Aktív nyár

“Nem esünk pánikba a kisebb sérülésektől” – így ápolnak sebet a magyarok

Olvasóink nagy részének nem okoz nehézséget a sebellátás. A felszerelés azonban néhol hiányos. Kiértékeltük a kérdőívünket, sok érdekességre fény derült.

A sebápolás fontos téma. Kíváncsiak voltunk, hogy állnak mindehhez az olvasóink, ezért készítettünk egy kérdőívet, amit összesen 591-en töltöttek ki. Az eredmények biztatóak és tanulságosak, az alábbiakban ismertetjük őket.

Ritkán történnek balesetek

A válaszok alapján a kitöltők 11 százalékánál szinte hetente történik otthon kisebb baleset. 24 százaléknál nagyjából havonta. 25 százaléknál félévente és a válaszadók 39 százalékánál még ennél is ritkábban. Fontos megemlíteni azt is, hogy az első két válaszlehetőséget (szinte hetente, havonta)  leginkább azok jelölték, akik sokan élnek egy háztartásban és/vagy gyermekeik is vannak.

Nem esnek pánikba

Arra a kérdésre, hogy hogyan reagálnak a kisebb balesetekre/sérülésekre 65 százalék úgy felelt, hogy szakszerűen ellátják a sérülést, 35 százalék már kevésbé volt magabiztos, ők azt válaszolták, hogy “Valahogy megoldjuk a helyzetet”. Mindössze egy személy jelölte azt a válaszlehetőséget, hogy “pánikba esünk”.

Fontos kérdés, hogy mi a helyzet az elsősegélydobozzal. A válaszadók 66 százalékánál fix helye van és mindig figyelnek rá,hogy legyen benne minden, ami kell. A többiek azonban már nem ilyen precízek 30 százalék válasza szerint: “Talán van néhány sebtapasz valamelyik fürdőszobafiókban”. A többiek pedig saját bevallásuk szerint nem igazán figyelnek az ilyesmire.

A jód a legnépszerűbb

A kitöltők nagy része magának látja el a sebét, ha baleset éri, csak 11 százalék kér segítséget. Sebtapasz, géz és ragasztószalag legtöbbjüknél van otthon. Ami a fertőtlenítő szereket illeti a jód bizonyult a legnépszerűbbnek 68 százékkal, majd a sebhintőpor következett 29 százalékkal.

A kitöltők 60 százaléka tart otthon valamilyen hámosítókrémet, ők fertőtlenítőt és sebkezelő krémet is használ a sérülései gyógyításához, 35 százalék csak fertőtlenítőszert, 5 százalék pedig nem fertőtlenít.

A válaszolók 20 százaléka csak addig figyel oda a sérülésre, amíg fáj neki, 80 százalékuk viszont egészen addig, amíg teljesen meg nem gyógyul. Ez fontos lehet abból a szempontból, hogy marad-e helye a sérülésnek.

Fontos az edukáció

A kérdőívünk végén hagytunk helyet az olvasóink egyéni észrevételeinek is a sebellátással kapcsolatban. Itt sokan kiemelték, hogy szerintük mennyire fontos, hogy a gyerekeknek otthon vagy az iskolában megtanítsák a sebellátás megfelelő módját és sokan örülnének annak is, ha az iskolában kötelező tantárgy lenne az elsősegélynyújtás.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top