Aktuális

Újabb bébi az állatkertben: zsiráfborjú született

Szinte hihetetlen, hogy nyolcévnyi szünet után ismét szaporodtak Budapesten a Föld legmagasabb állatai. A budapesti zsiráfcsapat legifjabb tagja tegnap este, nem sokkal 6 óra után jött a világra.
Már a közönség is láthatja
A kicsi és a Santana nevű anyaállat a zsiráfoknak otthont adó létesítmény elkülönítőistállójában kapott helyet, ahol – egy betekintőablakon át – már a mai naptól látni lehet.

A kicsi – zsiráfszokás szerint – nem sokkal a megszületése után lábra is állt. 20.38-kor sikerült megtalálnia  az emlőket, s ezután 6 percen át kortyolta a tápláló zsiráftejet. A kb. 170 cm-es „apróság” minden jel szerint teljesen egészséges, és az anyának is van elegendő teje az utód táplálásához. Azt azonban még nem sikerült kétséget kizáróan megállapítani, hogy milyen nemű a jövevény.

Cseh mama, dán papa

Santana, a 14 éves anyaállat a csehországi Liberecből került Budapestre 1 éves korában. Az elmúlt években már világra hozott két utódot. Az elsőt (a 2001-es születésű Samburut) mesterségesen kellett felnevelni, a másodikat (a 2002-ben született Saka nevű állatot) viszont teljesen önállóan gondozta. Santana tehát gyakorlott anyának számít.

 
Újabb bébi az állatkertben: zsiráfborjú született
 
Újabb bébi az állatkertben: zsiráfborjú született

Az apa, tisztes nevén Jonas, jóval fiatalabb az anyánál: jelenleg 8 esztendős, és 6 évvel ezelőtt Dániából érkezett a magyar főváros állatkertjébe éppen azzal a céllal, hogy egy újabb budapesti zsiráfgeneráció nemző apja legyen. Jóllehet a fajra jellemző ivarérettséget Jonas már 3 éve elérte, mostanáig kellett várni, hogy az első utódja megszülessen. A kicsi világrajövetele tehát azt is jelenti, hogy a dán származású zsiráfbika tenyészállatként beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Érdekes megfigyelés, hogy Jonas kifejezetten érdeklődik utódja iránt, ugyanis a korábbi zsiráfbikáknál általában azt tapasztalták a gondozók, hogy a kicsi nem különösebben keltette fel az apaállatok érdeklődését.


457 napos vemhesség

Az ellés időpontjának előzetes becslése bizonyos nehézséget okozott az állatkerti szakembereknek. Az ugyan jól ismert, hogy a zsiráfok vemhessége átlagosan 457 napra tehető, az azonban igencsak kérdéses volt, hogy ezt a vemhességi időt pontosan honnan is kell számítani. A gondozók ugyanis több párzást is megfigyeltek, ráadásul ezek között olyan is akadt, amire – az utólagos számítás szerint – már a vemhesség ideje alatt került sor.

 
Újabb bébi az állatkertben: zsiráfborjú született
 
Újabb bébi az állatkertben: zsiráfborjú született

Az újszülött zsiráfborjú és az anyaállat a 2008-ban átadott Szavanna-komplexum zsiráfoknak otthont adó épületszárnyában, a kifejezetten ilyen esetekre kialakított elkülönítőben tartózkodik. Bár az állatok nyugalma érdekében az istállóépületnek ez a szárnya ezen a héten még biztosan zárva lesz, az elkülönítőre néző betekintőablakon át a közönség már mától láthatja az újszülöttet.

Nézd meg ezt is: Bébibumm az állatkertben: a legcukibb majomkölykök »

A Fővárosi Állat- és Növénykertben egyébként 1868 óta élnek zsiráfok, az első állatot még Ferenc József ajándékozta – Erzsébet királyné közbenjárására. London (1838), Párizs (1852) és Bécs (1858) után a budapesti volt a negyedik állatkert, ahol zsiráfborjú született (1868-ban), és Budapesten sikerült állatkerti viszonyok közt először szaporítani a zsiráf Kenyában honos alfaját, az ún. masszai zsiráfot (ez 1934-ben történt). Az elmúlt csaknem másfél évszázad során – a most született kicsivel együtt – összesen 25 zsiráfborjú látott napvilágot Budapesten. A jelenlegi állomány összesen 5 állatból áll. Az újszülött, valamint a szülők, Santana és Jonas mellett két fiatal nőstény is a csapat tagja. Ez a két állat, Ingrid és Sandra 2007-ben született, és a Prágai Állatkertből kerültek Budapestre a 2008-as esztendő során. Valamennyi egyed a zsiráfok Uganda, Szudán és Kenya területén őshonos, Rothschild-zsiráfnak, illetve Uganda-zsiráfnak nevezett alfajához (Giraffa camelopardalis rothschildi) tartozik. Ebből az alfajból a világ állatkertjeiben mintegy 420 egyed él.

Néhány tudnivaló a zsiráfokról

Elterjedés: Afrika
Magasság: 430–530 cm (átlagos)
Kifejlett testtömeg: 550–1930 kg
Vemhességi idő: 457 nap (átlagos)
Élettartam: a természetben max. 26 év, állatkertekben max. 36 év és 2 hónap
Állatkerti táplálék: zöld lucerna/lucernaszéna,
vegyes lomb, zabdara, zabpehely,
sárgarépa, alma, vöröshagyma,
táp, ásványianyag-keverék, vitaminkiegészítés, nyalósó

A zsiráf alfajainak áttekintése

Angola-zsiráf – Angola, Zimbabwe
Szudáni zsiráf – Szudán
Núbiai zsiráf –Szudán, Eritrea
Fokföldi zsiráf – Dél-Afrika, Namíbia, Botswana, Mozambik
Csád-zsiráf – Nigéria, Niger, Szenegál, Kamerun
Recés zsiráf – Etiópia, Szomália, Kenya
Rothschild-zsiráf – Uganda, Szudán, Kenya
Masszai zsiráf – Kenya, Tanzánia
Thornicroft-zsiráf – Zambia

 

Információ: www.zoobudapest.com »

Fotók: Bagosi Zoltán

Tipp: www.zsiraf.lap.hu »
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top