Aktív nyár
Szponzorált tartalom

Így induljunk autós túrára egy tinivel

A „tinédzser” jelző a szülők számára nehezítő körülményt jelent a gyereknevelésben a hétköznapokban, ahogyan a nyaralásokkor is. Most öt célirányos tipp következik azoknak, akik autós túrára vállalkoznak tinédzserkorú gyermekeikkel.

Sokszor egészen komoly türelmet és óriási adag bátorságot igényel szülői oldalról egy nyaralás megszervezése, főleg, ha családunkban tinikorú gyermek is van. Nem elég a többnyire súlyos anyagi kiadásokat jelentő családi vakáció megtervezése, de a gyermekünk tinikora miatti felfokozott érzelmi állapotok, túlzott érzékenység, hangulatingadozások sorával is számolhatunk, amelyek gyakran próbára teszik a szülők idegrendszerét. Lássuk, hogyan is készülhetünk fel megfelelőképpen egy családi autós túrára úgy, hogy az jó eséllyel remek hangulatú legyen, és a tinikorú gyermekünk se érezze kötelező rossznak.

Tervezzük meg a túrát közösen!

Mindenkinek jobb, ha gyerekeink is elégedettek a nyaralással, illetve a kitűzött tuti céllal. Természetesen a büdzsénknek megfelelően kezdjük el a kiszemelt úti célokat felvázolni, majd közösen leülve, átbeszélve a lehetőségeket, ötleteket a realitások talaján mozogva döntsünk – együtt. Vagyis a család tagjainak számától függően, megfelelő szavazatszámmal válasszuk ki, mi is az az úti cél, régió, ország, amit együtt szeretnénk megnézni, bejárni négy keréken. A programpontokba mindenképp építsünk bele kifejezetten olyan aktivitásokat is, amelyekkel nekik szerzünk örömet, vagy ők maguk javasolták. Egy olaszországi autós túrán például lehet ez egy izgalmas csúszdapark vagy éppen kenuzás egy tavon. Ha esetleg egy program utólag nem tetszik nekik, nagy tanulság is lehet, hogy ők maguk is benne voltak a döntés meghozatalában.

Figyeljünk az arányokra!

Ha úgy érezzük is, hogy minden napra szeretnénk valamilyen izgalmas programot bezsúfolni, akár többet is, akkor is figyeljünk a lazítás fontosságára. Ha egyik nap mondjuk kanyonokban túrázunk, nagy melegben, megerőltető körülmények között, a következő nap érdemes lehet egy lazító spa-napot beiktatni, vagy csak simán strandolást. Ne feszegessük túl a gyerekeink határait, érezzék tényleg ajándék időnek ők is az együtt töltött időt.

auto tini utazas vakacio

Képünk illusztráció, részlet a National lampoons vacation című filmből. (foto: imdb)

Kell a képernyő?

Nem kérdés, hogy a mai generáció képernyőfüggő. Ha igyekszünk is valamennyire korlátozni a mobiltelefon- és laptophasználatot és a tévézést, azért ne fosszuk meg őket teljesen ezektől az út során. Természetes ebben a korban a társas kapcsolatok fontossága, aki kimarad, lemarad, így hát persze tartani szeretnék a kapcsolatot a barátaikkal. Igaz, az sincs rendben, ha fel sem néznek a telefonjukból az út során. Tisztázzuk előre a szabályokat. Az is megoldás, ha csak wifivel rendelkező helyeken tudják a készülékeiket használni, egyébként pedig marad a zenehallgatás és a képnézegetés az autóban. Bónuszként egy autós vagy akár szimpla mozit is bevállalhatunk családilag.

Limitált korai kelések

Ne felejtsük el, hogy a tinédzserkorú fiatalok mennyire szeretnek aludni. Ez az ő nyaralásuk is, próbáljuk ezért ne reggel 6 órai kelésekkel, indulásokkal telezsúfolni az autós túra napjait. Természetesen ez programfüggő is, de lehet, hogy egy-egy megállónál, hotelben szívesen kihasználnák az edzőterem nyújtotta lehetőségeket, elmennének futni, vagy csak szimplán sokáig aludnának.

Kompromisszum és tárgyalás

Az út során felmerülő viták, váratlan helyzetek során se felejtsük el, ha már az elején is igyekeztünk kicsit felnőttként kezelni őket. Itt is hallgassuk meg a gyerekünket, had érezze, hogy az ő véleménye is számít. Ezzel nemcsak motiváljuk, hanem tanítjuk is. Ha belefolyunk vele egy-egy felnőtt érveket ütköztető vitába, abból akár sokat is tanulhat. A srácok így könnyű pályán gyakorolják az érvelés művészetét, ami később még jól jöhet nekik a való életben.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top