Citromos-narancsos limonádé
Hozzávalók:
- 3 narancs
- 3 citrom
- 9 ek. cukorszirup
- 1 liter víz
Facsarjunk ki egy narancsot és egy citromot, majd adjunk hozzá 9 evőkanál cukorszirupot. (Ha nem találjuk elég édesnek, növeljük a mennyiséget.) Öntsük fel 1 liter ásvány- vagy csapvízzel. Vágjuk fel kockára a másik négy gyümölcsöt, és dobáljuk a kancsóba, majd hűtsük le a limonádét. Ha szeretjük, dobhatunk bele mentaleveleket és koktélcseresznyét is, csak még jobb lesz tőle.
Bodzás limonádé
Hozzávalók:
- 2 citrom leve
- 4 ek. cukor
- 4-5 bodzavirág
- 1 liter víz
Készítsünk klasszikus limonádét vízzel, cukorral és citromlével, majd áztassuk bele a bodzavirágokat. Fontos, hogy a virágokat ne öblítsük le, mert így marad rajta az értékes virágpor. Olyan helyről gyűjtsünk virágot, ahol a lehető legkevesebb szennyeződés kerülhet rá. Áztassuk a virágokat egy éjszakán át, majd másnap szűrjük át a limonádét, és hűtsük be.
Levendulás limonádé
Hozzávalók:
- 1 ek. szárított levendulavirág
- 2 citrom leve
- 4 ek. cukor
- 1 liter víz
Ez a „haladóknak” való limonádé, azok készítsék el, akik amúgy is szeretik a levendula aromáját. Forrázzuk le a levendulavirágot 2 dl forró vízzel, és tegyük félre 10 percre.
Facsarjuk ki a citromok levét, adjuk hozzá a cukrot és a liternyi vizet. Szűrjük le a levendulafőzetet, öntsük hozzá azt is, és tegyünk bele felkarikázott citromot. Jól lehűtve fogyasszuk, úgy élvezhető igazán pikáns íze.
Jolly joker: sangria
A nyári meleget csak hűsítő italokkal lehet kibírni: bár az alkoholos limonádék egyértelműen vezetik a nyári italok toplistáját, a legnagyobb kedvenc a sangria. Patricia Heaton receptje egyszerűen tökéletes!
Hozzávalók:
- 2 üveg rozébor
- 2 üveg Sauvignon Blanc bor
- 800 g eper, félbevágva
- 2 bögre rum
- 2 bögre narancs vagy citrom ízesítésű vodka
- 1 bögre felezett szőlő
- 1 bögre cukor
- 3 citrom felszeletelve
- 3 zöld citrom, felszeletelve
- 3 narancs, felszeletelve
- 1 liter szódavíz
Keverjük össze a rozét, a Sauvignon Blanc bort, az epret, a rumot, a vodkát, a szőlőt, a citromot, a zöld citromot és a narancsot, valamint 1 bögre vizet egy nagy tárolóedényben. Legalább 12 órán keresztül hűtsük! Közvetlen felszolgálás előtt beleönthetjük a szódavizet.