a tél íze. A tojásfehérje és a kókusz tökéletes párost alkotnak, amitől ez a süti egyszerre könnyed és ünnepi. Gyorsan elkészíthető, és napokig eláll, így előre is megsüthetjük. Egy tálban kínálva igazi vendégváró finomság, amit mindenki imád.
Tovább a receptre: Kókuszcsók

Kókuszcsók (Fotó: Rosanics Petra/Nosalty Ételfotó)
8. Sütőtökös brownie
A brownie már önmagában is ünnepi, de ha sütőtök is kerül bele, akkor igazi különlegességgé válik. A sütőtök szaftossá teszi a tésztát, miközben enyhén édeskés ízt ad neki. A csokoládé és a sütőtök együtt olyan páros, amitől mindenki elájul – még azok is, akik nem rajonganak a zöldséges sütikért. Ez a brownie új szintre emeli az ünnepi desszerteket.
Tovább a receptre: Sütőtökös brownie

Fotó: Getty Images
9. Házi szaloncukor
A szaloncukor a karácsony egyik legikonikusabb édessége – de miért ne készíthetnénk el otthon? Ez a recept egyszerű, kreatív, és garantáltan jobb, mint a bolti változat. A töltelék variálható, a bevonat lehet étcsoki, tejcsoki, fehér – csak a fantáziánk szab határt. A gyerekek imádják készíteni, a vendégek pedig el lesznek ájulva, ha kiderül, hogy házi.
Tovább a receptre: Házi szaloncukor

Házi szaloncukor (Fotó: Nosalty Ételfotó)
10. Fahéjas almás pite
Ha van sütemény, ami a tél minden ízét magában hordozza, az a fahéjas almás pite. Az omlós tészta, az illatos fahéj és az édes alma együtt olyan, mint egy meleg takaró egy hideg napon. Ez a süti nemcsak finom, hanem otthonos is – olyan, amitől mindenki megérkezik az ünnepbe. Frissen a legjobb, de másnapra is megőrzi varázsát.
Tovább a receptre: Fahéjas almás pite

Fotó: Lakos Benedek/Nosalty Ételfotó