Aktív nyár
Szponzorált tartalom

5 program, ami garantáltan leköti a kicsik figyelmét a kocsiban

Hosszú autóútra indulni gyerekekkel eleve számos stresszes helyzetet hozhat, ezért érthető, hogy a lehető legjobb hangulatban szeretnénk látni és tartani az autóút során a gyerekeinket. Öt szuper játékötletet mutatunk, amivel ez sikerülhet…

Agytorna négy keréken

Nagy klasszikusnak számítanak a kitalálós játékok, a barkochbázás vagy a Találd ki, mit láttam jellegű fejtörők, amelyeket akár már három-négyéves kortól játszhatunk. Mindez nagyon szórakoztató lehet a szülőknek is, és bevonhatunk minden utast. Kivéve természetesen a sofőrt, ha éppen komolyabb forgalmi helyzetekkel küzd. A Találd ki, mit láttam játékban az iskoláskorú, már írni tudó gyerekeket a kinézett szó (út, cseresznyefa, lámpaoszlop stb.) kezdőbetűjével is segíthetjük, ha pedig nehezíteni szeretnénk, mert már nagyobbak a gyerekek, akkor időkorlátokat is szabhatunk.
Szintén nagy sláger lehet a már írni tudó gyerekeknél az az agytorna, ahol egy szó utolsó betűjével kell új szót mondani, majd így tovább. És persze ne feledkezzünk meg az Amerikából jöttem, ki vagyok? örökzöldről sem.

Autós videómozizás

Ha többórás útra kelünk a 21. században, nagy eséllyel számolnunk kell egy „mozis blokkal” is. A hátsó ülések utasai szelíd kezesbáránnyá alakulhatnak, ha az otthoni megszokott kedvenceket nézhetik. Peppa Pig, Elza vagy a nagyobbak a kedvéért Vuk is porondra kerülhet. Az autós DVD- és multimédia-lejátszók igazi szuper fegyverek az autós útra készülő szülőknek. Lehet hordozható verzió is, amit akár repülőre vagy vonatra is vihetünk. A speciális, autóba való lejátszók szintén nagy élményt biztosítanak a kis utasoknak, csak arra figyeljünk, hogy ne a legizgalmasabb jeleneteknél merüljön le a lejátszó. A legtöbb nemcsak az otthoni kedvenc DVD-ket játssza le, hanem rendelkezik USB-porttal is. Így az adatkeretünket sem merítjük le úgy, mintha ténylegesen tabletről néznék a gyerekek a videókat. Hogy biztosan ne zavarja az apukát/sofőrt az újra és újra megnézett zajos kedvenc, gondoskodhatunk fülhallgatókról is a kicsiknek.

program kocsi vakacio

Hogy ne ez legyen. Részlet a Vakáció című filmből (fotó: imdb)

Gyermekkoncert

A muzikálisabb gyerekek és családok kedvence lehet az autós audioszórakoztatási műfaj. Erre persze rengeteg csatorna áll rendelkezésre, lehet FM rádió vagy a teljes úti gyermekdalos CD-kollekció is a gyerekek kedvenceiből összeválogatva. Külön program lehet, hogy ők választják ki és állítják össze a nagy favoritokat az útra. Persze megoldhatjuk mindezt egy új, úti Spotify-listával (de ott az Apple Music, Deezer vagy az Amazon Music is), amit a kicsik maguk nevezhetnek el a nyaraláshoz igazítva. A hangoskönyvek és a podcastek is nagyon szórakoztatóak tudnak lenni a hosszú utazáson, legyen szó Micimackó meséiről vagy Harry Potter történeteiről.

Játékok és úti társasjátékok

Érdemes a hosszú út előtt egy kis dobozba becsomagolni a kedvenc játékokat, babákat, amikkel a kicsik szórakoztathatják magukat a hosszú órák alatt. Természetesen rajzolhatnak is az utazás során, szerencsére ma már mosható tollak, ceruzák is óvják az autókárpitok biztonságát. De előkerülhetnek a matricák, matricás füzetek vagy a játékkereskedések legizgalmasabb úti társas játékai, például a mini Ki kicsoda táblajáték…

Piknikkosár

Kifejezetten szórakoztató eleme egy autós útnak a családdal közösen össze kiállított piknikkosár. A gyerekek maguk is besegíthetnek a falatok összekészítésénél, mi pedig a kedvenc cukorkáikkal, színes édességekkel, nyalókákkal tehetjük fel az i-re a pontot. Témát is választhatunk hozzá: ha a „Varázslatos színek” jegyében állítjuk össze a kosár tartalmát, akkor pl. tarka, vidám hangulatú piknikpokróccal, színes poharakkal és szalvétákkal és rengeteg színes, egészséges zöldségszeletkével dobhatjuk fel a gasztronómiai megállót. Nézzük ki előre az interneten, hol költsük el az ebédet, uzsonnát, és lehetőleg válasszunk szép, gyerekbarát helyszínt padokkal, esetleg játszótérrel a közelben.

Borítókép: Részlet a Vakáció című filmből (fotó: imdb)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top