Baba

Könyvajánló

P. Noll – H. Horn: Aludj, kicsim, aludjál…

Számos könyv közül válogathat, aki gyermeke alvási problémájára megoldást szeretne találni. Több olvasónk is dícsérte az Alexandra kiadó Aludj jól, gyermekem című könyvét, melyben egyszerű, radikális, néhány nap alatt megvalósítható módszert ismertetnek a nyugodt éjszakai alvás elérésére. Áprilisi számukban ajánlottuk André Kahn Gyermekeink álma című könyvét, melyben többféle megoldási javaslatot is találunk, sőt, ahhoz is támpontokat találunk, miként bukkanhatunk rá a probléma forrására.

Az Aludj kicsim azoknak a szülőknek ajánlott, akik nem azonnali megoldást keresnek, hanem szeretnék megérteni, miért is alakult ki gyermekükben az alvási probléma. Ez a kérdés a babakönyvek zömében egyáltalán nem kerül szóba! Gondosan, a gyermek egyéniségének, fejlettségének és igényeinek figyelembevételével megírt könyv. Távol áll a szerzőktől az a gondolat, hogy a gyermek akaratát meg kell törni, és rá kell erőltetni azt, amit mi, szülők helyesnek vélünk. Persze nagyon is érthető, ha a fáradt, éjszaka többször is felkelni kényszerülő szülő gyors és biztos megoldásra vágyik. E könyv lépésről lépésre, kíméletesen vezet el a nyugodalmas éjszakáig.

Egmont kiadó, 1399 Ft T.: 279-2411


Prof. André Kahn: Gyermekeink álma

Alig akad olyan szerencsés szülő, aki elmondhatja, gyermekének soha nem volt alvásproblémája. Nagyon tanulságos azonban, ha az ezzel kapcsolatos – többnyire használhatatlan – jótanácsokat összevetjük egymással. Aki némi öniróniával szeretne közelíteni a kérdéshez, annak továbbra is David Haslam: Ha nem alszik a gyerek című könyvét (Park kiadó) ajánljuk figyelmébe.

Kahn professzor műve talán azok számára a leghasznosabb, akik elejétől kezdve, módszeresen szeretnék végiggondolni a témát. Nem ajánl bombabiztos megoldásokat, többféle alternatívát is felvázol, s kiindulópontja is figyelemre méltó: tisztázza azt a csöppet sem elhanyagolható kérdést, hogy mi minősül egyáltalán alvásproblémának: természetesen csak az, amit az érintettek annak éreznek!

Túlságosan sokan és sokféleképpen próbálnak beleszólni ilyenkor a szülők dolgába, s ez, mivel külső normák erőltetéséről van szó, inkább mélyíti a válságot. Jó példa erre az a két, valójában felesleges kiegészítő fejezet, amellyel a kiadó felkérésére az egyik lektor felülírta a szerző útmutatásait. Ebben szépen felsorolják azokat a hibákat, amiket nem szabad elkövetni, ha jó alvónak akarjuk nevelni a gyereket. Igazán kár így elbizonytalanítani a szülőt, aki így egyazon könyvön belül ütközik gyökeresen különböző indíttatású fejtegetésekbe. Sajnos, a szövegen belül nem is jelölik, hol kezdődik és végződik a kiegészítés.

Kahn professzor valószínűleg még véletlenül sem írna le ilyesmit: „A babát mindig ébren kell a kiságyba rakni!” – mégis az ő neve alatt jelent meg. A könyv többi részét bátran ajánljuk minden szülőnek, aki elolvassa, más szemmel fogja látni a mindennapos, alvással kapcsolatos gondokat.

Kossuth kiadó, 1500 Ft


Gerlinde Ortner: Gyógyító mesék

A gyermeki agresszió és félelem ellen 3-7 éves korig. A könyv szülők számára íródott, s bemutatja, mit kezdhetünk a fenti problémákkal a jól megválasztott mesék segítségével.

Magyar Könyvklub, 1996. 


Stephen Lawhed: Süni Ani kalandjai 

Meseregény, melyben a kicsi és gyenge sünlány megszelídíti az egész állatközösséget rettegésben tartó ellenséget, egy unatkozó kutyát.

Michael Ende: A varázslóiskola című mesegyűjteményéből az Álomfalócska meséje, melyben a fura kis szörnyecske felfalja a rossz álmokat.

Európa, 1996.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top