A püspökkenyér – vagy más néven gyümölcskenyér – az egyik legősibb és legkarakteresebb süteményünk, amelynek az egész otthont belengő illatától rögtön belénk költözik az ünnepi készülődés hangulata Ez a gazdagon megrakott, sokáig eltartható csemege a téli asztalok sztárja, különösen a csokoládés, kandírozott gyümölcsökkel megbolondított változata.
Az aszalt gyümölcsökkel gazdagított sütemények először a középkorban váltak népszerűvé, és a hagyomány szerint egy 14. századi püspök karácsonyi ajándékaként említik először – innen kapta a magyar elnevezését is a püspökkenyér.
Az igazi áttörést a 16. század hozta el, amikor a fűszerek és a finomabb alapanyagok szélesebb körben elérhetővé váltak. A német Stollen és az olasz panettone mellett a püspökkenyér is a karácsonyi asztal elengedhetetlen eleme lett, különösen azért, mert nagy mennyiségű cukor- és zsiradéktartalma miatt hetekig eltartható – sőt, némelyek szerint a beérés után a legfinomabb.
Bár az eredeti receptek a mazsolára és a diófélékre épültek, mostanában már csokoládéval és a kandírozott gyümölcsökkel is gyakran gazdagítjuk a püspökkenyeret. Különösen azért, mert ezek könnyen elérhető alapanyagokká változtak. Plusz előnye a püspökkenyérnek, hogy alkalmas nagy mennyiségű, kimaradt tojásfehérje elsütésére, amiket eddig szorgalmasan gyűjtöttünk a mélyhűtőben.
A diófélék, a gyümölcsök és a csoki mellett ne feledkezzünk meg a fűszerekről sem! A fahéj, a szegfűszeg és a citromhéj elengedhetetlen a jó püspökkenyérhez, meg persze az adventi hangulathoz. Így aztán két legyet ütünk egy csapásra: sütink is lesz, a lakás és lelkünk pedig megtelik a fenséges ünnepi illatokkal.
Püspökkenyér recept
A püspökkenyér egyébként úgynevezett „egyensúlysüti”, vagyis könnyű megjegyezni a receptjét, mert minden fő hozzávalóból ugyanannyi kell bele.

Püspökkenyér (Fotó: LauriPatterson, Getty Images)
Hozzávalók:
- 12 dkg liszt
- 12 dkg vaj
- 12 dkg cukor
- 1 evőkanál kakaópor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 6 tojásfehérje
- csipet só
- fél teáskanál fahéj
- 2 db szegfűszeg mozsárban összetörve
- 12 dkg aszalt vagy kandírozott gyümölcs
- 5 dkg dióféle
- 5 dkg csokoládé
- 1 narancs reszelt héja
Elkészítés:
- A tojásfehérjéket a sóval elkezdjük felverni. Amikor félig felverődött, hozzákeverjük a cukrot is és tovább verjük, míg fel nem oldódnak a cukorkristályok.
- Hozzászitáljuk a liszt, a kakaópor, a fűszerek és a vaníliás cukor keverékét, és egy spatulával jól elkeverjük.
- A kandírozott gyümölcsöket lisztbe forgatjuk (erre azért van szükség, hogy ne süllyedjenek le a tészta aljára), majd szintén a masszába keverjük a durvára vágott diófélével és csokival és a narancshéjjal együtt.
- Hozzáöntjük az olvasztott vajat és jól elkeverjük.
- Kivajazunk-lisztezünk egy őzgerincformát és beletöltjük a masszát. 17 fokos sütőben, kb. 40 perc alatt megsütjük, de mielőtt kivesszük, csináljunk tűpróbát!
Mielőtt kiborítjuk a formából, hagyjuk kihűlni, különben szét fog esni. Ha szeretnéd, készíthetsz rá csokibevonatot 10 dkg olvasztott étcsoki és két evőkanál étolaj keverékéből, de egyáltalán nem muszáj, mert csak elviszi a fókuszt a dióról meg a gyümölcsökről.