Baba

Megtanítottuk aludni

"Két hónapostól fél éves koráig kisfiam is átaludta az éjszakát. Majd nyáron – azt hittem, a nagy melegtõl – négyszer-ötször is felébredt. Mindig megszoptattam vagy teát kapott. Õsztõl a helyzet a hûvösebb idõ ellenére sem változott, egyre többször felébredt, néha csak jó félóra múlva tudtam teával viszaaltatni. Azt mondták, biztos a foga jön, ebbe bele kell törõdni, majd túl leszünk rajta."




Ekkor ajánlotta egy régi barátnőm saját pozitív tapasztalatai alapján Estivill és Bejar könyvét, az Aludj jól gyermekemet. Mivel már nagyon kimerült voltam, kipróbáltam az ajánlott módszert: lényege, hogy a gyereket meg kell tanítani elaludni. Ha kézben, teán, cumin altatjuk el, éjszaka, ha felriad, ezeket fogja keresni.

Este még ébren berakjuk az ágyába, nyugodtan elbúcsúzunk tőle, kap egy macit, vagy más alvótársat és kimegyünk a szobából. Ő persze sírni kezd, de mi egy perc múlva bemegyünk, nyugodt hangon beszélünk hozzá, majd három perc múlva megismételjük az egészet, persze csak akkor, ha változatlanul sír még a gyerek. Utána már csak öt percenként megyünk be. Minden este növeljük egy kicsit az időtartamot.

Kisfiam első este huszonhárom percet sírt, hajnalban ötvenkét percet, másnap már kevesebbet. A harmadik naptól átaludta az éjszakákat. A hatodik napon elbúcsúztunk tőle, leraktuk, és sírás nélkül elaludt. Azóta is beválik a módszer, mindenkinek ajánlom.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top