nlc.hu
Baba
Csak óvatosan szabad napoztatni!

Csak óvatosan szabad napoztatni!

A napfény valóságos jótétemény a bõrünknek, és a csecsemõ bõrének is: az ultraibolya sugarak hatására fokozódik az anyagcsere, a vérképzés, s bõrben levõ provitaminból D3 vitamin keletkezik.

Jótékonyan hat a természetes fény a makacs popsikiütésre, ekcémára. Ha azonban eltúlozzuk a napozást, káros is lehet. A déli, koradélutáni tűző nap már fél óra alatt is napszúrást, égési sérülést okozhat. Különösen a szőke, kék szemű, fehér bőrű csecsemők veszélyeztetettek.

A leégést követően enyhébb esetben csak bőrpír és fájdalom jelentkezik, mely a pár napon belül bekövetkező hámlás után heg és nyom nélkül gyógyul. Súlyosabb esetekben a bőr mélyebb rétege is károsodhat, s bizony az is előfordulhat, hogy a visszamaradó foltokat élete végéig viselni fogja a gyermek.

A bőr égésén kívül egyéb tünetek is kísérik a napszúrást: ilyenkor kezdetben nagyon nyugtalan a csecsemő, majd kábultság vesz erőt rajta, láz, hányás jelentkezik. Súlyosabb esetekben agyi görcsök, agynyomásfokozódás és vérzésre való hajlam a következmény. Ha napszúrás éri a gyereket, minden esetben kórházba kell vinni!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top