nlc.hu
Baba
Paradicsomos finomságok kicsiknek

Paradicsomos finomságok kicsiknek

Burgonyapüré paradicsommal
(6 hónapos kortól)

Körülbelül 70 gramm burgonyát lassú tűzön, kevés vízzel puhára főzünk. Egy érett, húsos paradicsomot forró vízbe mártunk, lehúzzuk a héját, eltávolítjuk a magját, a húsos részt szitán áttörjük. A burgonyát villával összetörjük, a paradicsompürével, egy kávéskanál olajjal és egy kevés aprított, friss bazsalikomlevéllel összekeverjük. Egy kisgyermeknek való adag.


Paradicsompüré burgonyagombóccal
(egyéves kortól)

Személyenként 30 dkg meghámozott paradicsomot szitán áttörünk. Egy-két evőkanálnyi olajban megpirítunk egy fej hagymát, majd hozzáöntjük a paradicsompürét, és tíz percig együtt főzzük. Kevés sóval, csipetnyi cukorral ízesítjük. 80 dkg héjában főtt burgonyát még forrón meghámozunk, megsózunk, szitán áttörünk. Egy tojással, valamint annyi liszttel, amennyit felvesz, összegyúrjuk. Kis gombócokat formálunk belőle, villával laposra nyomjuk, majd forrásban levő vízben addig főzzük, amíg feljönnek a felszínre. Ne egyszerre zúdítsuk bele valamennyit, hanem csak adagonként! A kifőtt gombóckákat forgassuk meg olvasztott vajban. Paradicsompürével és reszelt sajttal tálaljuk. A hozzávalók két felnőtt és két gyermekadaghoz elegendőek.


Túró paradicsommal
(egyéves kortól)

Egy szép, lédús paradicsomot héj nélkül, szitán áttörünk, két evőkanál tehéntúróval, egy mokkáskanál kukoricacsíra-olajjal összekeverünk. Uzsonnára, reggelire magában is, kenyérkatonákra kenve is finom. A hozzávalók egy kisgyermekadaghoz elegendőek.


Zabpehellyel töltött paradicsom
(egyéves kortól)

Tíz-tizenkét darab közepes méretű, húsos paradicsomot készítünk elő. A paradicsomok tetejét levágjuk, kivájjuk a magvas részt, és szorosan egymás mellé sorakoztatjuk őket egy kisebb tepsibe. 15 dkg zabpelyhet megfőzünk 3/4 liter zöldségleves lében, a tűzről levéve hozzákeverünk egy tojássárgáját, egy evőkanál apróra vágott petrezselymet, ugyanennyi snidlinget, és ízlés szerint reszelt szerecsendiót. A masszát kiskanállal a paradicsomokba töltjük, egy kevés olajjal meglocsoljuk, reszelt sajtot szórunk rá. Előmelegített sütőben tíz perc alatt elkészül. Családi adag, négy-öt főnek elegendő.


Paradicsomleves édesen

(8 hónapos kortól)

A hagyományos, közkedvelt változat így készül: enyhén pirított rántásba személyenként egy púpozott evőkanál paradicsompürét keverünk, egy percig együtt pirítjuk, majd személyenként 3 dl vízzel feleresztjük. Enyhén megsózzuk, ízlés szerint cukrozzuk, egy darabka vöröshagymát és zellerzöldet teszünk bele, így tíz-tizenöt percig főzzük. A zellert és a hagymát kivesszük, külön főtt tésztával (a betűtésztát imádják a gyerekek) vagy főtt rizzsel tálaljuk.

Tipp:

Rántás nélkül is készíthetjük a levest: ebben az esetben a felforralt paradicsomlébe vagy higított sűrítménybe egy csésze vízben csomómentesen elkevert barna rizslisztet vagy étkezési keményítőt öntünk, majd néhány percig folyamatos kevergetés mellett főzzük. Egy liter folyadékhoz egy-két evőkanál rizsliszt szükséges. A paradicsomlevest áttört főtt burgonyával is sűríthetjük, 1 liter léhez 10 dkg burgonyát számítsunk.


Paradicsomleves sósan
(egyéves kortól)

1 liter paradicsomlét felforralunk, majd egy kevés sóval, cukorral ízesítjük. A rotyogó levesbe személyenként egy feltört tojást finoman beleeresztünk (arra törekedve, hogy a tojás egyben maradjon). Tálalás után reszelt sajtot szórunk rá, esetleg reszelt szerecsendióval ízesítjük. A hozzávalók négy-öt személynek elegendőek.


Bébipizza
(másfél éves kortól)

1/2 kg héjában főtt, áttört krumpliból, 15 dkg lisztből, 5 dkg margarinból, egy tojásból rugalmas tésztát készítünk. A kinyújtott tésztából pohárral kis pizzácskákat vágunk ki, ezekre paradicsompürét kenünk, és reszelt sajttal meghintjük. Sütőlapon 15 perc alatt, kis lángon készre sütjük. A hozzávalók négy felnőtt adagra vagy nyolc kisgyermekadagra elegendők. Sütés előtt fagyasztható, majd igény szerint, fagyott állapotban, forró sütőben sütjük ki.

Tipp:

A pizzácskákat ízlés szerint villával szétnyomott szardíniával vagy darált hússal is dúsíthatjuk. Ha a kisgyermek szereti a fokhagymát, a paradicsompürébe keverjünk egy szétnyomott gerezdet.


Piros tészta
(egyéves kortól)

Három egész tojást felverünk, megsózzuk, összekeverjük 5 dkg paradicsompürével és két evőkanál vízzel. 50 dkg liszttel rugalmas, félkemény tésztát készítünk belőle. Tésztavágó géppel vagy késsel metéltre vágjuk, szétrázzuk, szétterítjük, liszttel meghintjük, hogy főzésig ne ragadjon össze. Ugyanezzel a módszerrel készíthetünk zöld tésztát, ha paradicsom helyett spenótpürét keverünk a tojáshoz. Így végül nemzeti színű metélt kerülhet az asztalra. Családi adag, négy-öt főre.

Főzés nélkül készül
Bogyós túrótorta

Hozzávalók: 50 dkg tehéntúró; 16 dkg vaj; 50 dkg bogyós gyümölcs (például szeder, feketeribiszke, málna, eper), 24 dkg cukor; fél kávéskanálnyi vaníliavelő; két citrom leve; 4 dl tej; öt teáskanál zselatin

A vaníliarudat felhasítjuk, a velőt a túróra kaparjuk. A vajat habosítjuk a cukorral, majd habverővel fokozatosan a túróhoz keverjük. Apránként belecsepegtetjük két citrom levét is. A zselatint előbb csomómentesen elkeverjük a hideg tejben, majd lassan melegíteni kezdjük. Addig folytatjuk, amíg teljesen fel nem oldódik. Ekkor hűlni hagyjuk. Amikor már éppen hogy csak langyos, a túrókrémhez keverjük, majd hozzáadjuk a megmosott, megtisztított, lecsepegtetett bogyókat. Folpackkal bélelt műanyag tálba, felpattintós tortaformába vagy – ha a megadott mennyiség felét készítjük – őzgerincformába öntjük. A megszilárduláshoz több óra szükséges, ezért érdemes előző este elkészíteni, majd erős hűtőfokozatra állított hűtőben tárolni. Még szebb a hatás, ha megvárjuk, míg viszonylag szilárdra fagy egy túróréteg (mélyhűtőben gyorsan megy), majd ekkor szórjuk közé a bogyókat, s rá az újabb réteg túrót. És így tovább, amíg a készítő türelméből és az alapanyagokból futja. Néhány bogyót tegyünk félre dísznek!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top