nlc.hu
Baba
Orrot kell szívni!

Orrot kell szívni!

A kis csecsemõket különösen megviseli a nátha, melyet vírusok okoznak. Légutaik keresztmetszete még szûk, s a kisebbfajta nyálkahártyaduzzanat is nagyon kellemetlen lehet számukra.

Nem csoda, ha ilyenkor nyűgös a kisbaba, és a szokásosnál többször felsír éjszaka. Szopáskor kénytelen elengedni anyja mellét, mert csak így, a száján át kap levegőt.

Ráadásul fekvő testhelyzete miatt a váladék többnyire nem ki, hanem befelé, a garat irányába csorog, s köhögést vált ki. A köhögés már önmagában is okozhat hányást a kisbabánál, de a lenyelt váladék is gyakran eredményez ún. hurutos hányást.

Az orrváladékot leghatásosabban porszívóhoz csatlakoztatható orrszívó alkatrésszel távolíthatjuk el. Célszerű ezt a műveletet napjában többször is elvégezni, mert ezzel megelőzhetjük a szövődményként kialakuló középfülgyulladást.

A nátha első napjaiban Ephedrines orrcseppet vagy 0,9%-os konyhasó oldatot cseppenthetünk a baba orrába. Ezek a szerek csökkentik a nyálkahártyaduzzanatot, segítik a szabad orrlégzést, de ha pár napnál tovább alkalmazzuk, tönkreteszik a nyálkahártya csillószőreit. Elhúzódó nátha esetén ennek megelőzésére mindig iktassunk be többnapos szünetet az orrcsepp használatában. A csecsemő orrát és környékét krémezzük be zsíros állagú kenőccsel, hogy megakadályozzuk a bőr felmaródását.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top