nlc.hu
Baba
A Péterfy Sándor utcai kórház szülészete

A Péterfy Sándor utcai kórház szülészete

Hazai viszonylatban három téren is a kiemelkedik az átlagból a Péterfyben követett szülészeti gyakorlat: itt a legalacsonyabb a gátmetszési arány, itt szülnek legtöbben epidurális fájdalomcsillapításban, a császármetszéseket pedig mindig a Misgav-Ladach módszer szerint végzik.

Az utóbbi évben talán az újszülött-részlegen történt a legtöbb változás a korábbiakhoz képest: alapterülete jelentősen csökkent a szülőszobák és egyéb vizsgálóhelyiségek javára, és új helyre, a mamák közelébe költözött, mert áttértek a 24 órás rooming-in gyakorlatára. A babák általában éjjel-nappal édesanyjuk mellett vannak, a kicsi és barátságosan berendezett újszülöttszoba vendégszeretetét csak az első orvosi vizsgálatig élvezik. Ha viszont valaki kezdettől fogva együtt szeretne lenni gyermekével, erre is van lehetőség, mert az egy emelettel lejjebb elhelyezkedő NIC-3-ból, azaz a koraszülött részlegről bármikor fel tudnak hívni neonatológus szakorvost, hogy megvizsgálhassa a picit. Poscher Mártonné, a részleg vezetője az igény szerinti szoptatást dicséri. Mióta ezt a gyakorlatot követik, kevesebb édesanyának gyullad be a melle a gyakoribb, rendszeresebb ürülés miatt, és a babák is sokkal nyugodtabbak. Éjszaka is szépen alusznak mamáik mellett, míg régebben, amikor éjszaka a csecsemősök etették a piciket, mindig nagy sírás-rívás volt. Persze most is akad olyan, aki éjszakára beküldi gyermekét az újszülött-részlegre, de ebben az esetben is van lehetőség a szoptatásra, mert odabent nagy, kényelmes fotelok várják a kismamákat. Az igény szerinti szoptatás bevezetése óta csak egészen kivételes esetben használnak tápszert, például, ha az anya olyan gyógyszert kényszerül szedni, ami mellett nem lehet szoptatni, ez azonban nagyon ritkán fordul elő. Nagy súlyt helyeznek arra, hogy a kisbabák az első napokban is gyakran legyenek mellen, hiszen a kolosztrum más forrásból pótolhatatlan immunanyagokat és tökéletesen feldolgozható tápanyagokat tartalmaz.

A Szülők Iskolája mindenki előtt nyitva áll
A szoptatás sikerében többek közt annak is nagy szerepe van Poscher Mártonné szerint, hogy már a várandósság során is tájékozódhatnak a szülők az anyatejes táplálás előnyeiről, a hét felkészítő foglalkozás közül egynek ugyanis éppen ez a témája. Szülés után a csecsemősök személyesen is elmondják minden kismamának a legfontosabb tudnivalókat a szoptatásról. Azt különösképpen hangsúlyozni szokták, hogy az anyatejből annál több termelődik, minél jobban ürül.
A Szülők Iskolájában hét foglalkozást szerveznek az érdeklődőknek – olyanokat is szívesen látnak, akik másutt fognak szülni. Önálló előadás szól az ilyenkor szokásos témák mellett a szülési fájdalomcsillapításról és a korai anya-gyermek kapcsolat jelentőségéről is. A szervezők célja az alapos tájékoztatás mellett az, hogy a szülő nő számára már ismerős legyen az osztály és az itt dolgozók egy része, mire elérkezik a nagy nap.
A gyermekágyas részlegen két és három ágyas szobák, valamint egy és két ágyas fizetős szobák várják az anyukákat, ez utóbbiakhoz saját fürdőszoba és WC tartozik.

Az EDA ellazítja a gáttájékot
Dr. Krasznai Péter osztályvezető főorvos elmondta, hogy nagyon jó tapasztalatokat szereztek az epidurális analgézia (röviden EDA) alkalmazásával. Több mint két évtizeddel ezelőtt az itteni szülészeten vált az országban először minden szülő nő számára hozzáférhetővé ez a fájdalomcsillapítási eljárás, s ma már olyan anyukák is szülnek itt szép számmal, akiket EDA-val szült annak idején a mamája ugyanitt.
A gátmetszésekkel kapcsolatosan arra törekednek, hogy valóban csak akkor vágjanak, ha szükséges. Ebben segítségükre van az EDA is, amelyet a hüvelyi szülések 60-65%-ában alkalmaznak, és a fájdalomcsillapító hatás mellett a kismedence és a gáttájék izomzatát is olyan lazává teszi, hogy az először szülőknek is csak 30-40%-ánál kell vágni. A gátvédelem hatékonyságát fokozza, hogy EDA-ban az orvos és a bába a gát pillanatnyi állapotának megfelelően tudják irányítani a kitolást: ha szükséges, a kismama abba tudja hagyni a nyomást, s így lehetőség van a fej lassú, kíméletes megszületésére. A spontán repedések száma minimális, s mivel izmot nem érintenek, könnyen és gyorsan gyógyulnak. A Péterfyben nem tapasztalták, hogy a gátmetszés nélküli szülésnek káros következményei lennének, sőt, éppen ellenkezőleg, jóval kevesebb a panasz a későbbiekben, és a mamák is szinte első perctől kezdve el tudják látni újszülöttjeiket. A szülés utáni gáttorna végzését mindenkinek ajánlják. Krasznai főorvos megjegyezte, hogy a jelenlegi helyzeten még mindig van mit javítani, hiszen Svédországban a legtöbb intézetben az először szülők 20%-ánál végeznek csak gátmetszést.
Az anyák azonban a jelek szerint elégedettek, mert az országosan csökkenő születésszám ellenére változatlanul 1100-1200 szülés van évente a Péterfyben.

Nem szúrják hátba a mamákat meggondolatlanul
A Péterfy szülészetén főállású aneszteziológust is alkalmaznak. Dr. Técsy Monika bámulatos alapossággal, lelkesedéssel és irigylésre méltó meggyőző erővel végzi munkáját. A meggyőzésre azért van szükség, mert tíz megkérdezett kismamából nyolcan várandósságuk idején még úgy gondolják, köszönik, de nem kérnek az EDA-ból, mert jól bírják a fájdalmat. Técsy doktornő ilyenkor elmagyarázza, hogy a fájdalommentesség csupán az egyik a sok várható előny közül. A leglényegesebb javallat azonban az, hogy mindazoknál, akiknél még a vajúdás során, idejében felhelyezik a EDA katétert, az esetleg hirtelen szükségessé váló császármetszésnél elkerülhetővé válik az altatás. Ha már bent van az epidurális térben a gyógyszeradagoló katéter, perceken belül lehet is műteni, az EDA kockázata pedig gyakorlatilag a nullával egyenlő, ha az ellenjavallatokat figyelembe veszik. Kizáró ok, ha az anya nem kér fájdalomcsillapítást, ha anyai véralvadási zavarok állnak fenn, vagy ha az anya lázas. A epidurálás kockázatairól egyébként igen sok az elterjedt tévhit, például hogy súlyos bénulást okozhat. Ilyesmi azonban a Péterfyben még sosem fordult elő.
Amikor ott jártunk, éppen találkoztunk olyan kismamával, aki nem kért fájdalomcsillapítást. Gulyás Krisztina éppen azért zárkózott el az EDA-tól, mert ismerősei, figyelmeztették, hogy nagyon veszélyes eljárás. Vajúdása azonban úgy alakult, hogy igen erős fájásai voltak, s öt óra elmúltával úgy érezte, ereje végéhez érkezett. Miután megnyugtatták, hogy nincs mitől tartania, kérte a fájdalomcsillapítást, mely valóságos megváltás volt számára. Rövidesen el is aludt, hogy kipihenhesse magát.
Técsy doktornő egyébként bevezette az osztályon a 36. heti kötelező aneszteziológiai konzultációt. Minden kismamával személyesen megismerkedik, aki ide jön szülni, idejében felvilágosítja őket az EDA előnyeiről, feljegyzi az esetleges betegségeket, gyógyszerérzékenységet, így akár éjjel kettőkor is minden fontos információ rendelkezésre áll, amikor a szülés megindul. Bizonyos megbetegedések, például asztma, epilepszia vagy cukorbetegség esetén még az átlagosnál is fontosabb, hogy az anya EDA-val szüljön. A folyamatos fájástevékenység, a rossz légzéstechnika válságos állapotba hozhatja ezeket az anyákat, s így a magzat oxigénellátása is veszélybe kerül.
Az epidurális fájdalomcsillapításnak létezik egy újfajta technikája is, a sétáló változat. Ilyenkor olyan gyógyszerkeveréket fecskendeznek az epidurális térbe, mely nem hoz létre motoros blokkot, azaz a kismama akár menni is tud – érdekes módon csak kevesen választják ezt a megoldást. (A hagyományos EDA esetében általában feküdni kell)

A császárt is EDA-ban végzik
Az országos gyakorlattól eltérően a Péterfyben a császármetszések 92-98%-át is epidurális érzéstelenítésben végzik. Ez több okból is előnyös: egyrészt nincs fejfájás a műtét után, hiszen a szúrás során nem sérül az agyburok, mint a spinális anesztézia esetében; másrészt a bevezetett EDA katéter a műtét utáni fájdalomcsillapítást is lehetővé teszi, így a kismamának nem kell az első napot erős fájdalmak közepette átvészelnie.
A Misgav-Ladach-féle műtéti technikáról a Kismama 1999.decemberi számában olvashattak részletes, fényképpekkel is dokumentált beszámolót.

Barátságos, egyágyas szülőszobák
A négy új egyágyas szülőszoba kialakításakor ügyeltek a részletekre: kényelmes, barátságos, de azért kórházias berendezés várja a kismamákat. Rendelkezésre áll egy sor alternatív vajúdáskönnyítő eszköz is, bordásfal, nagy gumilabda, patkó alakú szülőszék és más egyebek is, de valójában ritkán kerül sor a használatukra, mert nincs még meg a kialakult hagyományuk.
Keserű Ági szülőszoba vezető a szabad szülésznőválasztás nemrégen bevezetett lehetőségéről is beszélt. Tapasztalataik szerint kölcsönös szimpátia esetén jobban együtt tudnak dolgozni a kismamákkal. A Péterfyben viszont sok a vidékről bejáró szülésznő, akik ezen a téren kissé hátrányba kerülnek, mert a soron kívüli hívásokra nehezen tudnak bejönni.

Megjelent a Kisbaba 2000. februári számában.


A kórházhoz kapcsolódó szüléstörténetek:


• Két lombikbaba – két császármetszés


• Boldogan, szabadon, természetesen


• Nehezen felejthető

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top