Álláskereső

Segítség, félek az elbocsátástól!

A gazdasági válság egyik szomorú velejárója a munkanélküliség gyors növekedése. Érdemes tehát mindent megtennünk annak érdekében, hogy megtartsuk állásunkat, és ne mi legyünk a leépítés áldozatai!

Nap mint nap hallunk a gazdasági helyzet kedvezőtlen alakulásáról, ismerőseink pedig arról panaszkodnak, hogy megszűnt munkahelyük vagy elbocsátották őket. Természetes, hogy mi is szorongunk karrierünk további alakulásától, azonban néhány trükkel nagyobb eséllyel kerüljük el, hogy ránk essen a választás a létszámleépítés során.

Csökkenő igények, nagyobb erőfeszítés

Segítség, félek az elbocsátástól!Ahhoz, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben hosszú távra biztosítsuk állásunkat, még többet kell megtennünk munkahelyünkön, mint azelőtt.  „Bármely munkakörben dolgozunk is, fontos, hogy hozzáállásunk kifogástalan legyen, képesek legyünk feladatainkra összpontosítani, hiszen így kisebb eséllyel esik ránk a választás a leépítés során” – mondja Dobár Attila, a Job Személyzeti Tanácsadó Kft. ügyvezető igazgatója. Sok esetben vagy csoportos-elbocsátásra kényszerülnek a vezetők, vagy kénytelenek csökkenteni a munkatársak bérét. Így ha elmaradnak a prémiumok vagy kevesebb pénzért kell elvégeznünk az adott feladatot, ez nem a legmegfelelőbb időszak nemtetszésünk kifejezésére. Sajnos fizetésemelésről szintén kevesekkel tárgyalnak főnökeik, bérünk emelkedése most inkább álomszerű, mint reális elvárás.

Ne adjuk fel!

A kritikus gazdasági időszakban főnökeink a megszokottnál idegesebbek lehetnek. A leépítéstől való rettegés miatt a feszültség a munkatársak között is felerősödhet, így hozzájuk is nagyobb türelemmel forduljunk. Fontos, hogy elhiggyük, ha jól végezzük feladatainkat, netán néha még egy kevés túlórát is vállalunk, nagy valószínűséggel nem tőlünk válik meg a cég. Előfordulhat, hogy a már megtörtént elbocsátásoknak köszönhetően kevesebb munkaerő áll a vállalat rendelkezésére, így ránk is nagyobb teher hárul. Gondoljunk erre, mint átmeneti nehézségre, mely idővel megoldódhat.

Ha mégis minket bocsátottak el…

Ha minden erőfeszítésünk ellenére mégis tőlünk kíván megválni a cég, az első kétségbeesést érdemes pozitív hozzáállással oldani. „Az utóbbi időszakban észlelhető, hogy a nagyobb internetes karrierportálokon és az apróhirdetésekben kevesebb állásajánlatot találunk. Ugyanakkor ebben a szorult helyzetben is van megoldás arra, hogyan találjunk új munkahelyet” – mondja Dobár Attila. A szakértő szerint a kudarcélményt fel kell váltania a hitnek, hogy rövidesen újra munkába állhatunk. Mivel azonban sajnos kevesebb állás közül válogathatunk, érdemes lejjebb adni elvárásainkból a munkakört és a fizetési igényt illetően is. Ha szorult helyzetbe kerülünk, és a cél, hogy minél előbb újra dolgozzunk, el kell fogadnunk a kevésbé kecsegtető állásajánlatot is. „A rövid határidő miatt az átképzés, a tanulás általában nem jelent megoldást, inkább érdemes felmérni, hogy mely cégeknél keresnek a végzettségünknek megfelelő munkaerőt” -mondja a szakértő.

Nagyobb aktivitás szükséges!

Segítség, félek az elbocsátástól!Növelhetjük esélyeinket egy új állás megszerzésére, ha nap mint nap végigböngésszük a karrierportálok aktuális állásajánlatait.  Helyezzük a hangsúlyt a friss hirdetésekre, és ahogy lehet, már küldjük is el önéletrajzunkat a megjelölt (e-mail) címre. Érdemes nem pusztán a végzettségünknek, tapasztalatunknak megfelelő állásokat, hanem egyéb szakterületeket is megnézni. Míg egyes munkák kevésbé-, mások nagyon is népszerűek lehetnek az álláshirdetők szempontjából a válság idején is! Ha pedig nem pusztán a lakóhelyünk közelében keresünk lehetőségeket, hanem hajlandóak vagyunk valamivel messzebb utazni, nagyobb eséllyel találunk kecsegtető állást.

Tűzzünk ki új célokat!

Dr. Felházi Anett klinikai szakpszichológus szerint életünk tíz legnagyobb krízishelyzeteinek listáján állásunk elvesztése a 8. helyen áll.  E kudarcélmény eredményezhet érzelmi zűrzavart, figyelmünk beszűkülését, időérzékünk romlását, talajvesztettséget identitásunkat illetően, jövőképünk összeomlását. „A legfontosabb, amit tehetünk, hogy ne szigeteljük el magunkat embertársainktól. Ne maradjunk pizsamában délig, inkább igyekezzünk új munkahely után nézni, és szabadidőnket a barátok vagy családunk társaságában tölteni. Írjunk listát erősségeinkről, értékeljük addigi karrierünk alakulását, és ne feledjük: egy ilyen krízis vezethet pozitív minőségi változáshoz életünkben, de stresszhez, családi konfliktusokhoz is. Ahhoz, hogy az előbbit válasszuk, fontos megértenünk, hogy a munkanélküliség nem egy „mindent vagy semmit” játék. Ha szorít anyagi helyzetünk, először ne álom-állásunkat keressük, hiszen bármely pozícióról továbbevezhetünk később az ideális munkahelyre” – véli a szakértő.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top