Baba

Januári számunk

Januári számunk tartalmából:

A hónap témája:
Otthonszülés itthon és külföldön

Cél, hogy mindenki ott szülhessen, ahol a legnagyobb biztonságban érzi magát. Ezzel tesszük a legtöbbet e fontos esemény szövődménymentes lezajlásáért. „Szabadon szülni – szabadnak születni” – ezt a címet viseli az a 2001. szeptemberében meghirdetett kampány, melyet az Alternatal Alapítvány, a Napvilág születésház és a Születésház Egyesület folytat az intézeten kívüli szülés biztonságos feltételeinek megteremtéséért. Írásunknak nem célja az otthonszülés népszerűsítése, csupán az okokat keressük, miért ütközik nálunk minduntalan falakba egy olyan kezdeményezés, mely a világ többi országában egy a választható, legális lehetőségek közül. Magyarországon a világ többi országához hasonlóan vannak olyan nők, akik otthon szeretnék világrahozni gyermeküket.


Gyermeket szeretnék
Késik a baba

A különböző diéták, böjtök, a talpmasszázs, a fényadás, a légzésterápia, az aromaterápia, az agykontroll, az akupunktúra egyaránt ígéretes megoldásnak tűnik, hiszen céljuk a test és a lélek összhangjának megteremtése. Sokszor éppen ez a feltétel hiányzik ahhoz, hogy méhünk befogadja és kihordja szerelmünk gyümölcsét. Nem vagyunk egyformák. Ez a kijelentés különösen igaz szervezetünk hormonális működésére. A gyermekáldás késlekedésének sok oka lehet. A meddő párok negyven százalékánál a férfinél, másik negyven százaléknál a nőnél, a maradék húsz százaléknál a pár mindkét tagjának szervezetében található olyan elváltozás, ami gyermektelenséget okozhat.


Kismamajóga





Aki rendszeresen gyakorolja a jógát, könnyebben veszi a nem várt akadályokat. Közvetlen energiaforrásokra tesz szert, és hamarabb regenerálódik a szülés után. Írásunkban szó esik a teljes jógalégzésről, és több, egyszerűen végezhető gyakorlatot ajánlunk olvasóink figyelmébe.


Kismama mozaik:

• Másodszor gyorsabban nő a pocak
• Egészséges innivalók
• Mikor kezdhetünk tornázni szülés után?
• Több vitamin, kevesebb kalória
• Szaunázhat-e a kismama?
• Ritkán okoz gondot a papillómavírus


Látogatóban 
A Csepeli Weiss Manfréd Kórház szülészete

Talán két-három olyan szülészet van az országban, ahol családi szobát is berendeztek, hogy vajúdás alatt és a szülés utáni megfigyelés idején is együtt lehessen az egész család, akár a nagyszülők és a nagyobb testvérek is. A bababarát kórházban egyágyas szülőszobák, vajúdókád és huszonnégyórás rooming-in várja a családokat.


Bábasztori
Minden szülés más élmény

– vallja Bruckner Ilona, a Szabolcs utcai női klinika vezető szülésznője. Új rovatunkban, a Bábasztoriban minden hónapban más, tapasztalt szülésznő meséli el legérdekesebb történeteit és vajúdáskönnyítő tippjeit. A bábák mindvégig ott vannak szüléseinknél, segítenek átvészelni a legnehezebb perceket, mégis az orvos nevét szokás elsősorban említeni. Akik már többedszer szülnek, tudják, hogy a bába személye legalább olyan fontos, ezért is van már egyre több kórházban lehetőség a szülésznőválasztásra.







Divat

Téli alkalmi ruhák szilveszterre és farsangra


Szoptatás
Minden eldőlhet az első hetekben

Még ki sem pihentük a szülés fáradalmait, máris itt az újabb feladat: bele kell rázódnunk a babás életformába, és meg kell tanulnunk egymástól a szoptatás csínját-bínját. Ezúttal néhány fontos tippet gyűjtöttünk össze kezdőknek és újrakezdőknek. A szoptatós kvíz segítségével mindenki ellenőrizheti, valóban minden fontos tárgyi ismerettel rendelkezik-e erről a témáról.


Mi kerüljön a cumisüvegbe?

Ha a tápszeres táplálás mellett döntünk, vagy erre kényszerülünk, korántsem mindegy, melyiket választjuk a rengeteg tápszerféleség közül. Megtudhatjuk azt is, meddig indokolt éjszaka is tápszert adni, és kell-e teáztatni a tápszerrel táplált csecsemőt, és mennyibe kerül, ha mesterségesen tápláljuk a kisbabát.







Sztármamák

Varga Izabella babanaplóból hármat is vett!

Mióta megszületett a kis Panna, a Barátok közt tévésorozat sztárja számára az otthoni életre tevődött a hangsúly. A szülés előtti hetekben és a kis csecsemő mellett a külvilág már kevésbé fontos tényező.


Babakonyha
Sütőtök sülve-főve

Mi kerüljön a kisbaba tányérjára? Mi legyen az első kanál étel? Milyen sorrendben vezessük be a kicsik étrendjébe a különböző fogásokat? Ebben a rovatban minden hónapban más nyersanyag felhasználást mutatjuk be részletesen, receptekkel együtt. Ezúttal a sokféleképpen elkészíthető sütőtökkel ismerkedhetnek meg, mely első falatnak is megfelel a hat hónaposnál idősebb kisbabáknak.


Receptek a család asztalára
• Paradicsomos borjú római tálban
• Tészta zöldfűszeres szósszal
• Krumplis-spenótos rétes
• Tésztás egytálétel marhahússal és zöldségekkel






Lili öt hónapos


Augusztusi számunk óta követhetik nyomon sorozatunk segítségével egy igazi kisbaba fejlődését és mindennapjait egészen a születéstől kezdve. Már a kis csecsemő is egyéniség, s néha egészen meglepő dolgokat tesz! Lilike már úgy rikoltozik, mint egy kis papagáj. Első fogacskái is áttörtek és úszni is jár szüleivel.


Érzékeny bőrű kisbabák

Régóta tudjuk: a levegőszennyezés, az élelmiszer-adalékanyagok, a dohányzás, a különböző illatosított tisztálkodószerek használata elősegíti az ekcéma megjelenését. Dr. Veres Gábor érdekes részletekkel is megismerteti olvasóinkat az atópiás bőrgyulladás lehetséges okairól és kezeléséről.


Apának lenni jó!

Hogy várta a csöppség érkezését, ott volt minden vizsgálaton, végigizgulta a szülést. Ám most, hogy itt a baba, alig mer hozzáérni, zavartan téblábol szoptatás közben, egyáltalán: olyan zárkózott lett!


Összetöri a gyerek lelkét a verés

Ma már senkinek sem jutna eszébe nádpálcával, prakkerrel verni engedetlen gyermekét, ám néha még manapság is elcsattan egy-egy füles, és ki ne paskolt volna gyereke popsijára, ha már minden eszközből kifogyott?! Az erőszakot azonban mindenképp törölnünk kellene a nevelési eszközök tárából, hisz ezzel olyan magatartásformát közvetítünk a kicsinek, aminek alkalmazását voltaképpen elítéljük.


Minden a náthával kezdődik





„Csak egy kis meghűlés!” – legyintünk két orrfújás közt. Ez a betegség felnőttkorban ritkán jár komoly következményekkel. Csecsemők és kisgyermekek azonban könnyen bajba kerülhetnek egy jelentéktelennek tűnő orrhuruttól. Részletesen olvashatunk a megelőzésről, a házi gyógymódokról és az helyesen kivitelezett orrváladék eltávolításról Dr. Ablonczy Mária fül-orr-gégész útmutatásai alapján.


Hajgyógyászat
Mikor lesz újra fényes és dús?

Sok édesanya tapasztalja bosszankodva, hogy haja a várandósság idején, de főként a szülés után veszít fényéből, töredezetté válik és erősen hullani kezd. Olvasóink nevében Dr. Kecskés Gabriella belgyógyászt és Székely Mária mesterfodrászt faggatjuk a kismamák hajápolásának titkairól.


Andris felfedezi a világot

Munkatársunk, Rozgonyi Sarolta legkisebb gyermeke kiszabadul a járóka fogságából, és felfedező útra indul a lakásban, mely számtalan meglepetést tartogat számára. Közben nyelvi kifejezőkészsége is egyre látványosabban fejlődik, bár még nem egészen világos, hogy az anya vagy a nem lesz az első, tisztán kivehető szó, amit mond…


Bence szobája

Az előző számunkban bemutatott kislányszoba után most igazi fiúszobába kalauzolja olvasóinkat az Otthon magazin munkatársa, Pannonhegyi Katalin. Ötletes színkombinációk, praktikus és szép bútorok kerültek a kis szobába, és ami a fő: rengeteg hely maradt a játékra is!


Postafordultával:
• Mikor jön meg újra szülés után a menstruáció?
• Mit kellene éreznünk orgazmus közben?
• Kismamák és pánikroham
• Rejtett heréjűség
• Méhszájsebek
• Tápszer vagy női tej?
• Mitől engedetlen a gyerek?
És még egy csokorra való Veres doktor legérdekesebb telefonhívásaiból!





Teszteltük a pelenkákat!

Tanácsadó
Csecsemők:
Hol aludjon a kisbaba?
Cumifajták
Hirtelen bölcsőhalál

Egyévesek:
Hordozóeszközök nagyobbaknak
Mozgásos játékok
Fagyási sérülések

Kétévesek:
Építőjátékok
Korai ébredés
Fültisztítás

Három-négyévesek:
Gyerek a konyhában
Óvodaválasztás
Köhögés

Az Ajánlóban Kismamáknak és kisgyermekeknek szóló aktuális kulturális összeállításunkat olvashatják minden hónapban.

Kismama Extra: A legszebb és legtanulságosabb szüléstörténetek és olvasóink hozzászólásai

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top